FBI-profiler James R. Fitzgerald besøger SDU

En gerningsmands ordvalg kan være lige så afslørende, som hans fingeraftryk. Det ved tidligere FBI-retslingvist James R. Fitzgerald, og 12. december gæster han SDU i Odense og fortæller om sine erfaringer fra FBI, og hvad sprogvidenskab også kan bruges til.
Fitzgerald er en af den slags eksperter, der tilkaldes når en uopklaret forbrydelse indeholder skriftligt materiale, og der ikke er fingeraftryk eller DNA-spor at gå efter. Han var den første certificerede retslingvist i FBI’s historie og har i dag sin egen virksomhed inden for området, ligesom han arbejder som konsulent på forskellige film og tv-serier.
Fitzgerald er nok bedst kendt for sin afgørende rolle i afsløringen af den frygtede "Unabomber" - en af de dyreste og mest omfattende kriminalefterforskninger i nyere amerikansk historie. Den spektakulære Unabomber-sag er højaktuel igen efter Netflix/Discovery for nylig lancerede den populære tv-serie "Manhunt: Unabomber" med skuespiller Sam Worthington som Fitzgerald. Også lingvistikprofessor Natalie Schilling, der hedder Natalie Rogers i Manhunt-serien, er med som gæsteforelæser 12. december på SDU.
Personlige venner
Det er anden gang på fire år, at Fitzgerald og hans tidligere vejleder, lingvistikprofessor Natalie Schilling fra Georgetown University, holder gæsteforelæsning på SDU. Og det er der én grund til: Lektor Rasmus Nielsen fra Institut for Sprog og Kommunikation på SDU.
Rasmus Nielsen tog sin ph.d. i lingvistik fra Georgetown University i Washington D.C. og i den forbindelse blev SDU-lektoren personlige venner med først professor Natalie Schilling og efterfølgende James R. Fitzgerald, der var gæsteunderviser på Georgetown University.
- Natalie Schilling er en af de skarpeste, jeg kender. Jeg har sjældent mødt en person, som har fået mig til at tænke så meget over hver en sætning, jeg skriver. Hun har betydet alt for min akademiske karriere. Min relation til James Fitzgerald er mere på det personlige plan, vi taler og skriver utrolig meget om sport sammen. Særligt meget selvfølgelig, da hans favorithold i amerikansk fodbold, Philadelphia Eagles, i år vandt Superbowl-finalen.
Hvad humaniora kan
I øjeblikket bliver lektor Rasmus Nielsen bestormet af henvendelser fra folk, der gerne vil med til arrangementet med James R. Fitzgerald. Netflix-serien ”Manhunt: Unabomber” har gjort den tidligere FBI-profiler til en global superstjerne. Og det er al travlheden værd, understreger han:
- Med et arrangement som dette vil jeg gerne sætte en tyk streg under, at humaniora kan bruges til meget mere end mange går og tror. James R. Fitzgeralds baggrund som retslingvist har været afgørende i opklaringen af en række af de helt store kriminalsager i USA, siger lektor Rasmus Nielsen fra Centre for Communication, Culture and Society og forklarer videre, at han selv bruger sin lingvist-baggrund til både at undervise negot-studerende i forhandling og konfliktløsning i virksomheder og forske i brugen og betydningen af hadetale på sociale medier.
Kontakt
Forelæsningerne med først Natalie Schilling og efterfølgende James Fitzgerald foregår 12. december 12.00-14.00 i U45 på Syddansk Universitet i Odense.
Der er et begrænset antal pladser til pressen ved forelæsningerne, og James R. Fitzgerald giver et begrænset antal interviews i forbindelse med besøget på SDU.
Kontakt kommunikationsmedarbejder Susan Grønbech Kongpetsak på SDU for nærmere oplysninger og aftaler i forbindelse med James Fitzgeralds besøg på mail: suko@sdu.dk, telefon: 65 50 91 37, mobil: 93 50 72 52.
Kontakter
Kommunikationsmedarbejder Susan Grønbech Kongpetsak; mail: suko@sdu.dk, telefon: 65 50 91 37, mobil: 93 50 72 52.
Billeder
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Ny institutleder på Retsmedicinsk Institut på SDU2.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Simon Kjær Hermansen konstitueres som institutleder for Retsmedicinsk Institut under Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet pr. 1. maj 2025. Han afløser Peter Mygind Leth, som fratræder posten, men fortsætter som statsobducent og professor i endnu et års tid.
Direktøren for Danish Advanced Research Academy tiltræder1.5.2025 14:59:31 CEST | Pressemeddelelse
Philip Hallenborg var en del af teamet bag fondsansøgningen. Nu skal han stå i spidsen for det nationale Ph.D.-akademi, Novo Nordisk Fonden har finansieret for at samle universiteterne om udvikling af danske forskningstalenter.
MedTech Odense uddeler de første millioner til udvikling af banebrydende sundhedsteknologi på hjerteområdet1.5.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Pionerprojektet DANARC er den første modtager af en bevilling fra MedTech Odense - den første af flere bevillinger til projekter i de kommende år. DANARC vil udvikle en robot, der kan skanne og diagnosticere hjertekarsygdomme. En automatiseret løsning, der kan forkorte de stigende ventetider og gøre en forskel for patienter.
SDU-forskere er med til at sikre god rapportering af forskning30.4.2025 07:43:42 CEST | Pressemeddelelse
God forskning handler ikke kun om, hvad man finder ud af, men i lige så høj grad, hvordan man er nået frem til det, og hvordan det beskrives. Tre forskere for Syddansk Universitet har nu været med til at opdatere de vigtigste rapporteringsvejledninger inden for sundhedsforskning.
Ny professor vil styrke forskningen i kampen mod aggressiv hjernekræft24.4.2025 10:32:27 CEST | Pressemeddelelse
Helge Thisgaard udnævnes til professor i medicinsk fysik ved Forskningsenheden for Nuklearmedicin, Klinisk Institut, SDU og OUH den 1. maj.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum