Sådan har danskerne det på jobbet

Det kan måske være svært at mærke, når man står midt i hverdagens trummerum, men i Danmark er vi faktisk virkelig glade. World Happiness Report kårede i marts vores lille land i nord til det andet lykkeligste land i verden, og helt nye tal viser nu, at også danskernes arbejdslyst er i top.
God Arbejdslyst Indeks 2019, som Krifa står bag sammen med Kantar Gallup og Institut for Lykkeforskning, viser, at den overordnede arbejdslyst blandt danske lønmodtagere scorer 72 point på en skala fra 0 til 100. Samtidig viser undersøgelsen, at den generelle lykkefølelse hos danskerne er på 75 point.
- Det er fantastisk at se, at de danske lønmodtagere grundlæggende oplever en høj arbejdslyst. For hvis vi ikke har det godt på jobbet, smitter det af på resten af livet, siger Krifas formand, Søren Fibiger Olesen.
- Men der er stadig meget, der skal forbedres derude. Så længe folk for eksempel bliver syge af at gå på arbejde, skylder vi danskerne og de næste generationer at handle i stedet for bare at snakke, som jeg synes, der er en tendens til for tiden, fortsætter han.
Det skal give mening
Årets God Arbejdslyst Indeks konkluderer, at mening er den allervigtigste faktor for danskernes arbejdslyst – det har det været hvert år siden første måling. Men også kollegerne ligger lunt i svinget. Danskerne scorer nemlig kolleger-faktoren med den højeste temperatur på 76 point ud af 100.
Særligt spørgsmålet om, hvorvidt man har det godt med kollegerne, topper skalaen med 81 point. Det er også vigtigt for trivslen, at vi har det godt med dem, vi bruger så mange af døgnets vågne timer med, forklarer erhvervspsykolog i Krifa Rasmus Højbæk.
- Hvis ikke vi er en del af fællesskabet på arbejdspladsen, risikerer vi at blive holdt udenfor, være ensomme og isoleret, hvilket kan medføre mistrivsel og stress, siger han.
- Udover at have betydning for den generelle arbejdslyst så ved vi også, at sociale relationer er en af de vigtigste forudsætninger i både stresshåndtering og -forebyggelse, fortsætter Rasmus Højbæk og henviser til, at hver fjerde dansker har stress-symptomer ifølge God Arbejdslyst Indeks 2019.
Fakta:
• 2.500 repræsentativt udvalgte danskere har deltaget i årets undersøgelse.
• Undersøgelsen tager udgangspunkt i de syv faktorer, der er identificeres som de væsentligste for arbejdslysten: Kolleger, mening, resultater, mestring, medbestemmelse, ledelse og balance.
• Indekset giver et unikt indblik i danskernes arbejdslyst, og Videncenter for God Arbejdslyst er de første i Danmark, der sætter arbejdslysten på formel på denne måde.
• God Arbejdslyst Indeks er en årlig undersøgelse af danskernes arbejdslyst, som blev udgivet for første gang i 2015.
Nøgleord
Kontakter
Formand Søren Fibiger Olesen, 25444008
Presse: Mette Christiansen, 28344319, mech@krifa.dk
Billeder
Links
Information om Krifa
Krifa er en tværfaglig organisation for danske lønmodtagere og har mere end 185.000 medlemmer. Krifa arbejder hver dag for at fremme arbejdslysten blandt medlemmer, medarbejdere og i samfundet generelt – og det er integreret i alt, hvad organisationen gør. Krifa arbejder mod at blive en moderne arbejdslivsbevægelse ved at se det enkelte medlem og udfordre den klassiske opfattelse af en fagforening og a-kasse.
Følg pressemeddelelser fra Krifa
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Krifa
Krifa: Vigtigt princip om individuel indsats til ledige knæsættes9.4.2025 12:39:18 CEST | Pressemeddelelse
Den netop indgåede aftale om en ny beskæftigelsesreform indeholder en banebrydende og meget principiel ændring i beskæftigelsesindsatsen. For første gang introduceres en individuel tilrettelagt beskæftigelsesindsats, der tager udgangspunkt i den lediges egne forudsætninger for hurtigt at komme tilbage på arbejdsmarkedet, pointerer Jane Heitmann, formand for Krifa.
Regeringen vil ikke digitalisere og sender milliardregning til a-kassemedlemmerne20.3.2025 14:40:49 CET | Pressemeddelelse
Digitale samtaler er lige så effektive som fysiske, når det gælder om at få dagpengemodtagerne tilbage på arbejdsmarkedet. Alligevel fastholder regeringen i sit udspil til de igangværende forhandlinger om fremtidens beskæftigelsessystem, at dagpengemodtagernes første samtale med a-kassen skal gennemføres som et gammeldags fysisk møde. Det politiske krav om fysiske møder med alle ledige dagpengemodtagere tvinger a-kasserne til at opretholde et fintmasket net af filialer, hvilket koster op mod 400 millioner kroner årligt i mistede produktivitetsgevinster, viser ny Krifa-analyse.
Betalt frihed til fertilitetsbehandling er nybrud i ny overenskomst19.2.2025 11:07:00 CET | Pressemeddelelse
Ny overenskomst indeholder familiemæssigt nybrud på arbejdsmarkedet med betalt frihed til fertilitetsbehandling.
Krifa: Obligatoriske samtaler giver underskud – ny reform må sikre individuelt kontaktforløb og metodefrihed til a-kasserne18.2.2025 06:07:00 CET | Pressemeddelelse
Fundamentet i den danske beskæftigelsesindsats har været samtaler. Under mantraet ”samtaler virker” har jobcentre og a-kasser i årtier holdt millioner af obligatoriske samtaler med ledige. Men hovedparten af samtalerne har været en decideret underskudsforretning for samfundet, viser ny Krifa-analyse, baseret på tal fra Beskæftigelsesministeriet gældende for alle a-kasser.
Regeringen sætter en halv million lønmodtagere uden for indflydelse19.12.2024 13:46:21 CET | Pressemeddelelse
Regeringen har sammen med et flertal i Folketinget sendt den danske model mod sit endeligt. Med vedtagelsen af et nyt magtfuldt Arbejdsmarkedsråd, der skal rådgive regeringen om beskæftigelsespolitikken generelt, sættes en halv million organiserede lønmodtagere i strid med intentionerne bag den danske model uden for indflydelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum