Rumsans: Byggebranchen får nyt website om universelt design

Byggebranchen har længe efterspurgt viden om og inspiration til at arbejde med universelt design både i forbindelse med renoveringer og nybyggeri. Nu har en forskningsgruppe på SBi, Aalborg Universitet København udviklet og lanceret websitet rumsans.dk til byggebranchen.
Universelt design bygger på idéen om at skabe byer, bygninger og uderum, som inkluderer alle mennesker uanset fysik, kultur, køn eller alder.
Rumsans.dk præsenterer gode eksempler på uderum og bygninger, nybyggede såvel som restaurerede, hvor der er skabt steder og rum, hvor alle kan deltage på en ligeværdig måde.
Målgruppen er alle, som beskæftiger sig med at planlægge og udforme det byggede miljø.
– Med rumsans.dk vil vi gøre op med forestillingen om, at universelt design er det samme som tilgængelighed. Websitet skal inspirere bygge- og anlægsbranchen, herunder bygherrer og arkitekter, til at skabe oplevelser for alle, uden at gå på kompromis med æstetikken. Samtidig støtter initiativet op om FN’s verdensmål leaving no one behind, og vi håber derfor, at Rumsans kan være med til at skubbe dansk arkitektur i en mere inkluderende retning, siger Sidse Grangaard, seniorforsker i universelt design, SBi, Aalborg Universitet, der er projektleder for Rumsans.
Universelt design er socialt bæredygtigt
Universelt design handler om at designe til den menneskelige diversitet. Ved at skabe rammer, som kan bruges af alle uanset alder, størrelse og fysik, bliver universelt design til en arkitekturretning, der skaber rum til alle. Det handler ikke blot om adgang til rum og steder, men om muligheden for at kunne deltage og få oplevelser. Rumsans.dk er udviklet, så siden både appellerer til den, som læser om universelt design for første gang, og til den mere erfarne praktiker, som har brug for konkrete eksempler på, hvordan andre har fortolket begrebet arkitektonisk.
Vadehavscentret er et godt eksempel på universelt design
Rumsans.dk viser mange gode eksempler på universelt design i tekst, billeder og video. Ét af eksemplerne er Vadehavscentret ved Ribe, der er tegnet af Dorte Mandrup.
– Den transformerede bygning i det vestjyske vadehavslandskab er et rigtig godt eksempel på, hvordan universelt design kan indgå helt naturligt i et smukt design. Det nye formidlingscenter er blevet et sted, hvor alle, store som små, kan få en sanselig oplevelse sammen med deres familie eller skoleklasse i omgivelser, der er designet til mangfoldighed, forklarer Sidse Grangaard.
Hvem står bag?
Rumsans.dk er skabt af SBi, Aalborg Universitet København. Siden og indholdet er ikke forbundet med nogen kommercielle interesser. Websitet er udviklet på efterspørgsel fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen og er finansieret af satspuljemidler.
Nøgleord
Kontakter
Sidse Grangaard, seniorforsker i universelt design, SBi, Aalborg Universitet. Mobil: 2360 5478 eller sig@sbi.aau.dk.
Pressekontakt:
Dorte Gram, byggefaglig kommunikationskonsulent. SBi, Aalborg Universitet.
Mobil: 6196 7420 eller deg@sbi.aau.dk.
Billeder



Links
Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Ny forskning: "Vi straffer mere, flere og hårdere"1.7.2025 14:15:10 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra AAU har for første gang kortlagt alle ændringer af den danske straffelov siden 1980. Resultatet viser over 900 lovændringer. De fleste ændringer har fundet sted efter år 2000 og har en skærpende karakter.
Forsker: Bonusklubber og nye regnemodeller kan redde den kollektive trafik1.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Vejdirektoratet vurderer, at det vil koste fire trafikdræbte mere hvert år, når 17-årige i dag får lov til at køre bil uden ledsager. Lektor Laura Bang Lindegaard fra Aalborg Universitet peger på nye økonomimodeller og bonusklubber som tiltag, der kan bringe busser og tog ud af den nedadgående spiral.
Undseelig fisk fra 500 mio. år gammel slægt fundet i stort antal i nordjysk bæk30.6.2025 10:09:54 CEST | Pressemeddelelse
Fisken stammer fra de allerførste hvirveldyr, der kom til verden før dinosaurerne. Navnet er bæklampret, og forskere fra Aalborg Universitet har fundet den lille fisk i stort antal i en nordjysk bæk, hvor den ikke tidligere er fundet.
Ny chatbot hjælper unge med at vælge det rette studie30.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Forud for ansøgningsfristen til videregående uddannelser på kvote 1 den 5. juli er mange unge i syv sind over deres uddannelsesvalg. Aalborg Universitet præsenterer nu en ny AI-studievælger, som skal hjælpe unge i deres søgen efter den rette karrierevej.
Ny database fra AAU skal hjælpe myndigheder, virksomheder og andre med klimaberegninger26.6.2025 07:01:46 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt gratis værktøj udviklet af forskere fra bl.a. Aalborg Universitet skal gøre det nemmere for en række organisationer at sikre bæredygtighed i deres arbejde
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum