
8.500 danske skoleelever skriver for liv i verdens største kampagne for menneskerettigheder
Godt 8.500 elever på 6.-10. klassetrin, fordelt på 181 skoler, er i år tilmeldt kampagnen, der på globalt plan årligt udmønter sig i millioner af appeller med krav om retfærdighed.
De mange tilmeldinger i Danmark glæder Lisa Blinkenberg, der seniorrådgiver på Amnesty og projektleder for Skriv For Liv.
"Det er utroligt opmuntrende at opleve, at så mange skolelærere griber denne mulighed for at lære eleverne, at grundlæggende rettigheder ikke er en selvfølge, og at kampen for retfærdighed kan være et spørgsmål om liv og død for dem, det handler om,” siger Lisa Blinkenberg.
Eleverne gør en forskel
En af dem, eleverne kan skrive til, er 24-årige Geraldine Chacon fra Venezuela. Hun blev i februar anholdt i sit hjem og forbundet med voldelige ”modstandsgrupper”, selv om hun blot har arbejdet for en organisation, der styrker unges rettigheder i nogle af de fattigste områder i Caracas. Hun blev midlertidigt løsladt i juni, men hun kan ikke forlade landet, og hun kan når som helst blive fængslet igen.
Politikerdrab i Brasilien og dødsstraf i Iran er to andre eksempler på, hvad eleverne beskæftiger sig med i dette års kampagne. Sagerne er fyldigt beskrevet i undervisningsmaterialet og sættes ind i en politisk og menneskeretlig sammenhæng, så eleverne får et klart billede af de overgreb, der finder sted.
Opgaven for eleverne er dels at skrive personlige hilsner til menneskerettighedsforkæmperne, dels at henvende sig til de relevante myndigheder for at kræve forandring. Det kan være i form af fysiske breve eller som opslag på sociale medier.
"Vi ved fra utallige sager gennem årene, at brevene giver håb og nyt mod for de uretfærdigt fængslede eller undertrykte folk. Samtidig bidrager det store fokus fra udlandet til at lægge et internationalt pres på myndighederne, og det skaber ofte forandring og resultater. På den måde er de danske skoleelever med til at gøre en forskel", siger Lisa Blinkenberg.
Statistisk set oplever Amnesty, at der sker en positiv udvikling i godt hver tredje af de udvalgte sager.
Fakta:
I 2017 blev der på verdensplan sendt over 5 millioner breve, sms’er, underskrifter og tweets gennem Skriv For Liv-kampagnen, og her i jubilæumsåret 2018 håber Amnesty International at runde de 6 millioner. Den 10. december er det 70 år siden, at Verdenserklæringen om Menneskerettigheder i 1948 blev underskrevet af verdens ledere, og der er stadig den dag i dag et enormt behov for at presse myndigheder over hele verden til at overholde menneskerettighederne.
Nøgleord
Kontakter
Malene Haakansson, pressechef, 2565 2075, mhaakansson@amnesty.dk
Information om Amnesty International Danmark
Følg pressemeddelelser fra Amnesty International Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Amnesty International Danmark
Ny meningsmåling: Danskerne bakker op om menneskerettighederne7.12.2018 00:01:00 CET | Pressemeddelelse
Et stort flertal af danskerne mener stadig, at menneskerettighederne er vigtige og relevante for os i dag. Det viser ny meningsmåling, som Voxmeter har foretaget for Amnesty International i anledning af 70-året for FN’s Verdenserklæring om Menneskerettigheder.
Kennedy kommer til Danmark11.4.2018 14:40:32 CEST | Pressemeddelelse
Historisk besøg i Danmark, når Robert F. Kennedys datter, Kerry Kennedy, for første gang besøger landet i næste uge. Besøget er arrangeret af Amnesty International og Kongressen.
Amnesty: Retssikkerheden er taberen i Tibet-sagen13.3.2018 14:14:33 CET | Pressemeddelelse
Retssikkerheden står tilbage som den store taber i Tibet-sagen. Det fastslår Amnesty efter DR’s afsløring af, at topledelsen i Københavns Politi har fået slettet deres mailkonti. Dermed blev Tibet-kommissionen forhindret i at løse sin opgave.
Amnesty: Det store slag i 2018 bliver kampen for ytringsfrihed22.2.2018 13:45:07 CET | Pressemeddelelse
Fremtrædende statsledere promoverer et verdensbillede præget af had og frygt, som skaber fordomme og polarisering. Men det inspirerer samtidig endnu flere til at kæmpe for en mere fri og tryg fremtid. Sådan lyder det i Amnesty Internationals årsrapport, der peger på, at det store slag i 2018 bliver kampen for ytringsfrihed.
Regeringens forslag kan svække borgernes domstol9.2.2018 15:00:24 CET | Pressemeddelelse
Regeringens udkast til en såkaldt Københavner-erklæring indeholder forslag, der kan svække Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols autoritet og begrænse dens uafhængighed. ”Det er en åben invitation til lande med ondt i retssikkerheden om at lade nationale interesser spille en større rolle”, mener Amnesty.