Psykisk syge dør mange år tidligere end andre
Baseret på registerdata fra 7,4 millioner mennesker, der har boet i Danmark mellem 1995 og 2015, er den nye landsdækkende befolkningsundersøgelse fra Center for Registerforskning ved Aarhus BSS på Aarhus Universitet det mest detaljerede studie, der nogensinde er blevet foretaget af dødelighed blandt mennesker med psykiske lidelser.
”Det er velkendt, at mennesker med psykiske lidelser dør tidligere end den generelle befolkning. For første gang kan vi imidlertid præsentere et detaljeret studie, hvor vi nærmere har undersøgt dødelighed inden for specifikke typer af psykiske lidelser. Dertil har vi anvendt nye metoder til at måle den forventede levealder, som er mere præcise end dem, der er brugt før,” udtaler Dr. Oleguer Plana-Ripoll, der er postdoc og hovedforfatteren bag undersøgelsen.
Resultaterne er netop blevet offentliggjort i The Lancet, der er et af de mest prestigefyldte medicinske tidskrifter i verden.
Nye detaljer om psykiske lidelser og for tidlig død
Det nye studie undersøger dødeligheden blandt personer med forskellige typer af psykiske sygdomme. Til formålet fik forskerne adgang til at studere anonymiserede data fra de danske sundhedsregistre. Resultaterne giver ny indsigt i, hvilken påvirkning psykiske lidelser har på mennesker, der lever med lidelser som depression, angst og misbrugslidelser.
”De fleste studier tager udgangspunkt i ”mortalitetsrater”, der er en måde at estimere risikoen for dødsfald hos personer med psykiske lidelser sammenlignet med dem uden. Vores studie undersøger, hvordan mortalitetsraterne forandrer sig afhængigt af type af psykisk lidelse, alder og for henholdsvis mænd og kvinder. Udover at kigge på for tidlig død gav data fra sundhedsregistrene os også mulighed for at udforske de specifikke årsager til dødsfaldene såsom cancer, diabetes og selvmord,” siger Oleguer Plana-Ripoll.
”Risikoen for en for tidlig død var højere for personer med psykiske lidelser på tværs af alle aldre,” tilføjer Oleguer Plana-Ripoll.
10 og 7 år kortere forventet levealder
I undersøgelsen af den forventede levealder fandt forskerne, at mænd og kvinder med en psykisk lidelse i gennemsnit har en forventet levealder, der er henholdsvis 10 år og 7 år lavere, efter at lidelsen er diagnosticeret, sammenlignet med den gennemsnittelige dansker på samme alder.
”For eksempel har personer med en depression, eller en anden type af humørsygdom, der er en af de mest almindelige psykiske lidelser, en højere mortalitetsrate. Foruden en øget risiko for død på grund af selvmord, kunne vi også bekræfte en øget risiko for død på grund af somatiske forhold som cancer, luftvejslidelser og diabets. Vi fandt, at mænd og kvinder med humørsygdomme generelt har en forventet levealder, der er henholdsvis 7,9 og 6,2 år kortere, efter at lidelsen er diagnosticeret, sammenlignet med den gennemsnittelige dansker på samme alder,” siger Dr. Plana-Ripoll.
Bekymrende aspekter ved forhøjet dødelighed
Studiet er gennemført som en del af Niels Bohr Professoratet ved Aarhus Universitet, et forskningsprogram ledet af professor John McGrath.Forskningen er finansieret af Danmarks Grundforskningsfond og har til formål at udforske innovative metoder, der relaterer sig til psykiatrisk epidemiologi. Ifølge John McGrath afslører det nye studie bekymrende aspekter ved dødelighed blandt personer med psykiske lidelser.
”For eksempel fandt vi et usædvanligt mønster for mænd, der lider af en psykisk lidelse. Stik imod vores forventninger taber de relativt få leveår på grund af cancer-relaterede dødsfald sammenlignet med den generelle befolkning. Det skyldes imidlertid, at selvom de har en større risiko for at dø af cancer, så er det langt mere sandsynligt at de vil dø af en hjertekarsygdom eller lungesygdom i en ung alder sammenlignet med den generelle befolkning. Det er et nyt og ret nedslående resultat,” siger professor John McGrath.
”Vores studie understreger det enorme behov, der er for at forbedre den generelle sundhed for de mennesker, der lider af en psykisk lidelse,” tilføjer John McGrath.
Nøgleord
Kontakter
Dr Oleguer Plana-Ripoll
Center for Registerforskning, Institut for Økonomi
Aarhus BSS, Aarhus University
Tel: +45 42688115
opr@econ.au.dk
Professor John McGrath
Center for Registerforskning, Institut for Økonomi
Aarhus BSS, Aarhus University
Tel: +45 87165312
Email: j.mcgrath@uq.edu.au
Links
Information om Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Om Aarhus BSS
Aarhus BSS er en bred business school ved Aarhus Universitet. Med ca. 15.700 dagsstuderende og flere tusinde deltidsstuderende, 275 ph.d.-studerende og godt 500 videnskabelige medarbejdere er Aarhus BSS en af Europas største business schools og Danmarks største universitære enhed inden for business og samfundsvidenskab med en stor faglig bredde.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Aarhus Universitet etablerer nyt center for dansk erhvervsliv3.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Institut for Økonomi på Aarhus BSS bliver hjemsted for en ny forskningsenhed, Center for Erhvervsøkonomisk Forskning og Analyse, Aarhus Universitet (CEFAU). Centret skal levere uafhængige og forskningsbaserede analyser, som kan gavne det danske erhvervsliv.
Presseinvitation: Folketinget og Magtudredningen 2.0 inviterer til konference på Christiansborg25.10.2024 08:25:50 CEST | Presseinvitation
Forskere præsenterer centrale indsigter fra det indledende arbejde i Magtudredningen 2.0 og diskuterer ny viden med politiske aktører.
Nyt internationalt pionercenter for medicinsk dataforskning20.8.2024 09:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Aarhus Universitet, Københavns Universitet og University of Oxford går nu sammen om at skabe et nyt pionercenter, der bliver en markant international partner for datadreven medicinsk forskning. Pionercentret forankres på Aarhus Universitet med hub sites på hver af de tre universiteter og med en samlet bevilling på 250 mio. kr.
Kære landmand, hvor digital er du?23.5.2024 10:29:24 CEST | Pressemeddelelse
Der er store forventninger til, at digitale teknologier kan sætte yderligere skub i landbrugets udvikling. Men hvad mener den enkelte landmand egentligt om at gøre sit landbrug mere digitalt? Det får 4000 landmænd nu mulighed for at svare på i en spørgeskemaundersøgelse, der både skal høste erfaringer og så nye idéer til udviklingen af landbrugets grønne omstilling.
Tronskiftet fører til nyt navn på forskningscenter20.3.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse er det nye navn på et seks år gammelt forskningscenter ved Aarhus BSS på Aarhus Universitet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum