DMI – Danmarks Meteorologiske Institut

Sommeren 2019 kan gå i top 10

Del
Sommeren 2019 nærmer sig top 10 over varmeste somre siden 1874 efter en usædvanlig varm periode i slutningen af august. Hermed skriver denne sommer sig ind i den klimatologiske udvikling, som peger mod et varmere klima i Danmark. Nedbøren blev samlet set ’normal’, mens solen skinnede ganske pænt.

I denne weekend skifter kalenderbladet fra sommer til efterår. Vores klimatolog giver her et foreløbigt bud på, hvordan sommeren 2019 ender.

”Denne sommer har ikke været lige så varm som sidste års sommer, men den har været varm. Sidste års sommer blev jo rekordvarm, sammen med sommeren 1997, og endte på svedige 17.7 °C i gennemsnit. Det kan denne sommer ikke matche, men det hænger hovedsageligt sammen med temperaturen i juli,” forklarer Mikael Scharling, som er klimatolog på DMI, og fortsætter:

”Juli 2018 var hele 2.5 °C varmere end i år, mens juni og august har været på samme højde rent temperaturmæssigt, da de blot var 0.3 °C varmere i 2018. Så alt andet lige har det været en varm sommer, som lige nu kan blive den niende varmeste sommer siden målingernes start i 1874.”

Sommeren bliver som helhed meget varm, og den ender sandsynligvis på en 9. plads på top 10 over de varmeste somre siden 1874. De foreløbige tal siger hele 1.6 °C over 1961-90 normalen og 0.7 °C over 2006-15 referencen.

’Normal’ nedbør

Den samlede mængde nedbør for hele denne sommer lander et sted mellem 2006-15 referencen og 1961-90 normalen.

”I store træk har vi fået en ’normal’ nedbørsmængde denne sommer - lidt mere end klimanormalen fra 1961-90, men mindre end vores nyere reference fra 2006-2015. Samme tendens ser vi i øvrigt for denne august, som lander noget over 90 mm nedbør i totalen. En stor del af nedbøren i august er i øvrigt faldet som kraftige byger, og der har især været mange skybrud i starten og i slutningen af måneden.” fortæller Mikael Scharling.

Solen skinnede om kap med dekadenormalen

Solen har bestemt heller ikke holdt sig tilbage denne sommer. Det foreløbige bud lyder på lidt over 190 timer, hvilket er stort set identisk med 2006-15 referencen og pænt over 1961-90 normalen.

Kontakter

Billeder

Information om DMI – Danmarks Meteorologiske Institut

DMI – Danmarks Meteorologiske Institut
DMI – Danmarks Meteorologiske Institut
Lyngbyvej 100
1610 København Ø

http://www.dmi.dk

Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) blev etableret i 1872, og det er i dag en institution under Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

DMI varetager den meteorologiske betjening af samfundet inden for Rigsfællesskabet Danmark, Færøerne og Grønland med omliggende farvande og luftrum.

Den meteorologiske betjening omfatter prognose- og varslingstjeneste samt kontinuerlig overvågning af vejr, klima og dertil relaterede miljømæssige forhold i atmosfæren, på landjorden og i havet.

Følg pressemeddelelser fra DMI – Danmarks Meteorologiske Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DMI – Danmarks Meteorologiske Institut

DMI’s AI-model trænet på Gefion-supercomputeren forudsiger vejret på få minutter med høj præcision17.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse

Efter blot få måneders træning på Gefion-supercomputeren nærmer DMI's nye AI-baserede vejrmodel sig hastigt ydeevnen for den erfarne, traditionelle vejrudsigtsmodel, samtidig med at den forbedrer hastighed og effektivitet ved at køre på minutter i stedet for timer. Pilotprojektet fortsætter nu i en treårig samarbejdsaftale med Danish Centre for AI Innovation (DCAI) for at udvikle næste generation af vejrudsigtsmodeller på Gefion.

Ny vejledning til udledningsscenarier styrker grundlag for klimatilpasning i Danmark29.1.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

Nationalt Center for Klimaforskning (NCKF) på Danmarks Meteorologiske Institut har i samarbejde med Center for Klimatilpasning i Miljøstyrelsen i dag opdateret Vejledning i anvendelse af udledningsscenarier til klimatilpasning. Ændringen følger udgivelsen af nye udledningsscenarier fra FN’s Klimapanel og DMI’s Klimaatlas. Opdateringen afspejler også, hvilke fremtidige drivhusgasudledninger vi kan forvente med nuværende klimapolitik på tværs af verdens lande.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye