Økologisk vin-boom: Ud med sprøjtemidler og ind med fremragende smag
Danskerne er verdensmestre i økologi, og selvom vin og spiritus stadig udgør den mindste del af det samlede økologiske marked, så er salget af økologisk dyrket vin, hedvin og cider steget med næsten 40 procent fra 2016 til 2018. Det viser den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik.
Ikke kun en stigende interesse for økologi driver væksten, vinbønderne selv har også fået øjnene op for den økologiske revolution, med en global stigning fra 88.000 hektar økologiske vinmarker i 2004 til 407.000 hektar i 2017.
– Interessen og præmisserne for vinbønderne, som ønsker at dyrke økologisk, er klart højnet over de seneste år. Og økologi betyder færre sprøjtemidler i marken, hvilket både gavner miljøet og samtidigt giver et bedre arbejdsmiljø for bonden, det fortæller den danske vinekspert Marie Von Ahm, som med mere end 20 års erfaring inden for vinbranchen rådgiver i både vinhandel og vininvestering.
Økologisk dyrket vin på væksteventyr
Et højt fokus på miljø og kvalitetsbevidste forbrugere har været med til at styrke omlægningen til den økologiske vinproduktion. En produktion, som i 2012 havde et afkast på 349 millioner flasker vin, og som ifølge vin og spiritusanalyseinstituttet IWSR forventes at stige til over en milliard solgte økologiske flasker på verdensplan i 2022.
– Forbrugerne er blevet meget bevidste om, hvad de køber, og jeg oplever en klart stigende interesse for de økologiske vine. Samtidigt får flere vinbønder øjnene op for, at det både er blevet lettere at omlægge til et økologisk vinbrug men også, at det er fornuftigt i længden. Det giver et sundere arbejdsmiljø, og så har økologisk dyrkede druer udviklet sig til at skabe fantastisk rene vine i smag og udtryk, siger Bo Otterstrøm, direktør og vinekspert ved Klubvin.dk og uddyber:
– Siden jeg solgte min første økologiske vin i 2004, som ærligt talt smagte lidt fodformet, så har vin dyrket på økologiske druer udviklet sig til et varieret marked med pragtfulde vine og i et prisniveau, hvor økologi ikke er lig med overpris.
De bedste vine har altid været økologiske
De ældste vinhuse har eksisteret længe før moderne pesticider var en del af vinbøndernes repertoire, og derfor er mange gamle vine de facto allerede økologiske. De skilter bare ikke med det. Dels fordi økologisk vin tidligere har haft et blakket ry, men også for at undgå at forvirre forbrugeren med for meget information på flasken i form af etiketter.
– De gamle etablerede vinhuse med en historik for hædrede vine ser ikke nogen fordel ved at begynde at blande sprøjtemidler ind i deres produktion. De laver allerede god vin uden, så det sætter de ikke over styr, siger Bo Otterstrøm.
– Der findes ikke faste regler for, hvilke vinhuse der har denne tilgang, men det kræver i udgangspunktet penge på kistebunden at fokusere på kvalitet, med risikoen for mindre udbytte. Derudover er økologien mere udbredt i visse regioner, eksempelvis er Bourgogne mere tilbøjelig til økologi end Bordeaux, fortæller vineksperten fra Klubvin.dk.
Økologisk vin er kontrolleret for indholdet af pesticider og sulfitter, samt stiller krav til tilsætningsstofferne i flasken.
Nøgleord
Kontakter
Lars Schmidt Larsen
Direktør, GBOnline
(+45) 60 20 20 71
lsl@gbonline.dk
Billeder
Links
Information om Klubvin.dk
Klubvin.dk er en dansk online vinhandel som siden 2005 har solgt både hverdagsvin og de helt eksklusive oplevelser. Foruden vin er Klubvin også en af Danmarks førende forhandlere og rådgivere indenfor salg af vinkøleskabe og tilbehør til vinoplevelsen.
Følg pressemeddelelser fra Klubvin.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klubvin.dk
Vinkøleskabet går mainstream: Køkkenkøbere tænker skabet ind fra start5.11.2020 07:15:00 CET | Pressemeddelelse
Flere samarbejder mellem køkkenproducent og Klubvin styrker wow-effekten i danske køkkener. Et samarbejde, der giver blod på tanden hos Klubvin, hvor B2B-markedet er det næste store fokuspunkt.
Stop spild af vin: Sådan skal du bruge sjatterne15.9.2020 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
De fleste har prøvet at åbne en flaske vin, drikke tre glas, og hælde resten i vasken. Men det skal være slut nu. Vinekspert giver fire anderledes råd til, hvad man skal gøre med vinresterne.
Nu’ det jul igen: Sådan vælger du selv den rigtige vin til julebordet21.12.2019 07:07:00 CET | Pressemeddelelse
Julens bugnende borde med den traditionsrige fede mad og rigelige søde og brændte lækkerier nærmer sig. Men selvom maden er velkendt, kan vinen vakle for mange. Vinekspert guider dig til at vælge vin til julebordet.
Vinekspert om nytårsbobler: Drop Champagnen og få mere for pengene19.12.2019 13:21:22 CET | Pressemeddelelse
Når nytåret skal skydes ind eller brylluppet skal stå, så er det ofte Champagne, som danskerne har i glasset. Vinekspert opfordrer til at droppe Champagne-diktaturet og nyde alle de andre bobler.
Pift julemiddagen op med drinks: Sådan laver du cocktails med vin17.12.2019 07:12:00 CET | Pressemeddelelse
Kalenderen siger december og det betyder jul, fed mad og rigeligt at drikke. Mange vælger vin til middagen, men ekspert opfordrer til alternative juledrinks med vin, som supplement til julens traditionelle kraftige rødvin.