Folkekirkens Nødhjælp

Reaktion på DR1s Horisont - NGO til danske virksomheder, der investerer i Afrika: Vis ansvarlighed

Del
Grønne investeringer må ikke ske på bekostning af verdens fattigste, fastslår Folkekirkens Nødhjælp og efterlyser mere ansvarlighed.

Mandag aften bragte DR1 programmet "Den hvide mand med vindmøllerne" om Vestas' vindmølleprojekt i Kenya. Programmet belyser, hvordan investeringsprojektet har medført store problemer for lokalbefolkningen med jordrettigheder, prostitution og alkoholmisbrug.

Folkekirkens Nødhjælp er massivt tilstede i lokalområdet, der også huser op mod 200.000 flygtninge i nærområdet fra konflikten i Sydsudan. Vi har derfor nøje fulgt sagen.

"Hvis vi skal undgå at se lignende eksempler i fremtiden, er der brug for, at investorer, virksomheder og politikere, der vil investere i Afrika, erkender, at ansvarlighed skal øverst på dagsordenen. Det er fundamentalt anderledes at sætte vindmøller op i Nordsøen end i Afrika. Hvis ikke man gør sig det klart fra starten, så risikerer man at brænde nallerne," siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp. Hun appellerer derfor til virksomheder, der investerer i Afrika, om at søge råd og samarbejde med civilsamfundsorganisationerne om at gennemføre investeringer, så de også kommer den lokale befolkning til gavn.

"Vi har et solidt kendskab til lokale forhold og er eksperter på menneskerettigheder og klima. Vi ser derfor store muligheder i at trække på hinandens kompetencer, når virksomheder går ind på ukendt territorium, " siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Grøn energi i Afrika er en nødvendighed

Folkekirkens Nødhjælp støtter visionen om at fremme vedvarende energi i Afrika. Det er en nødvendig forudsætning for at skabe bæredygtig udvikling, noget mange ulande, f.eks. Kenya, selv efterspørger.

Samtidig har den danske regering som ambition at øge samarbejdet med investorer og virksomheder i udviklingslandene - en ambition som Folkekirkens Nødhjælp støtter. Men hvis ikke programmer som DRs Horisont skal blive en ugentlig begivenhed, er det vigtigt, at også politikerne lærer af erfaringerne fra dette projekt og sikrer, at investeringer er ansvarlige fra dag 1 og ikke bliver på bekostning af verdens fattigste.

"Folkekirkens Nødhjælp har arbejdet for verdens fattigste i knap 100 år, og vi ser store muligheder i at arbejde sammen om at fremme ansvarlige investeringer og skabe konkrete løsninger til fordel for såvel virksomheder som verdens fattigste, " siger generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen.

Der er dog én vigtig præmis for samarbejdsmulighederne.

"Vi er talerør for verdens fattigste. Som organisation har vi en forpligtelse til at sikre at de virksomheder, som vi samarbejder med, overholder internationale standarder og fremmer grønne løsninger. De skal være interesseret i en åben dialog om, hvordan man undgår konflikter, " siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Nøgleord

Billeder

Information om Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp
Folkekirkens Nødhjælp
Meldahlsgade 3
1613 København V

41 86 59 75https://www.noedhjaelp.dk

Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.

Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Ny engagementsdirektør i Folkekirkens Nødhjælp7.5.2025 14:29:49 CEST | Pressemeddelelse

Folkekirkens Nødhjælp har ansat Iben Konradi Nielsen som ny engagementsdirektør. Hun kommer fra en stilling som direktør i Jordemoderforeningen, er uddannet journalist og har mange års ledelses- og kommunikationserfaring fra fagbevægelsen mv. ”Jeg glæder mig helt utroligt meget til at skabe engagement og opbakning til Folkekirkens Nødhjælps arbejde. Nedlukningen af USAID og oprustningen i Europa gør det vigtigere end nogensinde at styrke danskernes engagement i en mere retfærdig verden. Vi befinder os i en vanskelig tid, og det er nu, civilsamfundet skal vise sit værd. Jeg tror på, at vi i Folkekirkens Nødhjælp kan være med til at skabe endnu stærkere fællesskaber, hvor der er plads til næstekærligheden – også for folk i verdens brændpunkter,” siger Iben Konradi Nielsen. Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær, Jonas Nøddekær, ser frem til samarbejdet med den nye engagementsdirektør, der også har mange års erfaring med bestyrelsesarbejde i FDF, efterskoleverdenen og menighedsrådsarbejde

Klimamøde i København skal puste liv i klimakampen5.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse

I denne uge afholdes det årlige Copenhagen Climate Ministerial, hvor en række af verdens klimaministre drøfter klimapolitik i København. Som opvarmning mødes de med civilsamfundet hos Folkekirkens Nødhjælp. Ifølge generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Jonas Nøddekær, skal der pustes nyt liv i klimakampen, og han har bestemt ikke mistet håbet. ”Jeg håber, at ministrene får et godt møde i denne uge, hvor de også kan drøfte, hvordan verdens lande kan øge deres fokus på tilpasning, tab og skader, og de klimakatastrofer, som truer både vækst og udvikling. Forrige uges forårsmøder i Verdensbanken afslørede, at flere af verdens finansministre er ved at få øjnene op for, at der skal skaffes flere penge til klimatilpasning. Jo hurtigere klimatilpasningen sker, desto mindre er regningen i sidste ende. Den erkendelse er såre simpel og skal puste nyt liv i klimakampen, og det skal møderne i København bidrage til.” Et af de vigtige emner ved dette års Copenhagen Climate Ministerial er de nye nat

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye