Syddansk Universitet

Forskere: Der er brug for et nyt syn på udlændinge i Danmark

Del
Vi kan ikke blive ved med at diskutere for eller imod indvandring, men er nødt til at få et nyt perspektiv på flygtninge og indvandrere i Danmark, for indvandringen er kommet for at blive. Det er blandt konklusionerne i et forskningsprojekt, som en gruppe SDU-forskere netop har afsluttet.

Midt i en valgkamp, hvor tonen i den danske udlændingedebat er hårdere end hidtil, insisterer en gruppe SDU-forskere på, at der er alvorligt brug for et anderledes perspektiv på flygtninge og indvandrere i Danmark.

Et perspektiv, der kan punktere de myter, som præger debatten, og give et realistisk billede af, hvilke problemer og udfordringer Danmark og de øvrige mangfoldige og moderne europæiske lande står midt i.

Det er blandt konklusionerne i forskningsprojektet ”Kunst, kultur og politik i den postmigrantiske tilstand”, som forskningsgruppen netop har præsenteret med kombineret filmpremiere og bogreception 26. maj på Teater Grob i København som led i teaterfestivalen Cph. Stage

Strammere og halalhippier

Forskerne peger især på, at det danske samfund – og i særdeleshed den politiske debat - er nødt til at bevæge sig videre fra den fastlåste konflikt mellem strammere og halalhippier.

Der er brug for at forholde sig langt mere realistisk til det faktum, at migration har fundet sted i mange årtier, og i dag er et centralt træk ved moderne europæiske lande. Vi kan ikke blive ved med at diskutere for eller imod indvandring, for indvandringen er kommet for at blive.

- Vi er nødt til at ryste beskrivelsen og få bedre fat i virkeligheden i debatterne om indvandring, for virkeligheden er i fuld gang med at rykke sig. Det handler ikke om etnicitet, men om holdninger. Det er langt mere interessant, hvor du vil hen, end hvor du kommer fra, forklarer lektor Moritz Schramm fra Institut for Kulturvidenskaber på SDU.

Han peger samtidig på begrebet postmigration som et enormt nyttigt værktøj til at få bedre greb om virkeligheden efter migrationen.

- Postmigration et meget givende og brugbart perspektiv, fordi man insisterer på, at ”vi” i et samfund altid vil bestå af en mangfoldighed af livshistorier og baggrunde og samtidig understreger, at postmigrantiske samfund er ”messy spaces” fyldt med udfordringer og konflikter.

Mange af politikerne i den nuværende valgkamp ville opponere kraftigt mod det synspunkt. Hvad vil I sige til dem?

- Det er klart, at mange politikere vil afvise de her begreber lynhurtigt, fordi der er brug for at slå igennem med klare budskaber i en valgkamp. Vores projekt helt modsat er at pege på kompleksiteten i udlændinge-spørgsmål og slå fast, at det ikke er så simpelt, som politikerne fremstiller det, svarer ekstern lektor Hans Christian Post.

Er vi farveblinde?

Moritz Schramm uddyber, at det nye perspektiv bidrager til at få stillet de rigtige spørgsmål omkring indvandring, integration og udlændingedebat.

Eksempelvis hvordan og hvorfor man i stor stil skriver dele af befolkningen ud af samfundets ”vi” og holder dem ud i strakt arm med en tillokkende – men reelt uopnåelig - gulerod om fremtidig accept, hvis bare de bliver som ”os”.

- Vi kan ikke løse de eksisterende problemer, hvis vi fastholder fortællingen om, at det kun er dem derude, som er problemet. Der er brug for at tale om privilegier, repræsentationsproblemer og strukturel racisme i det danske samfund. Vi er nødt til at kunne se indad og begynde at få øje på, hvor vi er farveblinde og ikke ser, når nogen bliver marginaliseret.

Brug for forandring

Her er SDU-forskerne – måske noget overraskende – på linje med Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen. I forskningsprojektets dokumentarfilm ”Vi er her” om migrationen og dens eftervirkninger melder chefredaktøren sig meget klart på banen som fortaler for en ny vej i udlændingedebatten:

- Politikerne i det her land har svigtet. De fastholder drømmen om det gamle Danmark, hvor alle i opgangen hed Petersen og Madsen og Jensen, men den drøm er ikke realistisk. Virkeligheden er, at der er kommet nogle mennesker til det her land, og de er kommet for at blive, og der er en opgave som skal løse omkring integration, lad os nu komme i gang, siger Poul Madsen i filmen og uddyber:

-Lige nu taler alle meget hårdt og meget brutalt om mennesker, der bor i det her land. Hvis det politiske system ikke vågner op og forstår, at man er nødt til at tale på en anden måde, så er jeg ikke specielt optimistisk.

SDU's kulturforskere ser dog - efter en årrækkes studier i bevægelserne på udlændingeområdet - anderledes på situationen, fordi der er steder i det danske samfund, hvor man allerede er i fuld gang med at tale på helt andre måder om udlændinge og integration. Blandt andet på teaterscenerne, hvor nye perspektiver og alliancer vinder frem. Både når rapper og skuespiller Zaki på landets førende scener tager danskhed og racisme under kras og kærlig behandling, og når dansk teaters nye instruktørstjerne Anna Andrea Malzer har som erklæret projekt at producere teater, der kan få hendes venner - uanset hudfarve - til at tale bedre sammen.

Læs mere om forskningsprojektet her:

https://www.sdu.dk/da/nyheder/forskningsnyheder/postmigration

Kontakter

Lektor Moritz Schramm, Institut for Kulturvidenskaber ved SDU, mobil: 41284509
mail: mosch@sdu.dk
Ekstern lektor og filminstruktør Hans Christian Post, Institut for Kulturvidenskaber ved SDU, mail: hcpost@sdu.dk

Billeder

Information om Syddansk Universitet

Syddansk Universitet
Syddansk Universitet
Campusvej 55
5230 Odense M

https://www.sdu.dk/

Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye