Nye tiltag skal sikre flere kvinder og etniske minoriteter på industriens uddannelser
Kvinder kan ikke være mekanikere, og unge med en anden etnisk baggrund end dansk drømmer kun om at blive advokater eller læger. Dansk Metal, DI, 3F, TEC og NEXT de sidste to år arbejdet for at udfordre fordomme som disse og gøre erhvervsuddannelserne i industrien mere inkluderende.
En ny rapport, baseret på et to-årigt projekt, samler en række af best-practice erfaringer om, hvordan man som virksomhed, uddannelsesinstitution og uddannelsesvejledere kan arbejde med at øge mangfoldigheden på industriens erhvervsuddannelser. Håbet er fremover at rekruttere og fastholde flere kvinder og personer med en anden etnisk baggrund end dansk på uddannelserne.
”Vi har generelt brug for flere faglærte, og vi har særligt brug for, at også kvinder og etniske minoriteter får øjnene op for vores industriuddannelser – og trives undervejs i deres uddannelsesforløb. Lige nu udgør de en utrolig lille andel blandt vores lærlinge, og det skal vi have gjort noget ved,” fortæller Kasper Palm, forbundssekretær og uddannelsesansvarlig i Dansk Metal.
Lone Folmer Berthelsen, erhvervsuddannelseschef i DI, fortsætter:
”Virksomhederne efterspørger flere nye faglærte. Derfor er det vigtigt, at virksomhederne også selv har fokus på at tiltrække kvinder og personer med anden etnisk baggrund end dansk Virksomhederne kan f.eks. i deres annoncering tydeliggøre, at deres lærlingepladser er for alle – uanset køn og etnisk baggrund. Vi skal simpelthen have knækket kurven, så vi ikke går glip af dygtige lærlinge, fordi myter og fordomme står i vejen - på begges sider.
Netop fordomme om erhvervsuddannelser, tager rapporten fat på. For eksempel er der gode råd til ”det rigtige match” mellem lærling og praktikplads, og til hvordan man skaber mangfoldige uddannelsesevents, der kan være med til at nedbryde barrierer og åbne fagene op:
Fordomme om fag og erhvervsuddannelser lever i et stort omfang. Det er ikke blot dyrt for samfundet og virksomhederne, hvis vi går glip af det store potentiale, der er gemt i hovederne og hænderne på de unge og voksne mennesker. Det er også ærgerligt for den enkelte,” siger Pia Maul Andersen fra 3F.
Håbet er, at de mange gode best-practices kan bidrage til, at ingen fravælger deres drømmeuddannelse:
”Ingen skal fravælge drømmeuddannelsen på grund af manglende information eller fordomme om fag, køn eller etnicitet. Vi håber, at flere vil få øjnene op for, at uddannelse ofte er udgangspunktet for en god fremtid”, siger direktør Ole Heinager fra NEXT.
TEC tilslutter sig og fortæller om, hvordan de har arbejdet med fastholdelse af kvindelige elever:
”På vores smedelinje har vi med projektet sat ekstra fokus på, at de kvindelige elever trives. Vi har afholdt workshops for både lærere og elever, hvor vi har arbejdet med, hvordan alle kan bidrage til at skabe et mangfoldigt og inkluderende studiemiljø. Vi har også etableret et fagligt netværk for kvinder, hvor eleverne har kunne erfaringsudveksle og støtte hinanden i at komme godt i gang med arbejdslivet i et fag domineret af mange mænd,” slutter direktør Morten Emborg.
Disse og mange andre tiltag kan der læses mere om i rapporten.
Den fulde rapport kan læses her: https://www.danskmetal.dk/Udgivelser/Pjecer/Sider/Mangfoldighed-i-industriuddannelserne.aspx
Kontakter
Mads Rattenborg HersbøllPressechef
Pressechef i Dansk Metal
Links
Information om Dansk Metal
Dansk Metal er en fagforening for ca. 100.000 lønmodtagere, der arbejder med it, teknik og mekanik.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Metal
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Metal
Massiv opbakning til nye overenskomster i Dansk Metal9.4.2025 13:33:47 CEST | Pressemeddelelse
89 procent har stemt ja til de nye overenskomster. Syv ud af 10 har stemt.
Reform af beskæftigelsesindsatsen er dårligt nyt for ledige9.4.2025 12:37:10 CEST | Pressemeddelelse
Store besparelser på beskæftigelsesområdet går ud over de ledige og risikerer at udfordre den danske model. Det mener Dansk Metal.
Dansk Metal glæder sig over investeringer i erhvervsuddannelserne5.3.2025 08:56:31 CET | Pressemeddelelse
Regeringen udmønter nu de forventede midler til erhvervsuddannelserne og sikrer dermed et markant løft af uddannelserne for fremtidens faglærte. Dansk Metal forventer, det vil bidrage til at mindske frafaldet og styrke kvaliteten i undervisningen.
Dansk Metal: Ny EU-strategi kan skabe grønne, danske industriarbejdspladser26.2.2025 13:58:37 CET | Pressemeddelelse
Det er godt, at EU nu hæver de grønne ambitioner med den nye Clean Industrial Deal.
Dansk Metal: Nye penge til forsvaret skal få sikkerhed og arbejdspladser til at gå hånd i hånd19.2.2025 16:01:00 CET | Pressemeddelelse
Onsdag har regeringen præsenteret en fond, der skal bruges på indkøb til det danske forsvar. Der afsættes i alt 50 milliarder kroner i 2025 og 2026.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum