Hård kritik af diagnostik af kræft
Kritikken kommer på baggrund af en rapport fra Rigsrevisionen, som afdækker rettidigheden i indsatsen over for kræftpatienter i Danmark. Rapporten afslører blandt andet store huller i tidlig opsporing af kræft – altså den indsats, der foregår, når patienten første gang går til lægen med et symptom, der kan være kræft.
- Kræft er en akut sygdom, og jo før en kræftsygdom opdages, jo hurtigere kan behandlingen gå i gang, og jo bedre er chancerne for, at patienten overlever. Derfor er det helt uacceptabelt, at den tidlige indsats for at finde kræft stadig ikke fungerer godt nok, siger Jesper Fisker, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse.
Jo før – jo bedre
Politisk har der flere gange været fokus på at forbedre den tidlige opsporing af kræft. Ikke mindst gennem den daværende regerings sundhedsstrategi ’Jo før – jo bedre’ fra 2014, hvor der blev afsat betydelige midler til at give de praktiserende læger hurtigere adgang til at henvise patienter med uklare symptomer til undersøgelser på hospitalet, for eksempel ct-scanninger og ultralydsundersøgelser, samt til efteruddannelse og rådgivning i at opdage kræft.
- Der er afsat flere hundrede millioner kroner til at forbedre den tidlige diagnostik, og nu viser det sig, at man faktisk ikke ved, hvordan pengene er brugt, eller om det, der er sat i værk, virker efter hensigten. Det er ikke tilfredsstillende, hverken for patienterne eller for samfundet, siger Jesper Fisker.
Patientforløb skal dokumenteres
Han opfordrer Sundheds- og Ældreministeriet til straks at tage skridt til at løse problemerne. De praktiserende læger skal fortsat styrkes og efteruddannes, så de kan finde tegn på kræft, og de skal have bedre muligheder for at sende patienter med uklare symptomer til hurtig undersøgelse.
Og så skal der være dokumentation af patientforløbene hos de praktiserende læger og frem til, diagnosen stilles eller afkræftes – på samme måde som regionerne i dag overvåger, at forløbstiderne i kræftpakkerne overholdes. På den måde kan man se, hvor der er problemer og dermed gøre en indsats for at løse problemerne.
- Vi bliver nødt til at have et overblik over patienternes tidlige forløb, både på nationalt plan og i de enkelte regioner. Kun på den måde kan vi for alvor skabe forbedring i den tidlige opsporing af kræft hos patienterne, siger Jesper Fisker.
Kontakter
Kræftens Bekæmpelse
Kommunikation
tlf. 3525 7400
Information om Kræftens Bekæmpelse
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse roser regeringsforslag: Stort fremskridt at begrænse salget af tobak og nikotin7.5.2025 10:37:36 CEST | Pressemeddelelse
Flere andre europæiske lande har indført begrænsninger på salget.
Her er den ny hovedbestyrelse i Kræftens Bekæmpelse4.5.2025 17:26:58 CEST | Pressemeddelelse
Otte nye medlemmer træder ind i Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse. Blandt dem er to læger, to sygeplejerske og en tidligere politiker.
Annette Rasmussen, Næstved, valgt til Kræftens bekæmpelses hovedbestyrelse4.5.2025 15:07:40 CEST | Pressemeddelelse
Sygeplejerske, cand.cur. og leder ved REHPA er af repræsentantskabet i Kræftens Bekæmpelse valgt som medlem af foreningens hovedbestyrelse.
Birgitte Lerche Lauridsen, Havdrup, valgt til Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse4.5.2025 15:06:57 CEST | Pressemeddelelse
Sygeplejerske med diplom i ledelse og mangeårig frivillig er valgt som medlem af Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse.
Ejler Ejlersen, Vejle, valgt til Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse4.5.2025 15:06:37 CEST | Pressemeddelelse
Cheflæge og speciallæge med personlig og faglig erfaring med kræft er valgt til hovedbestyrelsen i Kræftens Bekæmpelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum