Professor bag dansk demensforskning modtager Marie og August Krogh Prisen

I mere end 30 år har klinisk professor og leder af Nationalt Videnscenter for Demens, Gunhild Waldemar, arbejdet for at bringe demens frem i det politiske lys og danskernes bevidsthed.
Det har hun lykkedes med i høj grad, og hendes utrættelige indsats bliver nu belønnet med Marie og August Krogh Prisen, der tildeles en person, som har udmærket sig ved fremragende dansk sundhedsvidenskabelig forskning. Prisen uddeles af Novo Nordisk Fonden og Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber og er på 1,5 mio. kr.
”Det er dejligt at få anerkendelse og vide, at ens arbejde bliver værdsat. Mange andre end jeg selv har været med til at forme dansk demensforskning, men jeg er stolt af, at jeg har været med til at få både forskning og uddannelse af fagpersonale til at spille sammen, så mennesker med demens i dag får en langt bedre behandling, end da jeg startede inden for feltet for mange år siden,” fortæller Gunhild Waldemar.
Væsentligt bidrag til forskning og uddannelse i demens
I Danmark lever 90.000 mennesker med demens, og det tal forventes at stige til 123.000 frem mod 2030. Det betyder, at behovet for pleje og behandling af mennesker med demens øges markant. Heldigvis er Danmark relativt godt rustet, da vores demensforskning er med i et internationalt førerfelt.
Gunhild Waldemars bidrag til at bringe dansk demensforskning til det punkt, hvor vi er i dag, er svært at matche:
- I 1991 var hun medstifter af Alzheimerforeningen.
- I 1995 etablerede hun den første danske tværfaglige hukommelsesklinik, der diagnosticerer og behandler mennesker med demens. Den er blevet skabelonen for flere lignende behandlingscentre sidenhen.
- I 2007 etablerede hun Nationalt Videnscenter for Demens, som hun siden har været leder af. Centeret har som mål at give fagpersoner i regioner og kommuner adgang til den nyeste viden inden for demens og er en grundpille i uddannelsen af læger, sygeplejersker, plejepersonale og andet fagpersonale, der dagligt arbejder med mennesker med demens.
- Hun spillede en stor faglig rolle i udviklingen af regeringens nationale demenshandlingsplan 2025, som blev lanceret i 2017.
Professor og overlæge Henrik Ullum, formand for Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber, som udpeger prisvinderen, siger: ”Gunhild Waldemar modtager Marie og August Krogh Prisen for sit mangeårige og utrættelige arbejde med at bekæmpe folkesygdommen demens. Hun har bidraget væsentligt til forskning og uddannelse i demens og har – ikke mindst – arbejdet for mennesker med demens. Samtidig har hun skabt fokus på de pårørende, der også i høj grad påvirkes af sygdommen.”
Der kan gøres meget for mennesker med demens
Gunhild Waldemars videnskabelige karriere spænder bredt inden for forskning i, og behandling af, demens. Hun startede med at forske i billeddiagnostik af mennesker med demens, men i dag arbejder hun mest med interventionsstudier og epidemiologi. Senest har hun været med til at gennemføre to store studier af interventionsbehandling af sygdommen.
Det ene studie var det første store kliniske interventionsstudie som omhandlede danskere med demens, og det involverede en psykosocial indsats over for gruppen af nydiagnosticerede. Det andet studie blev afsluttet for nylig og omhandlede intervention med moderat til hård fysisk træning til mennesker med demens. Begge studier har været med til at forme de behandlingsvejledninger, som fagpersoner anvender i dag i indsatsen for mennesker med demens.
”Mens vi venter på en kur, kan vi stadig gøre meget for mennesker med demens. Det handler blandt andet om, hvordan vi behandler dem, og hvordan vi også kan gøre det lettere for de pårørende. Jeg har for nylig været med til at igangsætte flere initiativer i den nationale demenshandlingsplan for arbejdet med mennesker med demens. Det inkluderer forsøg med mere demensvenlige sygehuse, så mennesker med demens, der bliver indlagt med andre sygdomme, kan få den behandling og pleje, som de har behov for. Dét område interesserer mig rigtig meget lige nu,” siger Gunhild Waldemar.
Om Marie og August Krogh Prisen
Marie og August Krogh Prisen blev oprettet i 1969 og tildeles hvert år en fremragende dansk, sundhedsvidenskabelig forsker. Prisen uddeles af Novo Nordisk Fonden og Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber (tidligere Dansk Medicinsk Selskab) og er på 1,5 mio. kr. – opdelt i 250.000 kr. som en personlig pris og 1.250.000 kr. til prisvinderens forskning. Bestyrelsen i Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber fungerer som priskomité, og pengebeløbet doneres af Novo Nordisk Fonden. Medlemsorganisationerne i Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber kan indstille kandidater til prisen.
Kontakter
Gunhild Waldemar, professor, tlf.: 2630 2580, gunhild.waldemar.01@regionh.dk.
Christian Mostrup Scheel, presseansvarlig, Novo Nordisk Fonden, tlf.: 3067 4805, cims@novo.dk.
Billeder
Information om Novo Nordisk Fonden
Om Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber
Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber (LVS) er paraplyorganisation for de lægevidenskabelige selskaber i Danmark og repræsenterer godt 25.000 medlemmer. LVS’ formål er at fremme dansk lægevidenskab og varetage de overordnede interesser for selskaberne i forhold til de centrale sundhedsmyndigheder og den nationale sundhedspolitik og i øvrigt fremme kendskabet til dansk lægevidenskab og lægevidenskabelig forskning i offentligheden. Organisationen blev grundlagt i 1919 som Dansk Medicinsk Selskab.
Om Novo Nordisk Fonden
Novo Nordisk Fonden er en dansk erhvervsdrivende fond med to hovedformål: 1) at udgøre et stabilt fundament for den erhvervsmæssige og forskningsmæssige virksomhed, som drives af selskaberne i Novo Gruppen; og 2) at yde støtte til videnskabelige, humanitære og sociale formål. Fondens vision er at yde et betydende bidrag til forskning og udvikling, der forbedrer menneskers liv og bæredygtigheden i samfundet. Siden 2010 har fonden uddelt mere end 16 milliarder kroner, primært til forskning ved offentlige vidensinstitutioner og hospitaler i Danmark og de øvrige nordiske lande samt behandling og forebyggelse af diabetes. Læs mere på www.novonordiskfonden.dk.
Følg pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden
Novo Nordisk Fonden støtter oprettelse af nye natur- og skovområder i Danmark25.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den Danske Naturfond og Den Danske Klimaskovfond får i alt 400 mio. kr. til at etablere og beskytte natur- og skovområder i Danmark. Bevillingerne er en del af de 10 mia. kr., som Novo Nordisk Fonden har prioriteret til projekter, der skal fremme grøn omstilling inden for rammerne af Den Grønne Trepart.
Novo Nordisk Fondens priser til naturvidenskabelige undervisere på universiteterne uddeles for første gang til fire engagerede undervisningsteams19.3.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Med fire nye undervisningspriser ønsker Novo Nordisk Fonden at understrege vigtigheden af engagerende naturvidenskabelig undervisning på universitetsniveau.
Ti undervisere og pædagoger hyldes for at fremme børn og unges interesse for naturfag gennem engageret undervisning19.3.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
I forbindelse med Danmarks største naturfagskonference Big Bang, som løber af stablen i disse dage, offentliggøres modtagerne af Novo Nordisk Fondens undervisningspriser for 2025. I år anerkender fonden ti undervisere og pædagoger fra hele Danmark, der alle har gjort en særlig indsats for at styrke børn og unges interesse for naturvidenskabelige fag og emner.
Pioner inden for forskning i plantemikrobiomer modtager Novonesis Biotechnology Prize 202513.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Professor Julia Vorholts arbejde har ændret måden, vi tænker plantesundhed på. Hendes innovative forskning i plantemikrobiomer har potentiale til at revolutionere landbruget. For sin indsats modtager den tyske mikrobiolog derfor Novonesis Biotechnology Prize.
Fransk professor får Novo Nordisk Prisen 2025 for sin banebrydende afdækning af ”infektionsmysteriet”24.2.2025 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
I årtier troede forskere, at infektioner udelukkende blev forårsaget af virus og bakterier, men professor Jean-Laurent Casanovas banebrydende forskning har løftet sløret for en mere kompleks virkelighed: at gener spiller en grundlæggende rolle i at bestemme, hvem der bliver alvorligt syge, og hvem der forbliver raske. På grund af disse banebrydende opdagelser hædres han med Novo Nordisk Prisen 2025. Prisen er på 5 mio. kr.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum