Folkekirkens Nødhjælp

Ny yoghurt skal booste bæredygtig udvikling i Etiopien

Del
Mælken til den nye, næringsrige yoghurt skal komme fra lokale mælkebønder og skabe lokale arbejdspladser. Foto: Mathilde Berg Utzon
Mælken til den nye, næringsrige yoghurt skal komme fra lokale mælkebønder og skabe lokale arbejdspladser. Foto: Mathilde Berg Utzon

 

Nyt, stærkt partnerskab skal fremme lokal produktion og hjælpe udsatte børn og kvinder i kampen mod underernæring i Etiopien. Det er målet for et banebrydende projekt, hvor Arla Foods Ingredients, Dansk Industri, Folkekirkens Nødhjælp og Global Alliance for Improved Nutrition (GAIN) er gået sammen om at udvikle en ernæringsrig yoghurt.

"Der er et kæmpe potentiale i at udvikle mejerisektoren i Etiopien og fremme en bæredygtig forretningsmodel, som kommer lokale landmænd og mejerier til gode, samtidig med at vi skaber innovative løsninger på kampen mod sult," siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær hos Folkekirkens Nødhjælp.

Partnerskabet er inspireret af FN's verdensmål to og otte, som sigter mod at afhjælpe sult og fremme bæredygtig vækst. Derfor kommer selve yoghurtproduktionen til at foregå i Etiopien.

"Helt konkret vil projektet medføre øget indtjening og bedre levevilkår for mindst 400 bønder, som skal producerer mælk til yoghurten. Produktet vil desuden være det første på markedet, som både er ernæringsrigt og billigt for at nå den målgruppe, der har mest brug for ernæring," siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Underernæring giver varig skade

I dag anslås det, at op mod 40 % af alle børn i Etiopien lider af kronisk underernæring. Underernæring i barnets første to leveår kan forårsage nedsat fysisk vækst og nedsat mental udvikling. Men med en vitaminrig yoghurt, som også er billig, håber partnerne at kunne nå børn og kvinder, som har brug for bedre ernæring.

"Projektet er et godt eksempel på, hvordan ansvarlig forretningsførelse og produktudvikling kan gå hånd i hånd. Kernen i projektet er innovation og vidensdeling mellem danske og etiopiske partnere. Derfor glæder jeg mig meget til at følge projektet og se, hvilke resultater, det skaber," siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Den første yoghurt forventes at ramme hylderne i 2019 og blive et sundt og konkurrencedygtigt produkt i forhold til usunde alternativer i dag.

Fødevarer til alle

Arla Foods Ingredients bidrager til projektet med viden om produktudvikling og fødevarer. Folkekirkens Nødhjælps rolle er at sikre øget indtjening og bedre levevilkår for lokale mælkebønder og fremme en social bæredygtig tilgang. Dansk Industri bidrager med forretningsmodellen, mens GAIN sikrer, at produktet har det rigtige næringsindhold og når frem til de mennesker, der har størst behov.

"For Arla Foods Ingredients er dette projekt et fantastisk eksempel på, hvad det vil sige at drive bæredygtig forretning i tråd med FN's verdensmål. Tiltag som dette er vejen frem, når målet er at sikre en langsigtet forbedring af sundheden og levestandarden for mennesker i et udviklingsland," siger Henrik Andersen, direktør for Arla Food Ingredients.

Projektet er blevet til med støtte fra Danida og løber over tre år. Det forventes afsluttet i 2020, hvor yoghurtproduktionen skal kunne drives af lokale virksomheder på markedsvilkår.


Fakta om projektet

  • Projektets navn: GAIN Access to Better Dairy
  • Partnere: Arla Foods Ingredients, Global Alliance for Improved Nutrition (GAIN), Folkekirkens Nødhjælp, Dansk Industri (medlemmer af GAIN Nordic Partnership) i samarbejde med lokale mejerier og organisationer i Etiopien.
  • Tidshorisont: 2017-2020
  • Projektet er støttet af Danida Market Development Partnerships

Video: Link til video, som introducerer projektet: https://youtu.be/oNrJRao2hL0

Foto: Vi ligger også inde med flotte billeder fra Etiopien af mælkebønder og lokale landmænd, som arbejder med mælk på billederne. Ved interesse,kontakt journalist Sofie Skov: 61312134, ssko@dca.dk

Mulige kilder og kontaktpersoner

Folkekirkens Nødhjælp

  • Generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen: 29700623, biqs@dca.d k
  • Projektleder Gitte Dyrhagen Husager: 40754090, gdhu@dca.dk
  • Journalist Sofie Skov: 61312134, ssko@dca.dk


Arla Foods Ingredients

Dansk Industri

  • Projektleder Karen Panum Thisted: 28601130, kapt@di.d k

GAIN

Udenrigsministeriet

 

Folkekirkens Nødhjælps formål er at styrke verdens fattigste i kampen for et værdigt liv.

Folkekirkens Nødhjælp har sine rødder i den danske folkekirke, men arbejder der, hvor nøden er størst, uden hensyn til religion, køn, race eller politisk overbevisning.

Nøgleord

Billeder

Mælken til den nye, næringsrige yoghurt skal komme fra lokale mælkebønder og skabe lokale arbejdspladser. Foto: Mathilde Berg Utzon
Mælken til den nye, næringsrige yoghurt skal komme fra lokale mælkebønder og skabe lokale arbejdspladser. Foto: Mathilde Berg Utzon
Download
Download
Download

Information om Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp
Folkekirkens Nødhjælp
Meldahlsgade 3
1613 København V

41 86 59 75https://www.noedhjaelp.dk

Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.

Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Ny engagementsdirektør i Folkekirkens Nødhjælp7.5.2025 14:29:49 CEST | Pressemeddelelse

Folkekirkens Nødhjælp har ansat Iben Konradi Nielsen som ny engagementsdirektør. Hun kommer fra en stilling som direktør i Jordemoderforeningen, er uddannet journalist og har mange års ledelses- og kommunikationserfaring fra fagbevægelsen mv. ”Jeg glæder mig helt utroligt meget til at skabe engagement og opbakning til Folkekirkens Nødhjælps arbejde. Nedlukningen af USAID og oprustningen i Europa gør det vigtigere end nogensinde at styrke danskernes engagement i en mere retfærdig verden. Vi befinder os i en vanskelig tid, og det er nu, civilsamfundet skal vise sit værd. Jeg tror på, at vi i Folkekirkens Nødhjælp kan være med til at skabe endnu stærkere fællesskaber, hvor der er plads til næstekærligheden – også for folk i verdens brændpunkter,” siger Iben Konradi Nielsen. Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær, Jonas Nøddekær, ser frem til samarbejdet med den nye engagementsdirektør, der også har mange års erfaring med bestyrelsesarbejde i FDF, efterskoleverdenen og menighedsrådsarbejde

Klimamøde i København skal puste liv i klimakampen5.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse

I denne uge afholdes det årlige Copenhagen Climate Ministerial, hvor en række af verdens klimaministre drøfter klimapolitik i København. Som opvarmning mødes de med civilsamfundet hos Folkekirkens Nødhjælp. Ifølge generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Jonas Nøddekær, skal der pustes nyt liv i klimakampen, og han har bestemt ikke mistet håbet. ”Jeg håber, at ministrene får et godt møde i denne uge, hvor de også kan drøfte, hvordan verdens lande kan øge deres fokus på tilpasning, tab og skader, og de klimakatastrofer, som truer både vækst og udvikling. Forrige uges forårsmøder i Verdensbanken afslørede, at flere af verdens finansministre er ved at få øjnene op for, at der skal skaffes flere penge til klimatilpasning. Jo hurtigere klimatilpasningen sker, desto mindre er regningen i sidste ende. Den erkendelse er såre simpel og skal puste nyt liv i klimakampen, og det skal møderne i København bidrage til.” Et af de vigtige emner ved dette års Copenhagen Climate Ministerial er de nye nat

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye