Boom i antallet af udenlandske arbejdstagere og studerende i København
Når en irsk ingeniør eller en indisk it-ekspert tager job i København, bidrager det til byens velfærd. Arbejdstagere udefra skæpper i kassen, og de kommer med ny viden, nye ideer og giver vækst og innovation i virksomhederne. Samtidig sikrer de flere hænder i brancher, hvor det kan være svært for virksomhederne at få ledige stillinger besat.
En ny analyse fra Københavns Kommune viser, at antallet af udenlandske medarbejdere i København er steget fra ca. 23.000 i 2008 til knap 43.000 i 2018. Kigger man samlet på Region Hovedstaden er tendensen den samme. Her er antallet steget fra godt 53.000 udenlandske arbejdstagere i 2008 til mere end 92.000 i 2018.
”Det har stor betydning både for København og for resten af landet, at flere udlændinge vælger at bosætte sig i København og bidrage til at skabe vækst og udvikling. Vi ligger i skarp konkurrence med andre europæiske storbyer om at tiltrække internationale talenter, så vi skal blive endnu bedre til at tage imod de mange nye arbejdstagere, så de vælger at blive i vores region”, siger overborgmester Frank Jensen (S).
Analysen peger samtidig på, at de lange videregående uddannelser i Region Hovedstaden er blevet et internationalt trækplaster. Antallet af nye internationale studerende er nærmest eksploderet med en stigning fra omkring 400 personer i 2000 til ca. 3.200 personer i 2016.
Ligesom de udenlandske arbejdstagere er de studerende også en stor økonomisk gevinst, hvis de bliver og arbejder i København, når eksamensbeviset er i hus. Men analysen peger på, at det kun er tilfældet for 40 procent af de internationale dimittender.
”Analysen viser, hvor meget vi vinder ved at tiltrække og fastholde dygtige internationale studerende. Vi gør allerede en stor indsats med bl.a. mentorer for at få de internationale studerende til at blive, og en kinesisk studerende kan for eksempel hjælpe en dansk virksomhed med at åbne dørene op til et helt nyt eksportmarked. Det er en ren overskudsforretning for Danmark og vores virksomheder, hvis vi får talenter til landet, og vi også får dem til at blive”, siger beskæftigelses- og integrationsborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard (V).
Hun peger derfor på øget fastholdelse af udenlandske talenter som et oplagt indsatsområde for det kommende budget.
Som en del af de kommende budgetforhandlinger skal politikerne bl.a. se på muligheden for at aktivere to nye programmer på området. De skal hhv. hjælpe studerende med at komme hurtigt i studiejob, så man allerede fra start styrker deres tilknytning til Danmark, og gøre det lettere for medrejsende ægtefæller at finde arbejde.
Fakta:
- Analysen viser bl.a., at de udenlandske arbejdstagere oftest kommer fra Polen, Rumænien og Indien.
- Når medarbejdere med et udenlandsk pas slår sig ned i hovedstaden, er det primært for at arbejde inden for rengøring eller hotel- og restaurationsbranchen.
- Ser man alene på den højtkvalificerede del af udlændingene, er det særligt i it-branchen eller på de højere uddannelsesinstitutioner, de finder job.
Yderligere information
Overborgmester Frank Jensen via pressekonsulent i Økonomiforvaltningen Rasmus Meldgaard på tlf. 2057 3862/ ik91@kk.dk
Beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard via pressechef Claus Bøggild på tlf. 2282 8437 / jw9k@kk.dk.
Vedhæftede filer
Information om Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Københavns Rådhus
1599 København V
33 66 33 66https://www.kk.dk
Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
Supplerende miljøkonsekvensvurdering af metrolinje M5 kan snart sendes i offentlig høring30.4.2025 15:27:43 CEST | Pressemeddelelse
Københavns Kommune sender snart supplerende miljøkonsekvensrapport for metrolinje M5 i offentlig høring hos københavnerne. Metrolinjen skal gå fra Københavns Hovedbanegård til flere stop på Amager og senere også Refshaleøen og Lynetteholm.
For første gang: Københavns Kommune kortlægger biodiversiteten i byen23.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mangfoldigheden af natur og dyreliv er for første gang blevet kortlagt i København. En ny rapport viser, hvor der er potentiale for at bevare, forbedre og udvide den eksisterende biodiversitet i Københavns Kommune.
Et år efter lukningen af Pusher Street: Sådan er trygheden i dag5.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
På søndag er det et år siden, Pusher Street blev ryddet én gang for alle. Nu viser nye tal, hvordan trygheden ser ud et år efter rydningen.
Snydt af chefen: 203 ansatte fik for lidt i løn3.4.2025 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
203 ansatte hos leverandører til Københavns Kommune kan se frem til en historisk høj efterbetaling. De er nemlig i 2024 blevet snydt for løn. Det viser Københavns Kommunes årlige rapport om social dumping. Rapporten konkluderer, at der blev snydt med løn i tre ud af fire kontroller, som kommunen udførte.
Københavns Kommune og regeringen indgår historisk aftale om byudvikling og infrastruktur28.3.2025 13:00:00 CET | Pressemeddelelse
Med aftalen vil parterne anlægge en ny M5-metrolinje og etablere første etape af en Østlig Ringvej, der skal dirigere trafikken uden om det centrale København. Aftalen løser kapacitetsudfordringerne for det eksisterende metronet og muliggør, at store områder i Københavns Østhavn kan byudvikles.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum