Dansk Retursystem sender biogasbil på gaden i København
Fra i dag vil en af Dansk Retursystems lastbiler køre med biogas frem for diesel i tanken.
- Vores kerneopgave med at samle danskernes tomme flasker og dåser i et lukket kredsløb og smelte dem om til nye flasker og dåser er i sig selv godt for miljøet og jordens ressourcer. Det giver rigtig god mening, at vi nu tager det første skridt til også at gøre vores transport mere klimavenlig og CO2 -neutral, siger Lars Krejberg Petersen, administrerende direktør i Dansk Retursystem.
Klogere på biogas
Den første lastbil på biogas skal gøre Dansk Retursystem klogere på, hvordan man får en grønnere profil på flere af de over 50 lastbiler, som hver dag henter tomme flasker og dåser hos mere end 1000 kunder fordelt over hele landet.
Sammen kan vi blive mere klimavenlige
Den største miljøgevinst ved biogas er, at forbrændingen ikke bidrager til CO2 -udslip. Forudsætningen for at udbrede brug af biogas er, at der findes et omfattende net af gastankstationer. Energiselskaberne E.ON og OK har netop skiftet til ren certificeret biogas i deres fælles gastankstationer i København.
- Vi hilser Dansk Retursystem velkommen på vores gastankstationer og håber, at flere vil følge trop, så vi sammen kan skabe en mere klimavenlig transportsektor, siger Tore Harritshøj, administrerende direktør i E.ON Danmark.
CO2 -neutral kommune
Også Københavns Kommune er begejstret for det nye initiativ fra Dansk Retursystem. Hovedstaden stiler mod at blive CO2 -neutral i 2025, og kommunen har allerede ambitiøse mål for deres egne køretøjer, og kræver blandt andet, at skraldebiler kører på biogas.
- Vi har brug for alle bidrag, når vi for alvor skal skabe en ren by. Det er meget positivt, at en stor privat virksomhed som Dansk Retursystem, der hver dag kører mange kilometer i København, nu vælger at gå den vej. Vi håber, at det kan inspirere andre private virksomheder, så vi får endnu flere biogasdrevne biler, siger Morten Kabell, teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune.
FAKTA:
- Biogas fremstilles ved afgasning af husdyrgødning og andre restprodukter, som forrådnes i store iltfrie tanke.
- Biogassen tilsluttes derefter det danske gasnet. Her indgår biogas på samme måde som naturgas.
- For at sikre, at gassen på tankstationen også er biogas, bliver den certificeret. Dette sker via de såkaldte Renewable Energy Certificates. På den måde garanteres det, at hver gang der tankes gas på tankstationen, så leverer biogasanlægget en tilsvarende mængde biogas til gasnettet.
- Efter afgasningen køres den tiloversblevne biomasse ud på landbrugsjorderne som gødning. Efter afgasning er gyllen et langt bedre gødningsprodukt, og afgrøderne optager en større del af næringsstofferne. Biogasproduktion bidrager således også til beskyttelsen af drikkevand og et renere vandmiljø.
Nøgleord
Billeder
Information om Dansk Retursystem
Hver dag pantes 5,2 mio. flasker og dåser i Danmark – det svarer til, at stort set alle danskere hver dag panter en flaske eller dåse. Dansk Retursystem sørger for, at de pantede flasker og dåser bliver genanvendt til nye drikke- og fødevareemballager. Det sparer på jordens ressourcer, og det sparer klimaet for 210.000 tons CO2 årligt. Det danske pantsystem er et af verdens mest effektive pantsystemer og drives non-profit.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Retursystem
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Retursystem
Danskerne panter for pengene – og forstår de miljøgevinsterne, panter de endnu mere8.5.2025 07:01:00 CEST | Pressemeddelelse
At få penge som belønning er den største motivationsfaktor, når danskerne panter dåser og flasker. Men de, som kender til gevinsterne for miljøet, panter endnu mere, viser en ny analyse af danskerne pantvaner. Dansk Retursystem lancerer på den baggrund i dag en ny kampagne, der skal løfte danskernes forståelse af pantsystemet og få endnu flere dåser og flasker retur og genanvendt.
Pantsystemet er effektivt som aldrig før: 99,7 procent genanvendes i lukket kredsløb12.3.2025 09:48:36 CET | Pressemeddelelse
Når flasker og dåser genanvendes i pantsystemet, bliver hele 99,7 procent til nye flasker og dåser i et lukket kredsløb, hvor materialerne kan genanvendes igen og igen. Det fremgår af Dansk Retursystems årsrapport. Det rekordhøje niveau er en forbedring på knap 4 procentpoint i forhold til året før.
Nu bliver låget siddende på flasken19.2.2025 12:38:25 CET | Pressemeddelelse
Siden EU-direktivet om fastgjorte låg trådte i kraft sidste år, kommer hele 99% af alle pantede flasker retur med låget på. Det viser en opgørelse fra Dansk Retursystem. Det svarer til 126 tons plastik, som nu genanvendes i pantsystemet i stedet for at ende som affald.
NTO skal levere automatiseret optælleanlæg til ny pantfabrik30.5.2024 08:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Det bliver automationsvirksomheden NTO, der skal levere optælleanlægget til Dansk Retursystems nye pantfabrik i Fredericia. Anlægget skal håndtere flasker og dåser med pant, fra de kommer ind på fabrikken, til de bliver optalt, og flasker og dåser derefter sendes til genanvendelse.
Ny pantfabrik får sorteringsanlæg fra Bollegraaf6.5.2024 11:04:42 CEST | Pressemeddelelse
Nederlandske Bollegraaf Group har vundet udbuddet om sorteringsanlægget til Dansk Retursystems kommende pantfabrik i Fredericia. Her vil der dagligt skulle sorteres 2,5-3,5 mio. flasker og dåser, som kommer ind gennem pantsystemet vest for Storebælt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum