Nyt fyrtårnsprojekt om højteknologisk spildevandshåndtering
Dansk miljøteknologi får endnu et fyrtårn og et projekt, der skal demonstrere det ypperste, Danmark kan præstere inden for rensning af spildevand, og dermed tiltrække interesserede fra hele verden med henblik på at fremme dansk eksport af miljøteknologi.
Miljøministeriets udviklingsprogram MUDP har netop bevilget støtte til projektet HEPWAT (Higher Envoronmental Performance in Waste Water Systems), der finder sted i Assens på Fyn.
Budgettet er på 43 millioner kroner, MUDP finansierer cirka en tredjedel, de medvirkende firmaer og institutioner finansierer resten. Projektets gennemføres af Assens Forsyning A/S, Grundfos, Krüger/Veolia, Danmarks tekniske Universitet (DTU), ARTOGIS, Konsulentfirmaet Ivan Häuser og Bassi Consulting (Frankrig).
Assens Forsyning har fostret ideen
Hos Assens Forsyning er der lagt en ambitiøs strategi på vandområdet og bevilget over 200 millioner kroner til at bygge et nyt renseanlæg, der skal kunne mere, end noget andet renseanlæg i hele verden.
Parallelt med, at dette nye anlæg opføres, udvikler fyrtårnsprojektet nye løsninger til rensning af spildevand på dele af Assens’ gamle anlæg, der således kommer til at fungere som et levende laboratorium (LiveLab).
De nye spildevandsløsninger, der udvikles i LiveLab’et, dikterer design og funktionalitet i Assens Forsynings nye anlæg. Dette tages i brug i 2019 og vil altså være ”født” med de nye teknologier. Assens Forsyning opretter et showroom og en hjemmeside med illustreret information, herunder animationer af processer, så offentligheden kan følge med i projektet.
Projektets nyhedsværdi
- er bl.a.: Markante miljøforbedringer i form af reduktion af lattergasudslip (360 gange så skadelige som CO2) og af svovlbrinte (nedbryder beton og forkorter anlægs levetid drastisk) samt håndtering af miljøfremmede stoffer (mikroplastik og medicinrester, der er svære at nedbryde) og uvedkommende vand (forstyrrer renseprocesserne).
En yderligere nyhedsværdi repræsenterers selve teknologien i den integrerede styring og overvågning af spildevandssystemet: Big Data fra sensorer i rør og pumper samt fra styringssystemer og eksterne datakilder bliver indsamlet og analyseret, og de forskellige processer til opsamling og behandling af spildevandet interagerer og retter sig ind efter hinanden. Driftsafvigelser forebygges. Historik, online-data og forecasts bestemmer, hvilke sammensætninger af spildevandet der er optimale økonomisk og procesmæssigt for renseanlægget samt for drift og levetid af afløbssystemet. Det er muligt at time rensningen af spildevandet, således at man til enhver tid påkalder den type spildevand, som giver mest værdi (til genanvendelse) og bedre miljø (minimering af CO2 og lattergas udslip). Endvidere skal spildevandssystemet også producere og sælge energi samt købe energi, hvilket tilrettelægges, så købene altid sker, når energien er billigst.
Open source teknologier
En sidste væsentlig nyhedsværdi ligger i den IT-platform, der binder hele projektets aktiviteter sammen. Betjeningspanelet bliver en visuel og intuitiv brugergrænseflade (en tablet), som bliver Assens Forsynings driftsleders vigtigste arbejdsredskab.
Det nye IT-system udvikles i open source, herunder FIWARE-programmer udviklet af EU, og bruger teknologien i Internet-of-Things, dvs. sørger for, at sensorer, pumpestationer, vejrradarer, droner og en lang række interne og eksterne datakilder, taler sammen og interagerer efter en vedtagen automatik (som driftslederen kan gribe ind i, når det kræves).
Brugen af gratis open source teknologier gør det langt mere omkostningseffektivt at etablere projektets nye løsninger i andre forsyninger, nationalt såvel som globalt, og er desuden et vigtigt skridt på vejen mod nedbrydningen af IT-”siloer”, som p.t. fordyrer og belaster forsyningsvirksomhederne.
Der vurderes at være et betragteligt eksportpotentiale i projektets løsninger, der kan sælges samlet eller som delelementer, der vil kunne indpasses i eksisterende spildevandssystemer i Danmark og i hele verden.
Kontakter
Gerdt Hylbæk NielsenStrategisk kommunikationsmedarbejder
Gerdt er presseansvarlig journalist i Assens Forsyning A/S
Billeder
Links
Information om Assens Forsyning
Om Assens Forsyning A/S
Assens Forsyning A/S er ansvarlig for drift, service og udvikling af bæredygtige løsninger til borgerne i Assens Kommune indenfor områderne drikkevand, håndtering af regn- og spildevand samt affald- og genbrug.
Følg pressemeddelelser fra Assens Forsyning
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Assens Forsyning
Boligejere inviteres til Klimaklar i Assens22.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Assens Kommune og Assens Forsyning A/S inviterer interesserede boligejere i risikozonen for lokale oversvømmelser, stormflod eller stigende grundvand til klimadialog om sikring af deres ejendom. Det sker i tæt samarbejde Beredskab Fyn, Beredskabsforbundet samt et stærkt hold af eksperter fra det lokale erhvervsliv i Forsyningsparken den 29. april 2025.
Vandløb 2025 satte globale vanddilemmaer i børnehøjde21.3.2025 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
For andet år i træk inviterede Assens Forsyning kommunens 3., 4. og 5. klasser til VANDløb rundt om Forsyningsparken lidt uden for Assens. De mere end 100 tilmeldte elever fra 3 skoler fik udover kage, saft og lidt motion også stof til eftertanke med sig hjem.
En tidlig julegave til miljøet20.12.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det nye energiproducerende renseanlæg lidt uden for Assens fortsætter de gode takter. Senest er det nemlig lykkes at fastholde en optimal biologisk renseproces af spildevandet helt uden brug af jernklorid. Det giver en miljøgevinst på 3 ton færre kemikalier anvendt siden november 2024. Det er det en økonomisk gevinst for Assens Forsyning A/S og en tidlig julegave til miljøet gennem lavere CO2-udledning.
Vestfyns Gymnasium indtager Kredsløbslaboratoriet21.11.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Vestfyns Gymnasium og Assens Forsyning A/S har indledt et udviklingssamarbejde, der skal give 2. g studerende på bioteknologi-linjen mulighed for at komme helt tæt på bæredygtig håndtering af spildevand i et forsyningsselskab. I februar 2025 indtager de første 31 studerende Kredsløbslaboratoriet lidt uden for Assens i forbindelse med opstart af deres studieretningsopgave.
Unge talenter fra Aarupskolen kom helt tæt på spildevandet26.9.2024 11:32:24 CEST | Pressemeddelelse
Onsdag eftermiddag den 25. september 2024 åbnede Kredsløbslaboratoriet døren for det første hold elever i Assens Forsynings spritnye skoletjeneste. Det blev 9.a fra Aarupskolen, der kom helt tæt på et af Danmarks mest moderne energiproducerende renseanlæg samtidig med at de fik testet deres faglighed med klimadilemmaer og praktiske forsøg i laboratoriet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum