Novo Nordisk Fonden støtter forskning i modstandsdygtige afgrøder med 120 mio. kr.
En voksende befolkning kombineret med et behov for at reducere fødevareproduktionens indvirkning på vores miljø og klima giver en række udfordringer for landbrug i hele verden.
Gennem sit Challenge Programme 2019 bevilger Novo Nordisk Fonden derfor i alt 120 mio. kroner til to forskningsprojekter, som fokuserer på at fremtidssikre vores afgrøder. Projekterne fokuserer på henholdsvis bekæmpelse af svampesygdomme i hvede og byg samt accelereret forædling af modstandsdygtige planter.
”De to projekter, vi har valgt at støtte inden for dette område, kombinerer viden om plantevidenskab og bioteknologi med det formål at gøre vores afgrøder mere modstandsdygtige over for sygdomsangreb og ekstremt vejr som eksempelvis oversvømmelser og tørke. Forskningen kan være med til at give os ny viden og nye metoder, som er essentielle for at kunne udvikle en mere stabil, effektiv og bæredygtig fødevareproduktion verden over,” siger Claus Felby, Head of Life Science Research and Industrial Applications Promoting Sustainability, Novo Nordisk Fonden.
Resistens over for sygdomme og klimaforandringer
Den ene bevilling går til professor Hans Thordal-Christensen fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet. Han modtager 59.996.360 kroner til projektet ”A new paradigm for disease-free crops of tomorrow”.
I projektet skal Hans Thordal-Christensen og hans samarbejdspartnere arbejde henimod at skabe en holdbar resistens mod svampesygdommene meldug og gulrust i kornarterne byg og hvede. Der skal bare én svampespore til at inficere en rask plante. Når først en plante på en mark er ramt, spreder smitten sig hurtigt, og i løbet af blot et par måneder er hele marken angrebet.
”Hvede og byg er store og vigtige afgrøder globalt set. Hvis vi finder frem til en måde at opnå resistens på, bliver det muligt at minimere de tab, som svampesygdomme pådrager afgrøderne. Når produktionen bliver mere effektiv, kan produktionen koncentreres på færre hektarer, og vi får mulighed for at bevare biodiversitet og opsamle CO2 på andre arealer,” forklarer Hans Thordal-Christensen.
Den anden bevilling går også til en professor ved fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet, nemlig Michael Broberg Palmgren. Han har modtaget 59.948.972 kroner til projektet ”NovoCrops: Accelerated domestication of resilient climate-change friendly plant species”. Her skal forskerne afprøve accelererede forædlingsmetoder på en række vilde planter med det formål at skabe afgrøder, som er modstandsdygtige over for eksempelvis klimaforandringer.
De vilde planter er stamfædre til vores moderne afgrøder. De giver små udbytter, men er til gengæld mere robuste mod sygdomme og ekstremt vejr som eksempelvis tørke eller oversvømmelse. Med udgangspunkt i de vilde varianter vil Michael Broberg Palmgren og hans kolleger skabe afgrøder, som kombinerer robustheden fra de vilde planter med det gode udbytte fra de forædlede planter. Ved hjælp af nye metoder til nye forædlingsteknikker vil forskerne udsætte 6 udvalgte plantearter, som enten er vilde eller semikultiverede, for målrettet forædling og dermed accelerere en forædlingsproces, som kan tage flere tusinde år i naturen, hvis den baserer sig på tilfældigt opstået variation.
”Hele verdens fødeindtag kommer stort set fra 9 plantearter, som alle er forædlede. Til sammenligning findes omtrent 380.000 vilde plantearter. Naturen tilbyder os derfor en enorm genetisk variation, som vi ikke udnytter i dag. I stedet for at kigge på, hvordan vi gør de forædlede plantearter mere robuste, vil vi vende den om og se på, hvordan vi kan bruge de vilde planters robusthed som udgangspunkt til at lave afgrøder, som er modstandsdygtige over for ekstreme vejrfænomener og sygdomme,” siger Michael Broberg Palmgren.
300 mio. fordelt på tre temaer
I alt har Novo Nordisk Fonden uddelt 300 mio. kroner til forskning gennem Challenge Programme 2019. Ud over de to bevillinger inden for området Modern Plant Science – Towards a Sustainable World har Fonden givet 120 mio. kroner til forskning inden for temaet Emerging Infectious Diseases og 60 mio. kroner til forskning inden for temaet How Dietary Factors Affect the Human Microbiome
Novo Nordisk Fondens Challenge Programme uddeler hvert år et trecifret millionbeløb til forskningsprojekter inden for skiftende temaer. Fonden har netop åbnet for ansøgninger til Challenge Programme 2020, hvor der uddeles op til 480 mio. kroner fordelt på fire temaer. Læs mere om temaerne og ansøgningsproceduren her.
Nøgleord
Kontakter
Hans Thordal-Christensen, professor, Plante- og Miljøvidenskab, Københavns Universitet, tlf. 3533 3443, htc@plen.ku.dk
Michael Broberg Palmgren, professor, Plante- og Miljøvidenskab, Københavns Universitet, tlf. 3533 2592, palmgren@plen.ku.dk
Christian Mostrup Scheel, Senior Press Officer, Novo Nordisk Fonden, tlf. 3067 4805, cims@novo.dk
Billeder
Information om Novo Nordisk Fonden
Novo Nordisk Fonden er en dansk erhvervsdrivende fond med to hovedformål: 1) at udgøre et stabilt fundament for den erhvervsmæssige og forskningsmæssige virksomhed, som drives af selskaberne i Novo Gruppen; og 2) at yde støtte til videnskabelige, humanitære og sociale formål.
Fondens vision er at yde et betydende bidrag til forskning og udvikling, der forbedrer menneskers liv og bæredygtigheden i samfundet. Siden 2010 har fonden uddelt mere end 20 milliarder kroner, primært til forskning ved offentlige vidensinstitutioner og hospitaler i Danmark og de øvrige nordiske lande samt behandling og forebyggelse af diabetes.
Følg pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden
Danmarks biobaserede produktion skal op i gear18.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nyt omfattende initiativ på DTU skal accelerere udviklingen af biosolutions, der kan styrke Danmarks position inden for biobaseret økonomi. Novo Nordisk Fonden støtter tiltaget med 1 mia. kr.
Danmarks AI-supercomputer Gefion er igen rangeret blandt verdens bedste17.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmarks nye AI-supercomputer Gefion har sikret sig en fremtrædende position som det 7. hurtigste datalagringssystem i verden på den globale IO500 liste.
Epokegørende forskning inden for sendiabetiske komplikationer hædres med Hagedorn Prisen10.12.2024 11:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hagedorn Prisen 2025 tildeles professor og overlæge Peter Rossing for fremragende forskning, der har været epokegørende inden for sendiabetiske komplikationer, med særligt fokus på nyresygdom. Hagedorn Prisen på 1,5 mio. kr. uddeles årligt af Dansk Selskab for Intern Medicin (DSIM) og Novo Nordisk Fonden.
Danmarks nye AI-supercomputer Gefion rangerer som nummer 21 på verdens TOP500-liste19.11.2024 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danish Centre for AI Innovation (DCAI) er stolte af at kunne annoncere, at deres AI-supercomputer Gefion officielt er rangeret som nummer 21 blandt verdens mest kraftfulde supercomputere ifølge den seneste TOP500-rangering.
Danmarks første AI-supercomputer er klar til brug23.10.2024 14:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny supercomputer bygget med NVIDIA DGX SuperPOD vil sætte skub i forskningen og give den akademiske verden og industrien nye muligheder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum