Danske organisationer blandt verdens bedste til minerydning

I 2017 trådte 7.239 mennesker på en landmine eller en anden form for eksplosiv ammunition. 78 % af ofrene var civile. Næsten halvdelen var børn. Det skriver den internationale organisation Landmine Monitor i sin årsrapport for 2017. For tredje år i træk lå antallet af tilskadekomne ekstraordinært højt, og antallet af børneofre har aldrig været højere.
Da Folkekirkens Nødhjælp startede med at rydde miner i 1999, var det krigen på Balkan, der fik nødhjælpsmedarbejderne til at kaste sig over det farlige arbejde. Det er snart 20 år siden, men ifølge Birgitte Qvist-Sørensen, der er generalsekretær for den danske nødhjælpsorganisation, er minerydning stadig en helt central del af Folkekirkens Nødhjælps arbejde:
”Rydning af landminer og ammunition er en forudsætning for mange andre aktiviteter i en humanitær operation. Freden hviler simpelthen på den præmis, at folk kan vende hjem uden frygt for at træde på en landmine eller en bombe”, siger Birgitte Qvist Sørensen.
Det akutte behov for at rydde miner og ammunition har fået en række regeringer og internationale donorer til at øge deres bevillingerne, så det samlede beløb til minerydning landede rekordhøje 4,4 milliarder kroner i 2017. Selvom Danmark ikke er blandt de lande, der giver flest penge til minerydning, så giver andre lande deres donationer til danske organisationer. Danmark huser nemlig to ud af verdens seks førende organisationer, der rydder miner. Som en af de to modtog Folkekirkens Nødhjælp bevillinger på mere end 75 millioner kroner til minerydningsaktiviteter i 2017. De penge gjorde det muligt at rydde miner og dermed sikre adgangen til landbrugsjord, vand, skoler og hospitaler i Libyen, Libanon, Sydsudan og DR Congo.
”Vi er meget stolte over den tillid, regeringer og internationale donorer viser os, og vi glæder os over at være kendt som en organisation, der udfører grundigt, sikkert og professionelt arbejde. Med bevillingerne kan vi redde liv og oplyse folk om den enorme fare, som eksplosivt krigsaffald udgør for civilbefolkningen,” siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.
De mennesker, der fjerner krigens efterladenskaber, bliver stadig kaldt mineryddere, på trods af at de klassiske landminer i dag er mindre udbredte end tidligere. I dag er krigsramte lande i højere grad forurenet med klyngebomber og tøndebomber. Og i de områder i Irak, Syrien, Libyen, hvor Islamisk Stat har haft kontrollen, er det mest af alt hjemmelavede bomber, der ligger og venter på flygtningene, når de vender hjem.
Selvom de klassiske landminer nogen steder hører fortiden til, så er behovet for mineryddere stødt stigende, ifølge Birgitte Qvist-Sørensen:
”Så længe der er krige, er der også behov for mineryddere. Mellem 15-30 procent af alt det, der bliver skudt af under en militær konflikt, detonerer ikke, og hvis ikke der bliver ryddet ammunition, så kan vi ikke køre vand ind, folk kan ikke flytte ind i deres huse igen, og bønderne kan ikke genoptage deres landbrug.”.
I 2017 blev der ryddet mest ammunition i Irak, Syrien, Colombia, Afghanistan og Laos.
Nøgleord
Kontakter
Pressekontakt: Mediechef, Charlotte Harder Nielsen, tlf: 50602080
Billeder

Links
Information om Folkekirkens Nødhjælp
Folkekirkens Nødhjælps formål er at styrke verdens nødlidende i kampen for et værdigt liv.
Folkekirkens Nødhjælp har sine rødder i den danske folkekirke og arbejder der, hvor nøden er størst, uden hensyn til religion, køn, race eller politisk overbevisning.
Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp
Kendt influencer hænger sko i træerne på Nørrebro8.5.2025 12:24:24 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med Folkekirkens Nødhjælp ønsker Michella Meier-Morsi at skabe opmærksomhed om en ubehagelig - men meget vigtig - sandhed.
Ny engagementsdirektør i Folkekirkens Nødhjælp7.5.2025 14:29:49 CEST | Pressemeddelelse
Folkekirkens Nødhjælp har ansat Iben Konradi Nielsen som ny engagementsdirektør. Hun kommer fra en stilling som direktør i Jordemoderforeningen, er uddannet journalist og har mange års ledelses- og kommunikationserfaring fra fagbevægelsen mv. ”Jeg glæder mig helt utroligt meget til at skabe engagement og opbakning til Folkekirkens Nødhjælps arbejde. Nedlukningen af USAID og oprustningen i Europa gør det vigtigere end nogensinde at styrke danskernes engagement i en mere retfærdig verden. Vi befinder os i en vanskelig tid, og det er nu, civilsamfundet skal vise sit værd. Jeg tror på, at vi i Folkekirkens Nødhjælp kan være med til at skabe endnu stærkere fællesskaber, hvor der er plads til næstekærligheden – også for folk i verdens brændpunkter,” siger Iben Konradi Nielsen. Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær, Jonas Nøddekær, ser frem til samarbejdet med den nye engagementsdirektør, der også har mange års erfaring med bestyrelsesarbejde i FDF, efterskoleverdenen og menighedsrådsarbejde
Momentum for reviving climate ambitions at Copenhagen Climate Ministerial5.5.2025 13:42:07 CEST | Pressemeddelelse
This week the annual Copenhagen Climate Ministerial will be held. Here several of the world’s climate ministers are gathering in Copenhagen to discuss climate how to manage the climate crisis.
Klimamøde i København skal puste liv i klimakampen5.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I denne uge afholdes det årlige Copenhagen Climate Ministerial, hvor en række af verdens klimaministre drøfter klimapolitik i København. Som opvarmning mødes de med civilsamfundet hos Folkekirkens Nødhjælp. Ifølge generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Jonas Nøddekær, skal der pustes nyt liv i klimakampen, og han har bestemt ikke mistet håbet. ”Jeg håber, at ministrene får et godt møde i denne uge, hvor de også kan drøfte, hvordan verdens lande kan øge deres fokus på tilpasning, tab og skader, og de klimakatastrofer, som truer både vækst og udvikling. Forrige uges forårsmøder i Verdensbanken afslørede, at flere af verdens finansministre er ved at få øjnene op for, at der skal skaffes flere penge til klimatilpasning. Jo hurtigere klimatilpasningen sker, desto mindre er regningen i sidste ende. Den erkendelse er såre simpel og skal puste nyt liv i klimakampen, og det skal møderne i København bidrage til.” Et af de vigtige emner ved dette års Copenhagen Climate Ministerial er de nye nat
Simon Kvamm deltager i lystænding og fællessang for Danmarks Befrielse1.5.2025 15:48:04 CEST | Pressemeddelelse
Når Folkekirkens Nødhjælp på søndag 4. maj tænder lys og afholder fællessang i hjertet af København, vil Simon Kvamm slutte af med en sang på Gammeltorv.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum