ErhvervsstyrelsenErhvervsstyrelsen

I Aalborg snakker de ikke om grøn omstilling – de arbejder sammen om det, og de er stolte af det

Del
Et EU-støttet erhvervsprojekt i Aalborg har på et år skabt 16 unikke grønne synergier mellem 50 virksomheder. Ambitionen er at skabe verdens mest bæredygtige bydel, og man kan høre mere om den unikke grønne indsats på en konference i Aalborg den 10. oktober.
Restprodukter fra industrien - blandt andet plast - indgår i industrielle symbioser i erhvervsområdet Aalborg Øst og bliver til nye produkter. Foto: Bæredygtige Synergier
Restprodukter fra industrien - blandt andet plast - indgår i industrielle symbioser i erhvervsområdet Aalborg Øst og bliver til nye produkter. Foto: Bæredygtige Synergier

Hvad gør en virksomhed med de rester og stumper fra produktionen, der er for gode til at blive smidt ud?

Det spørgsmål stilles ikke længere så ofte i området 9220 Aalborg Øst. For her har et EU-støttet projekt på kort tid fået stor succes med at koble små og mellemstore virksomheder i lokalområdet sammen i grønne, industrielle fornuftsægteskaber.

Foreløbig er 16 industrielle synergi-samarbejder sat i søen i projektet Bæredygtige Synergier, som har fået 3,8 mio. kr. i støtte fra EU’s Regionalfond. Projektet kører i tre år frem til marts 2020, og resultatet af den grønne omstilling i virksomhederne har allerede overgået sine egne succesmål: Der er sparet langt over forventning på energi, materialer og klimabelastning, og mange virksomheder har oplevet en bedre forretning.

Kun toppen af isbjerget

”Vi har afdækket en masse potentiale, men de 16 synergier er kun toppen af isbjerget af muligheder i den grønne omstilling,” siger professor Lone Kørnøv og lektor Ivar Lyhne fra Det Danske Center for Miljøvurdering (DCEA).

DCEA har den overordnede projektledelse i projektet, der præsenterer sig selv på en konference om nordjyske erfaringer med grøn omstilling torsdag den 10. oktober i Aalborg.

Projektet er en del af Aalborgs store paraply-miljøprojekt Miljø++, som arbejder med bæredygtig forretningsudvikling ved industriel symbiose. I Bæredygtige Synergier har foreløbig omkring 20 virksomheder i erhvervsområdet i det østlige Aalborg nydt godt af indsatsen i form af forløb om konkurrencedygtige, grønne forretningsmodeller.

”Vi er drevet af, at resultaterne ikke bliver forretningsmodeller på papir. Vi er forandringsagenter, og vi har stærke partnere – som Aalborg Havn, som holder os til ilden og sikrer, at resultaterne bliver konkrete,” siger Lone Kørnøv.

Et af de nyeste samarbejder er opstået mellem NB Ventilation, Bobach Stålentreprise og Fibertex Personal Care og det socialøkonomiske værksted Råt&Godt. Virksomhedernes overskydende produkter ender som en produktion af borde og lamper i værkstedet, formgivet af designvirksomheden Huse Design. Målet er moderne møbler med lang levetid, der er dokumenteret bæredygtige og samtidig understøtter det socialøkonomiske arbejde i Råt&Godt.

I Bobach Stålenterprise kalder direktør Helle Bobach det ”en rigtig god idé” at bruge overskudsmaterialer til nye smarte designprodukter. ”Vi ser meget frem til at se de endelige designs, og det er helt sikkert et samarbejde, vi er stolte af i Bobach,” siger Helle Bobach.

Industrielle symbioser tager lang tid

Det samlede mål for Bæredygtige Synergier er 25 synergi-samarbejder, og ambitionen er, at indsatsen etablerer en permanent tradition for industriel symbiose og synergi i Aalborg Øst.

”Mange projekter ser virksomhederne som en ø og glemmer at se på, hvad der var sket, hvis der nu ikke var lavet en indsats. Var resultaterne kommet alligevel og medfører forretningsmodellerne reelt en miljømæssig fordel? Vi ser ikke virksomhederne som øer, men som dele af et stort økosystem. Og i den synsvinkel ligger der meget potentiale, som endnu ikke er realiseret,” siger Lone Kørnøv.

Industrielle symbioser er ikke noget, der skabes hen over en weekend, og mange synergier foldes først for alvor ud over en lang periode, men i Aalborg Øst tror man på en stor fremtid for industriel symbiose. Udviklingen accelereres af den grønne dagsorden, de skærpede klimamål og ikke mindst prisen på plast, som ventes at stige med øgede politiske krav.

De færreste af de deltagende virksomheder har henvendt sig selv; de fleste er blevet opsøgt af projektet. Det skyldes ikke manglende interesse, lyder det fra projektledelsen, men er et udtryk for, at drift tager meget tid i virksomhederne, og at det er svært af skaffe ressourcer til udvikling.

EU-midler har skabt forandring

”EU-projektet har været med til at flytte meget. Naturligvis først og fremmest det, der kan måles og vejes, men også den bevidsthed og opmærksomhed, som det har skabt,” siger Ivar Lyhne.

”Mange virksomheder synes, at det føles godt at gøre noget, og i flere og flere af de deltagende virksomheder ser vi en udvikling i retning af, at det ikke direkte og her og nu skal kunne ses på bundlinjen,” siger Lone Kørnøv, som peger på, at Aalborg 9220-modellen kan anvendes i hele Danmark – og formentlig også uden for landets grænser.

”Tilgangen med at arbejde intensivt med symbioser i et mindre geografisk område kan anvendes overalt i EU, hvor der er tilsvarende industriområder,” siger hun.

”Projektet har fået fordelen ved at arbejde inden for et geografisk afgrænset område til at træde tydeligt frem, ikke mindst fordi de lokale virksomheder har dyb detailviden om hinanden og er drevet af et stort ejerskab,” lyder det fra projektledelsen.

”Vi kan spille på lokale fordele og synergier, og det skaber yderligere relevans og viden for de deltagende virksomheder. Vi holder sammen, skaber tillid, vi stoler på hinanden, og ud af det opstår en følelse af sammenhold, en fornemmelse af at være med til at skabe historie, drevet af det nære og bygget på tillid,” siger Lone Kørnøv.

Der findes ikke mange eksempler på metodisk arbejde med industriel symbiose i Danmark. Den såkaldte ”Kalundborg-model” har i nogle årtier vist sig effektiv til at løse mange af virksomhedernes problemer i et symbiotisk samarbejde mellem kommunen og virksomhederne – blandt andet om at rekruttere arbejdskraft til Kalundborgs mange virksomheder.

Aalborg-modellen adskiller sig på flere punkter markant fra Kalundborg-modellen, understreger Lone Kørnøv.

”Det unikke, vi gør i Aalborg, er, at vi går ind i eksisterende erhvervsområder og bygger mange forskellige erhvervs-symbioser op. Og hvor Kalundborg har brugt 25 år på at udvikle deres model, udvikler vi vores på fem,” forklarer projektlederen fra Bæredygtige Synergier, som allerede har haft Hvidovre og Aarhus kommuner på inspirationsbesøg.

Kontaktpersoner 

Bæredygtige Synergier: Projektleder Lone Kørnøv, professor ved Det Danske Center for Miljøvurdering (DCEA), Aalborg Universitet, 23 10 44 48

Praktiske spørgsmål om pressemeddelelsen: Kommunikationskonsulent Søren Munch, Erhvervsstyrelsen, Silkeborg, 35 29 17 75.

FAKTA Grøn konference i Aalborg

”Bæredygtige Synergier” deltager i konferencen ”#EU in my region – Erfaringer med grøn omstilling i Nordjylland”, der finder sted torsdag den 10. oktober i Aalborg. Konferencen er den fjerde og sidste event i den danske del af Europe in My Region-kampagnen, der er sætter fokus på strukturfondsprojekter over hele Europa. På konferencen deltager:

FAKTA Bæredygtige Synergier

EU-projektet Bæredygtige Synergier har modtaget 3,8 mio. kr. i støtte fra EU’s Regionalfond. Projektet har til formål at facilitere udviklingen af nye grønne forretningsmodeller hos virksomheder i 9220 Aalborg, der indgår i industrielle symbioser. Målet er at opnå højere energi-og ressourceeffektivitet og dermed konkurrencemæssige fordele samt at hjælpe 25 små og mellemstore virksomheder til grønne forretningsmodeller for forskellige industrielle symbioser, der kan forbedre energi- og ressourceeffektivitet og forretning. Projektet sker i et tæt samarbejde med Erhvervsnetværk 9220, der har gjort bæredygtige synergier til et fokuspunkt i netværket og som har et stærkt sammenhold mellem virksomhederne i netværket. Læs mere om projektet her på Regionalt.dk og på projektets egen hjemmeside.

FAKTA De første 16 symbioser

1. Genbrug af papkasser

2. Lokal indsamling af plastmellemlægsplader til genanvendelse

3. Erhvervsordning for genbrugshvidevarer

4. Øget genbrug af træpaller koncentreret i et erhvervsområde,

5. Genanvendelse af tekstiler

6. Genbrug af store sibånd (plastmateriale)

7. Anvendelse af metalrester fra produktion (f.eks. aluzink)

8. Designsymbiose til at muliggøre gode restfraktioner blandt virksomheder

9. Tilbagetagning af stenuld til genanvendelse

10. Genanvendelse af landbrugsplast

11. Separation af olie-vand-væsker for at undgå transport af vand

12. Øget fjernvarmedækning i 9220

13. Energiforbedringer identificeret via fælles droneoverflyvning

14. Mere energirigtige skurbyer på byggepladser.

15. Fælles indsats for solceller på erhvervstage

Mere om symbioserne kan læses her 

FAKTA EU’s Regionalfond

I perioden 2014-2020 investerer EU's Regionalfond, Socialfond og danske partnere hvert år 1 mia. kr. i aktiviteter, der skaber vækst og beskæftigelse i hele landet.

Regionalfondsprogrammet for 2014-2020 er målrettet bedre vækstvilkår for små og mellemstore virksomheder, der spiller en vigtig rolle i at skabe vækst og nye arbejdspladser i Danmark. Derfor medfinansierer EU's Regionalfond projekter, der skal:

  • Styrke virksomhedernes innovationsevne
  • Udarbejde vækstplaner for virksomhederne
  • Hjælpe virksomhederne med at blive mere ressourceeffektive
  • Bidrage til bæredygtig, grøn byudvikling

Nøgleord

Billeder

Restprodukter fra industrien - blandt andet plast - indgår i industrielle symbioser i erhvervsområdet Aalborg Øst og bliver til nye produkter. Foto: Bæredygtige Synergier
Restprodukter fra industrien - blandt andet plast - indgår i industrielle symbioser i erhvervsområdet Aalborg Øst og bliver til nye produkter. Foto: Bæredygtige Synergier
Download
Sådan definerer projektleder Lone Kørnøv cirkulær økonomi i praksis: ”Cirkulær økonomi handler om at gøre væksten mere ressourceeffektiv og bæredygtig. Et middel til at realisere cirkulær økonomi er industriel symbiose, hvor to eller flere virksomheder engagerer sig i partnerskaber og udnytter hinandens overskudsressourcer.” Foto: Bæredygtige Synergier
Sådan definerer projektleder Lone Kørnøv cirkulær økonomi i praksis: ”Cirkulær økonomi handler om at gøre væksten mere ressourceeffektiv og bæredygtig. Et middel til at realisere cirkulær økonomi er industriel symbiose, hvor to eller flere virksomheder engagerer sig i partnerskaber og udnytter hinandens overskudsressourcer.” Foto: Bæredygtige Synergier
Download
Aalborg Havn er en hjørnesten i det store miljøprojekt Miljø++, som Bæredygtige Synergier er en del af. Foto: Bæredygtige Synergier. Foto: Miljø++
Aalborg Havn er en hjørnesten i det store miljøprojekt Miljø++, som Bæredygtige Synergier er en del af. Foto: Bæredygtige Synergier. Foto: Miljø++
Download
Et af de mange symbiose-produkter, der er sprunget ud af Aalborg-projektet, er en møbel- og interiørserie, skabt i samarbejde mellem tre virksomheder og det socialøkonomiske værksted Råt&Godt, eller Raat&Godt, som det hedder online. ”Møblerne er tegnet specielt til at udnytte de gode materialer, der er til rådighed og har samtidig et industrielt, men klassisk look, der ikke ligner andre produkter, der er på markedet inden for bæredygtigt design i dag,” siger industriel designer Mikkel Huse, som har tegnet serien. Foto: Bæredygtige Synergier
Et af de mange symbiose-produkter, der er sprunget ud af Aalborg-projektet, er en møbel- og interiørserie, skabt i samarbejde mellem tre virksomheder og det socialøkonomiske værksted Råt&Godt, eller Raat&Godt, som det hedder online. ”Møblerne er tegnet specielt til at udnytte de gode materialer, der er til rådighed og har samtidig et industrielt, men klassisk look, der ikke ligner andre produkter, der er på markedet inden for bæredygtigt design i dag,” siger industriel designer Mikkel Huse, som har tegnet serien. Foto: Bæredygtige Synergier
Download
Professor Lone Kørnøv fra Det Danske Center for Miljøvurdering (DCEA) på Aalborg Universitet er projektleder for Bæredygtige Synergier.
Professor Lone Kørnøv fra Det Danske Center for Miljøvurdering (DCEA) på Aalborg Universitet er projektleder for Bæredygtige Synergier.
Download

Information om Erhvervsstyrelsen

Erhvervsstyrelsen
Vejlsøvej 29
8600 Silkeborg

3529 1700https://udviklingidanmark.erhvervsstyrelsen.dk/

Følg pressemeddelelser fra Erhvervsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Erhvervsstyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye