Topdanmark A/S

Fyringssæsonen er startet – minimér risikoen for brand

Del
Nu starter fyringssæsonen, og det betyder flere brande i landbrugene i vintermånederne. Men der er meget, som du kan gøre selv for at undgå brand i dit landbrug og den ubehagelige oplevelse, en sådan er.
Undgå brand i fyrrummet i fyringssæsonen. Foto: Colourbox.
Undgå brand i fyrrummet i fyringssæsonen. Foto: Colourbox.

Fyringssæsonen er så småt i gang, og dermed er risikoen for brand også forværret. Men du kan gøre meget selv for at undgå en brand, oplyser forsikringsselskabet Topdanmark, der forsikrer en stor del af de danske landmænd.

At miste sin bolig, sit hjem, sine dyr og måske hele sin stald på grund af en brand er en frygtelig oplevelse, som ingen har lyst til at opleve. Men det sker desværre for nogle.

”Det økonomiske aspekt af en brandskade skal Topdanmark nok sørge for, det er vores opgave. Men den traumatiske oplevelse og alt det bøvl, der kommer som følge af en brand, rammer dem der bor på ejendommen,” siger Gunnel Andersson fra Topdanmarks landbrugsafdeling.

Undgå brand i fyrrummet
For at undgå brand i dit fyr og fyrrum er der flere forebyggende tiltag, som du selv kan gøre. Biobrændselsfyring (pillefyr, flisfyr, kornfyr, brændeovne og pejse) er den hyppigste brandårsag blandt landbrugskunder.

Cika 35 procent af alle de brande Topdanmark får anmeldelser om, er opstået i eller omkring et biobrændselfyr. Som oftest er der sket en tilbagebrand i et stokerfyr. Derfor opfordrer Topdanmark til, at fyret er sikret mod tilbagebrænding, og at man sørger for, at sikringen er funktionel og i orden.

Alle biobrændselfyr kan brande
Gunnel Andersson fortæller: ”Heldigvis ser vi en høj standard af sikkerhed i fyrrummene, så de fleste brande begrænser sig hertil. Men et udbrændt fyr giver store problemer og meget besvær, fx med at få varme i huset. Derudover har du efter en brand et fyrrum, som skal restaureres, før det kan tages i brug igen.”

Jf. Topdanmark så har alderen på fyret ingen betydning for, om det brænder eller ej. De ser alle typer af biobrændselfyr gå op i røg – nye som gamle.

Det vigtigste for at undgå brand i fyret er at rengøre og servicere sit fyr jævnligt. Fyret bør rengøres mindst en gang om ugen og serviceres mindst en gang om året. Sørg også for, at asken ved rengøringen bliver håndteret på en sikker måde. Gløder kan ”leve” længe i asken. Brug for eksempel en stålspand med låg til at opbevare asken, til du er sikker på, at der ikke er flere gløder.

Et fyrrum er et fyrrum – ikke et frostfrit oplag
Selvom det er fristende at opbevare diverse ting i fyrrummet, fraråder Topdanmark det på det kraftigste. Fyrrummet skal være rent og ryddeligt, og ikke en opbevaringsplads for maling eller væsker, vådt arbejdstøj eller børnenes flyverdragt der hænger til tørring, vinterstøvler eller andet brændbart. Tænk over hvad du sætter ud i fyrrummet og husk på, at det er en sikkerhedsforanstaltning og ikke et opbevaringslager.  

Brændeovne og pejse

Brændeovne og pejse er rigtig hyggelige i en kold tid, men de udgør også en stor brandrisiko. Utætte skorstene, en gnist der skyder, håndtering af asken og ikke mindst tøj og andet brandbart for tæt på, er sædvanlige brandårsager, som de ofte oplever hos Topdanmark. Da der ikke er noget fyrrum som begrænser ilden, ender de brande oftest med at hele hjemmet går tabt. Derfor er det vigtigt at tænke sig om en ekstra gang, når man har en brændeovn eller pejs derhjemme.  

FAKTABOKS:

Gode råd om biobrændsel

  • Placer aldrig brændbart materiale og væsker i fyrrummet
  • Hold fyrrummet rent og ryddet – selvom det er fristende at tørre tøj på fyret
  • Hav en tilkoblet vandslange ved fyrrummet
  • Hav en ildslukker ved fyrrummet
  • Døren til fyrrummet skal være lukket
  • Pas på gløderne når du fjerner aske. Det gælder både fyr og brændeovn. Gløderne kan ’leve’ længe i asken. Brug fx en askespand af stål med låg

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Undgå brand i fyrrummet i fyringssæsonen. Foto: Colourbox.
Undgå brand i fyrrummet i fyringssæsonen. Foto: Colourbox.
Download

Information om Topdanmark A/S

Topdanmark A/S
Topdanmark A/S
Borupvang 4
2750 Ballerup

https://www.topdanmark.com/

Følg pressemeddelelser fra Topdanmark A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Topdanmark A/S

Tusindvis af danskere ramt af tyggeskader24.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Topdanmarks kunder gør i høj grad brug af muligheden for at få dækket skader på tænderne gennem ulykkesforsikringen, og det er særligt en type tandskade, der fylder i statistikkerne. Det viser tal fra Topdanmark, et af landets største forsikringsselskaber. I efteråret 2023 gjorde forsikringsselskabet det muligt for sine kunder at få dækket tyggeskader under ulykkesforsikringen. Det har ført til, at antallet af skader på Topdanmarks ulykkesforsikring er steget markant fra 2023 til 2024, hvor tyggeskader stod for knap 25 pct. af alle skader på ulykkesforsikringen. ”Vi oplever, at kunderne gør hyppigt brug af denne dækning, og at de er meget tilfredse med den. Det er vi rigtig glade for, men vi vil samtidig opfordre danskerne til at være forsigtige, når de sætter tænderne i en række fødevarer,” siger Rasmus Ruby-Johansen, skadesdirektør i Topdanmark. I Topdanmark er det erfaringen, at fødevarer som stegt flæsk, slik, som er hårdt, og brød med kerner giver danskerne tyggeskader. ”Man bør v

Topdanmark med løftet pegefinger: Tusindvis kommer til skade, når de laver havearbejde16.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Ifølge DMI kan påsken byde på varmt vejr, og det kan få mange danskere til at gå i haven for at slå græsset eller klippe hækken. Men gør det med omtanke, lyder opfordringen fra Topdanmark, et af landets største forsikringsselskaber. Topdanmark modtager hvert år anmeldelser fra kunder, der er kommet til skade i haven, og de mange ulykker i haven mærker Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus også til – særligt i foråret og sommeren. Tal fra Ulykkes Analyse Gruppen fra Odense Universitetshospital viser, at akutmodtagelsen ved Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus registrerede 828 tilskadekomne efter havearbejde i 2024. Det svarer til ca. 12.500 årligt på landsplan. ”Vi ser desværre mange ulykker relateret til havearbejde, fordi folk ikke er vant til så hårdt fysisk arbejde, og fordi de ikke er forsigtige eller opmærksomme nok. Man kan komme rigtig galt afsted, og man bør derfor tænke sig om en ekstra gang, før man flytter et ton fliser eller klipper hæk i flere meters

Peter Hermann har valgt at stoppe, når Topdanmarks integration i If er gennemført6.2.2025 07:40:32 CET | Pressemeddelelse

Peter Hermann har valgt at stoppe som adm. direktør i Topdanmark og viceadm. direktør i If, når Topdanmark er integreret i If 1. juli 2025. Integrationen betyder, at Topdanmark bliver en del af Nordens største forsikringsselskab og det næststørste forsikringsselskab i Danmark med en markedsandel på 21 procent. ”Jeg er stolt over den transformation, som Topdanmark er lykkedes med de seneste syv år. Sammen med dygtige medarbejdere har vi trods store forandringer formået at skabe stærke resultater med en solid kerneforretning, ansvarlig vækst og stigende tilfredshed blandt medarbejdere og kunder. Det betyder, at Topdanmark i dag er et fokuseret, moderne og veldrevet forsikringsselskab, der skaber værdi for kunder, aktionærer og samfundet,” siger Peter Hermann. Sampo-koncernens købstilbud på Topdanmark i august 2024 indledte Topdanmarks integration i If, som er ejet af Sampo. ”Det har været vigtigt for mig at bidrage til integrationen, og sammen har vi lagt en klar plan frem mod den juridi

Topdanmark i opråb: Afgørende at tjekke dette før skiferien30.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Tusindvis af danskere får snart travlt med at pakke kufferten for at komme afsted på ski. Uge 7 og 8 er to meget populære skiuger, som normalt plejer at give travlhed hos Topdanmark, et af landets største forsikringsselskaber. ”Vi kan allerede se nu, at danskerne kommer til skade på ski og snowboard. Vi forventer især at få travlt med at hjælpe vores kunder i de klassiske vinterferieuger, som er højsæson for skiferier,” siger Rasmus Ruby-Johansen, skadedirektør i Topdanmark. Topdanmarks kunder har foreløbigt anmeldt knap 190 skiskader i år. I januar og februar sidste år blev der anmeldt knap 700 skiskader. Ifølge SOS International, som Topdanmark samarbejder med, var det henholdsvis de 50-59-årige og 20-29-årige, der tegnede sig for flest skiskader i forbindelse med sidste års skisæson. Begge aldersgrupper stod for ca. 20 procent af skiskaderne hver. ”Det er især skader i knæ og underben, der giver mange danskere problemer på skiferien, men vi ser også altid en del, som slår skulderen,

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye