Byens bygninger skal være holdbare og have godt indeklima

Et stigende behov for nye boliger i de store byer gør, at der skal bygges og renoveres hurtigere, billigere og med højere produktivitet. Teknologisk Institut vil i en ny resultatkontrakt bidrage til at skabe nye holdbare facadeløsninger og sikre et godt indeklima.
– Når man bygger tæt, højt og hurtigt i byerne, stiller det høje krav til facadens lethed og enkle monteringsløsninger. De nye boliger bliver ofte også bygget med nye materialer, og man kender endnu ikke materialernes effekt på luftkvaliteten. Vi vil bidrage til at sikre, at de tætte bebyggelser ikke bliver opført på bekostning af et sundt og godt indeklima, og at de nye bygninger har høj kvalitet og holdbarhed, siger Anne Thorlak, souschef på Teknologisk Institut.
Urbaniseringen er en af de mest markante megatrends, både nationalt og globalt. Alene i Københavns Kommune skal der bygges knap 5000 boliger årligt frem til år 2025. Samtidig viser tal fra Dansk Byggeri, at 27% af den danske befolkning vil bo i de fire største byer i 2025.
Nye udfordringer i byggeriet
De skærpede energikrav, der i dag stilles til byggeriet, medfører bl.a. et behov for mere komplekse facade- og renoveringsløsninger. Derfor er Teknologisk Institut i gang med at nytænke brug og sammensætning af nye materialer og ny teknologi i facaden i samarbejde med branchen. Samtidig tilbyder instituttet opdaterede og innovative test- og afprøvningsfaciliteter til branchen.
– Den nye måde at bygge på udfordrer byggebranchens traditioner og praktiske erfaringer samtidig med, at anvendelsen af nye materialer øger risikoen for dårligt indeklima og flere fejl og mangler i udførelsen, siger Anne Thorlak.
Fokus på indeklima og lang holdbarhed
Dårligt indeklima og kort holdbarhed er de største bekymringer blandt de 359 danske virksomheder i bygge- og anlægsbranchen, som Teknologisk Institut interviewede i 2018.
– Undersøgelsen viser, at mere end hver tredje virksomhed frygter, at tætte bygninger vil give dårligt indeklima, og at anvendelse af komplekse materialesammensætninger vil betyde dårligere holdbarhed eller vanskeligheder ved ombygninger. Vi ser et behov for udvikling og anvendelse af nye metoder, simuleringer og test til udvikling og dokumentation af lette facadeløsninger samt dokumentation af emissioner fra byggevarer til indeklimaet, siger Anne Thorlak.
Lette materialer er nemme at transportere
I resultatkontrakten Byens bygninger – med fokus på facader og indeklima med støtte fra Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte arbejder Teknologisk Institut på et todelt projekt, der skal sikre, at byerne også i fremtiden får holdbare bygninger med godt indeklima. Den første del har fokus på udvikling og dokumentation af lette og holdbare facadeløsninger.
– Vi kigger primært på lette facader som fx træ, glas og beklædningstegl. De lette materialer er mest aktuelle i forbindelse med højt byggeri og renovering i byer, da de er nemme at transportere og håndtere på en byggeplads, forklarer Anne Thorlak.
Måling af afgasning fra byggematerialer
Den anden del af projektet har til formål at opbygge viden og udbygge serviceydelser om, hvordan afgasning fra materialer påvirker luftkvaliteten i nye bygninger.
–På Teknologisk Institut har vi dybdegående viden om, hvad forskellige byggematerialer afgasser, og hvad der findes, når vi måler i bygningerne. Med disse indsigter er vi med til at sikre ny viden om indeklima og luftkvalitet i byens bygninger, siger Anne Thorlak.
Målgruppen for resultatkontrakten er byggeriets parter, primært arkitekter, rådgivere, bygherrer, materialeproducenter, systemleverandører og entreprenører.
– Alle disse faggrupper har hver især deres udfordringer med teknik, design, udførelse samt materialers påvirkning af indeklimaet ved både nybyg og renovering af bygninger med tidens byggematerialer og byggestil. Bygningsejere og administratorer har desuden et øget behov for at kunne dokumentere indeklima og herunder luftkvaliteten i deres bygninger, siger Anne Thorlak.
Projektet er støttet af Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte under Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Læs mere på bedreinnovation.dk
Læs mere om undersøgelsen Stigende behov for viden om indeklima
Kom til workshop med fokus på ventilerede, lette facader i Hvidovre eller Aarhus
Nøgleord
Kontakter
Souschef Anne Thorlak, Teknologisk Institut, mobil 7220 3353, mail: anpe@teknologisk.dk
Billeder
Links
Information om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
CO2-reduceret forsøgsbeton anvendt med succes på vejanlæg ved Aarhus30.6.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Første fuldskala demonstration i Danmark viser vejen for udbredelse af CO2-reduceret beton i større skala.
Brugte medicinske engangsprodukter skal have nyt liv30.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danske hospitaler producerer 4,4 tons affald i timen. Et nyt samarbejde mellem industri, hospitaler og forskning vil etablere infrastruktur til genanvendelse af medicinsk engangsudstyr.
Frostbekæmpelse på byggepladser kan føre til misfarvninger og lugtgener i det færdige byggeri27.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut advarer mod brugen af tømidlet urea på indendørsarealer ved vinterbyggeri efter stigende antal henvendelser om ubehagelige lugtgener og misfarvede egetræsgulve.
Nyt liv til kritiske metaller i elektronikaffald26.6.2025 08:41:32 CEST | Pressemeddelelse
Internationalt partnerskab vil genanvende sjældne jordarter i forbrugerelektronik og styrke europæisk forsyningssikkerhed.
Millioninvestering skal gøre 3D-print til hverdag i danske virksomheder25.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut lancerer en ny millioninvestering, som skal styrke danske virksomheder mod en mere digitaliseret og ressourceoptimeret produktion gennem brug af industriel 3D-print. Målet er at øge produktiviteten og reducere både leveringstid og materialeforbrug for danske fremstillingsvirksomheder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum