Efterskoleelever får bedre evner i køkkenet

Danske unge er den gruppe borgere, der laver mindst hjemmelavet mad og bruger kortest tid i køkkenet.
En fjerdedel af en årgang vælger et år på efterskole, hvor efterskoleleverne et par uger om året har obligatorisk tjans i køkkenet. Ud fra ønsket om at give eleverne større udbytte af deres køkkentjans, har Madkulturen og Efterskoleforeningen startet det treårige projekt Efterskolernes Køkkentjans, der støttes af Nordea-fonden. Projektet uddanner efterskolernes køkkenpersonale i at gøre køkkentjansen til en endnu mere pædagogisk lærerig og inspirerende kulinarisk oplevelse for eleverne.
”Efterskolerne er et helt oplagt sted at sætte ind. Vi ved, at de unge i efterskolealderen er storforbrugere af færdigretter og bruger væsentlig mindre tid i køkkenet end resten af den danske befolkning. Men eleverne får ikke større interesse i madlavning ved kun at blive sat til at skrælle kartofler. De skal involveres og tildeles en mere aktiv rolle som stolte afsendere af de måltider, de tilbereder,”siger Judith Kyst, direktør i Madkulturen.
Dette skoleår 2019/20 er det 20 efterskoler fra efterskoleregionerne i Syd- og Sønderjylland samt Midt- og Østjylland, der deltager i projektet.
Positive tilbagemeldinger
Indtil nu har 1600 fynske og sjællandske elever fået nye køkkenkompetencer via projektet, der sigter mod at nå ca. 6000 efterskoleelever i projektets tre skoleår.
Eleverne på det første hold af 16 efterskoler på Fyn og Sjælland har netop afsluttet skoleåret med Efterskolernes Køkkentjans på skemaet, og de elever, der starter på efterskole netop i disse dage, kommer også til at få glæde af de nyerhvervede kundskaber hos skolens køkkenpersonale:
”Vi har fået enormt mange positive tilbagemeldinger fra de første efterskoler, der har opprioriteret og udviklet elevernes deltagelse i køkkentjansen. Køkkenpersonalets nye evner til at lære fra sig og motivere eleverne har gjort en stor forskel, og det er mit klare indtryk, at de fleste efterskoler fortsætter de nye tiltag med de kommende årgange,” siger Torben Vind Rasmussen, formand for Efterskoleforeningen.
Kontakter
Charlotte Kjeldberg KristensenPresse- & kommunikationsansvarlig
Tlf:20 80 44 79charlotte@madkulturen.dkBilleder
Information om Madkulturen
Følgende efterskoler er med i Efterskolernes Køkkentjans 2019/20:
Efterskoleregion Syd- og Sønderjyske
Hoptrup Efterskole
Efterskolen Epos
Rejsby Europæiske Efterskole
Rødding Fri Fag- og Efterskole
Skanderup Efterskole
Sportsefterskolen SINE
Sundeved Efterskole
Sydvestjyllands Efterskole
Efterskoleregion Midt- og Østjyske
Efterskolen Helle
Eriksminde Efterskole
Frijsenborg Efterskole
Frydensberg Efterskole
Himmelbjergegnens Natur- og Idrætsefterskole
Levring Efterskole
Lystruphave Efterskole
Nørbæk Efterskole
Skals Efterskole
Efterskolen for Scenekunst
Viden om unges madkultur:
- De danske unge er den gruppe, der laver mindst hjemmelavet mad og bruger kortest tid i køkkenet
- Madkulturens seneste undersøgelse af danskernes madvaner fra 2018, Madkultur18, viser, at unge mellem 18-25 år er den gruppe, som laver mindst mad fra bunden: Hvor hver anden dansker gennemsnitligt set spiser helt hjemmelavet mad en given aften (48%), gør det sig kun gældende for hver tredje ung (34%)
- Undersøgelsen viser også, at omkring hver tredje dansker (32 %) bruger under 15 minutter på madlavningen, og andelen er større blandt de unge 18-25-årige (37%)
Kilde: Madkulturen
Følg pressemeddelelser fra Madkulturen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Madkulturen
Dansk frugt og grønt er under voldsomt pres – stærke kræfter går sammen for at vende udviklingen11.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ni ud af ti forbrugere mener, det er vigtigt, at vi har alsidig produktion af frugt og grønt i Danmark. Alligevel er kun en fjerdedel af vores grøntsager danske, og udfordringerne hober sig op for de hårdt pressede producenter. Derfor går 31 aktører fra hele værdikæden nu sammen for at få mere dansk frugt og grønt på tallerkenen.
Banebrydende treårig indsats skal inspirere mere end en halv million børnefamilier til grønnere og sundere mad6.2.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Børnefamilier landet over får nu en stor tilskyndelse til at ændre madvaner med udgangspunkt i De officielle Kostråd. Gennem tre år vil børnefamilier i hele landet møde grøn inspiration flere forskellige steder i hverdagen – fra det lokale supermarked og kantinen til idrætsklubben og madkundskabslokalet. DR vil parallelt sætte fokus på madkulturen i Danmark, både nu og i fremtiden.
Mere mobil og mindre bordskik - det fælles måltid er under forandring25.11.2024 11:36:05 CET | Pressemeddelelse
Mobiltelefonen tager i stor stil plads ved middagsbordet, og vi byder gerne gæster på takeaway i sofaen. Men selvom udviklingen går mod mere uformelle rammer, har måltidet stadig en samlende kraft, viser en ny undersøgelse fra Madkulturen
Børnefamilier får hjælp til flere grønne hverdagsmåltider6.9.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mange forældre vil gerne spise flere grøntsager og bælgfrugter derhjemme, men vanerne spænder ben i en travl hverdag. Nu indgår Madkulturen og Netto et samarbejde for at give familierne en håndsrækning til grønnere madlavning.
Plantekorpset skal starte en ung-til-ung bevægelse i det grønne køkken6.5.2024 14:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et talenthold bestående af 35 unge madentusiaster er blevet udvalgt til at inspirere og motivere deres jævnaldrende til at omfavne flere økologiske, plantebaserede måltider.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum