Klimavenlig kødproduktion og dyrevelfærd skal kombineres

Produktionen af dansk kød skal være mere klimavenlig, og samtidig skal der endnu mere fokus på dyrevelfærden. Det er målene med en ny resultatkontrakt, som Teknologisk Institut netop har indgået. Her skal der udvikles nye teknologiske løsninger til kvalitetsbevarelse og oparbejdning af underudnyttet animalsk protein. Samtidig skal dyrevelfærden forbedres for de levende produktionsdyr.
- Der er øget opmærksomhed på dyrevelfærd globalt, og forbrugerne efterspørger i stigende grad fødevarer, som er produceret klimavenligt. Produktion af animalsk protein er kåret som en af de største klimasyndere, og derfor er det helt essentielt, at vi sætter fokus på en mere effektiv udnyttelse af det animalske protein, siger seniorprojektleder Mari Ann Tørngren, Teknologisk Institut.
Dokumentere dyrenes velfærd
Teknologisk Institut vil bl.a. udvikle et nyt IT-system, som skal registrere og dokumentere dyrenes velfærd – fra afhentning hos landmanden til slagteriet. Ved hjælp af fx kameraer, temperatur- og lydsensorer kan man registrere dyrenes adfærd og sætte ind tidligt, hvis fx øget støj eller skader på dyrene viser, at der er et problem.
- God dyrevelfærd er sund fornuft. Først og fremmest af hensyn til dyrene. Men også fordi erfaringerne viser, at problemer med dyrevelfærden kan forringe kødets kvalitet. Når dyrevelfærden er bedre, skal der kasseres mindre kød, der er større udbytte på slagterierne og derved mindre madspild, siger teamleder Dorte Schrøder Pedersen, Teknologisk Institut.
Køling og sidestrømme
Udover at mindske madspild som følge af bedre dyrevelfærd vil Teknologisk Institut også arbejde på at gøre kødprodukterne mere klimasmarte ved at anvise, hvordan man bedre kan udnytte proteinerne i underudnyttede sidestrømme som lunger, hjerte, nyrer og milt.
- Planen er at teste teknologier til skånsom udvinding af proteinerne, så deres funktionalitet bevares og de derved kan indgå som en funktionel ingrediens i bl.a. forarbejdede kødprodukter, siger Mari Ann Tørngren
- Det er målet at kunne vise at forskellige typer af indmad kan blive til funktionelle ingredienser i fødevareproduktion af fx kødprodukter og brød, og vise, at de har potentiale til at kunne erstatte bl.a. mælkeproteiner. Potentialet er stort, fordi en bedre udnyttelse af slagtekroppen vil kunne reducere klimabelastningen med op til 20 procent pr. kg færdigt produkt, påpeger hun.
Resultatkontrakten Klimasmarte kødprodukter med højt dyrevelfærd er støttet af Styrelsen for Institutioner og uddannelse under Uddannelses- og Forskningsministeriet. Målgruppen for arbejdet er mere end 500 danske virksomheder; fødevare- og ingrediensproducenter, slagterier og teknologileverandører.
Nøgleord
Kontakter
Yderligere oplysninger: Seniorprojektleder Mari Ann Tørngren, Teknologisk Institut, mobil 7220 2682, mail: matn@teknologisk.dk
Billeder

Links
Information om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Teknologidagen 2025 forener unge talenter og erhvervsgiganter2.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En række af Danmarks største produktionsvirksomheder vil sammen med Dansk Robot Netværk sætte spot på, hvordan faglærte er nøglen til innovation, vækst og en bæredygtig fremtid. De har derfor inviteret unge fra hele landet til Teknologidagen fredag den 9. maj 2025 i Odense. Her kan de også få lejlighed til at møde fremtidens kollega, den humanoide robot.
Præcise målinger baner vej for renere skibsfart1.5.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Cleanship-projektet har installeret nyudviklet sensorteknologi på handelsskib, der for første gang muliggør præcis måling af sodpartikel-udledninger under rigtige sejladsforhold.
Nyt digitalt træleksikon skal styrke viden om træ i bygge- og møbelindustrien1.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut lancerer et digitalt træleksikon, woodlex.dk, der skal gøre teknisk viden om træ let tilgængelig for alle i bygge- og møbelindustrien og herigennem understøtte brugen af træ.
Samarbejde i byggebranchen viser vejen til bedre dokumentation og mindre forurening på byggepladser29.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fyrtårnsprojektet Fremtidens Grønne byggeplads er klar med slutrapport, der præsenterer løsninger til klima- og miljøforbedringer på byggepladser. Gennem en kombination af nye teknologier og smartere arbejdsmetoder kan byggepladsers klimaaftryk og lokale miljøpåvirkning reduceres betydeligt.
Ny patenteret ultralydsteknologi giver markant forbedrede tørringsprocesser i emballageindustrien28.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut har udviklet en ny teknologi, der sikrer en hurtigere, mere energieffektiv og mindre miljøbelastende tørring af emballagebeholdere. Teknologien, som er under patentering, kan bruges til både flasker, dåser, krukker og rør.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum