Niels Brügger nyudnævnt professor i Medievidenskab

Niels Brügger forsker og skriver om de digitale mediers historie, for det er, ifølge ham, vanskeligt at forstå vores samtid og vores samtids medier uden også at inddrage de digitale mediers historie. Men forskningsfeltet har indtil nu ikke været så velbeskrevet nationalt og internationalt. Det har han selv gjort sit til at ændre på. Blandt andet har han været initiativtager til den internationale konferenceserie RESAW (A Research Infrastructure for the Study of the Archived Web) og søsat et nyt internationalt tidsskrift Internet Histories: Digital Technology, Culture and Society, men han er også aktuel med to store forskningspublikationer inden for området. Resultaterne af Niels Brüggers forskning kan således også læses i de to seneste publikationer:
-The Archived Web: Doing History in the Digtal Age er næsten lige udgivet på MIT Press. Det er den første monografi om arkiveret web som historisk kilde. Her giver jeg et bud på, hvordan vi kan forstå ”det digitale”, og så søger jeg at indkredse, hvordan arkiveret web adskiller sig fra andet digitalt materiale, og hvilke konsekvenser det får for forskning, som bygger på den type materiale,” fortæller Niels Brügger, der i sin anden udgivelse har været med til at samle alt, hvad man i dag kan sige om feltet ”webhistorie”.
-”The SAGE Handbook of Web History er skrevet af førende internationale forskere inden for webhistorie. Det er historieskrivning om web og historieskrivning med web som kilde,” fortæller Niels Brügger, der for tiden arbejder med et helt tredje projekt.
Det danske webs historiske udvikling
Materialet er ganske omfattende, for ifølge Niels Brügger består det danske web af ca. 1 million websites. De er indsamlet og gemt i Netarkivet på Det Kgl. Bibliotek, og det arbejde, han for tiden er i gang med, går ud på at analysere hele det danske webs historiske udvikling 2005-2015.
Og hvordan gør man så det?
-Vi laver forskellige Big Data-analyser - for eksempel undersøger vi, hvor store websites egentlig er, hvilke filtyper der er de mest fremtrædende, hvor mange links der er, og hvor de linker til – herunder også hvordan links fra websites til sociale medier har udviklet sig over tid,” fortæller Niels Brügger, der ved at supplere disse Big Data-analyser med andre kildetyper har et mål om at få skrevet de første 20 år af det danske webs historie.
12. april holder han sin tiltrædelsesforelæsning med titlen: ”Digitale medier og digital medievidenskab” . Den holdes i Åbogade 15, InCuba Store Auditorium, Bygning 5510-103, 8200 Aarhus.
CV
Professor i Medievidenskab (2019-), leder af NetLab under Digital Humanities Lab (2014-) samt af Center for Internetforskning, Aarhus Universitet (2010-). Koordinator af det europæiske netværk RESAW, a Research Infrastructure for the Study of Archived Web Materials (2013-). Managing editor af det internationale tidsskrift Internet histories: Digital technology, culture and society. Har været medinitiativtager til forskningsinfrastrukturprojektet NetLab (2012-17) under Digital Humanities Lab, samt til forskningsprojekterne "Probing a Nation's Web Domain — the Historical Development of the Danish Web" (2014-) og "dr.dks historie 1996-2006" (2007-). Har tidligere taget initiativ til forskningsprojekterne "Metodestudie om integrering af internetmateriale, der modtages direkte fra producenter" (2007) og "Medie- og kommunikationsvidenskabernes teorier — historie og aktualitet" (2003-04).
Kontakter
Yderligere information
Niels Brügger, professor i Medievidenskab
Institut for Kommunikation og Kultur
Aarhus Universitet
Mail: nb@cc.au.dk
Mobil: +45 2945 3231
Billeder

Information om Aarhus Universitet: Arts
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts
Rav, kunst og glemte fortællinger – arkæologer undersøger ravværksted fra istidens slutning19.5.2025 08:27:58 CEST | Pressemeddelelse
Et af Europas ældste værksteder for ravkunst er i disse dage genstand for nye udgravninger af et dansk- tysk forskerteam. Fundstedet ved Grabow i Nordtyskland har tidligere givet opsigtsvækkende fund – blandt andet Nordtysklands ældste skulptur. Nu håber forskerne at afdække, hvordan rav blev bearbejdet og brugt for omkring 14.000 år siden – i en tid med store klima og kulturskift.
Aarhus Universitet åbner digitalt bibliotek for antikke græske tekster16.5.2025 09:20:39 CEST | Pressemeddelelse
Hvordan kan computere og algoritmer bruges til at analysere antikke græske tekster som de bibelske tekster og andre tekster af fx Platon, Sofokles og Plutark? Det spørgsmål står centralt i forskningsprojektet, Computing Antiquity, som nu lancerer en digital database, hvor forskere og andre interesserede frit kan hente antikke græske tekster i formater, som computere og algoritmer kan arbejde med. I spidsen for projektet står Jacob P.B. Mortensen, lektor i Ny Testamente på Afdeling for Teologi på Aarhus Universitet.
Frygtforskere vil med afsæt i forskningsresultater skabe ’Danmarks uhyggeligste’ escape room6.5.2025 09:40:43 CEST | Pressemeddelelse
I forskningsenheden Recreational Fear Lab på Aarhus Universitet undersøger Mathias Clasen og Marc Malmdorf Andersen, hvorfor mennesker tiltrækkes af frygt og opsøger gys for fornøjelsens skyld. Med en bevilling fra Innovationsfonden får forskerne nu mulighed for at omsætte evidensbaseret viden om frygtpsykologi til handling ved at skabe et escape room.
Nyt grundforskningscenter sætter moderne tekstkultur under lup1.5.2025 16:17:36 CEST | Pressemeddelelse
Torsdag 1. maj markerede grundforskningscentret TEXT: Center for Contemporary Cultures of Text sin officielle åbning. I de kommende år skal TEXT bidrage med vigtig viden om, hvordan generativ kunstig intelligens påvirker nutidig tekstkultur.
Gymnasieelever lades i stikken med AI1.4.2025 13:18:34 CEST | Pressemeddelelse
Konference på Aarhus Universitet sætter fokus på AI’s potentialer og udfordringer i gymnasieuddannelserne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum