Ny seniorpension giver nedslidte ret til at trække sig tidligt tilbage
Ikke alle borgere har i dag kræfterne til at blive på arbejdsmarkedet indtil pensionsalderen. Derfor har regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre indgået en aftale, som giver nedslidte ret til seniorpension.
Den nye seniorpension er baseret på en individuel vurdering, så dem, der har brug for det, kan trække sig tidligt tilbage. Aftalen betyder også, at reglerne for fleksjob lempes, så seniorer, der er i arbejde, med det samme kan komme i et fleksjob på deres nuværende arbejdsplads – og dermed arbejde på nedsat tid – hvis deres arbejdsevne bliver nedsat.
Forligspartierne er også enige om, at der i en tid med rekordhøj beskæftigelse og faldende ledighed er hårdt brug for seniorer på arbejdsmarkedet. Derfor får pensionisterne mere fordelagtige økonomiske vilkår, hvis de arbejder ved siden af folkepensionen.
Der er desuden enighed om, at en kommission skal undersøge konsekvenserne af den stigende pensionsalder efter 2040, hvor pensionsalderen ventes at være 70 år. Kommissionen skal blandt andet se på fordele og ulemper ved differentieret pensionsalder og undersøge konsekvenserne, hvis man lemper levetidsindekseringen, så pensionsalderen stiger langsommere end levealderen.
Den samlede pensionsaftale bygger på:
- Ny seniorpension giver nedslidte mulighed for at trække sig tidligt tilbage
- Seniorer kan hurtigt komme i fleksjob på nuværende arbejdsplads
- Seniorer får flere penge i hånden, når de arbejder ved siden af folkepensionen
- Kommission undersøger konsekvenserne af den stigende pensionsalder
En pulje på 100 millioner kroner årligt til at forebygge nedslidning
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger:
- Vi har i dag indgået en central aftale, som tager hånd om de mennesker, der er blevet slidt ned gennem arbejdslivet. Det har været vigtigt for os at finde den rigtige løsning for de seniorer, der nedslidt. De skal have mulighed for at trække sig tilbage tidligere fra arbejdsmarkedet.
Seniorpension – individuel vurdering af arbejdsevnen
Der indføres en ny helbredsbetinget tilbagetrækningsordning, seniorpension, målrettet nedslidte seniorer. Betingelserne for at komme på seniorpension er:
- Man har seks år eller mindre til folkepensionsalderen
- Man har arbejdet i 20-25 år
- Man har en arbejdsevne på 15 timer eller mindre
- Arbejdsevnen vurderes på grundlag af helbredsmæssige oplysninger og i forhold til seneste job. Der skal ikke iværksættes indsatser med henblik på at udvikle arbejdsevnen. Det betyder, at man ikke kan blive henvist til andre typer job. For eksempel kan en murer, der ikke kan arbejde mindst 15 timer – eller godt to dage – om ugen som murer, ikke blive henvist til et job i en butik.
Ydelsen under seniorpension svarer til niveauet for førtidspension på 18.875 kr. pr. måned for enlige og 16.044 pr. måned for gifte/samlevende (2019).
Den konkrete administration af seniorpension skal fastlægges i forbindelse med udmøntningen af aftalen.
Den ny seniorpension skal træde i kraft 1. januar 2020 og erstatte den nuværende seniorførtidspension.
Det skønnes, at godt 17.000 fuldtidspersoner vil være i ordningen, når den er fuldt indfaset i 2025.
Læs hele aftalen på bm.dk.
Yderligere info: Kontakt Beskæftigelsesministeriets presseenhed: 51232830
Information om Beskæftigelsesministeriet
Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
Bedre sikkerhedsnet og barselsregler for selvstændige30.4.2025 10:54:19 CEST | Pressemeddelelse
Et stort flertal i Folketinget har vedtaget at udvide retten til dagpenge for nystartede iværksættere. Dermed bliver det i fremtiden lidt mere økonomisk trygt at tage springet ud i iværksætteri. Samtidig blev det vedtaget, at selvstændige fremover kan løse opgaver i op til 3,5 timer om ugen i deres virksomhed, når de er på barsel, uden at de bliver modregnet i barselsdagpengene.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens kommentar til lønmodtagerbeskæftigelsen for februar 202524.4.2025 08:57:52 CEST | Pressemeddelelse
I februar 2025 var der 3.046.600 lønmodtagere i job. Det er 2.400 flere end måneden før svarende til en stigning på 0,1 procent. Siden februar 2024 er der dermed samlet set kommet 33.100 nye beskæftigede til.
Danmarkshistoriens største forenkling af beskæftigelsessystemet9.4.2025 12:35:21 CEST | Pressemeddelelse
Et bredt politisk flertal har i dag indgået aftale om en historisk forenkling af beskæftigelsessystemet, der afskaffer jobcenterregimet skabt fra Christiansborg med alt for mange krav og regler for både kommuner og borgere. Aftalen fjerner ca. 500.000 samtaler og skaber rammerne for en mere værdig indsats, der giver bedre mening for den enkelte borger.
Invitation til doorstep om en reform af beskæftigelsesindsatsen9.4.2025 11:18:04 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre har indgået aftale om en ny beskæftigelsesindsats.
Dømte kriminelle i retspsykiatrien får frataget forsørgelsesydelser9.4.2025 10:35:41 CEST | Pressemeddelelse
Det skal ikke længere være muligt at få udbetalt forsørgelsesydelser fra det offentlige, når man bliver dømt til anbringelse eller behandling i retspsykiatrien. Det fremgår af en delaftale under forhandlingerne til en ny beskæftigelsesreform.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum