Usædvanligt mange pindsvin dette efterår

Efteråret er i år ekstraordinært mildt, og for pindsvinene betyder det, at de går senere i vinterhi, fordi deres byttedyr som snegle, orme og biller stadig er aktive. Det er særligt en fordel for de unge pindsvin, fordi de arbejder på at øge deres vægt inden de går i hi.
”De unge pindsvin er mest aktive i de mørke timer, men kan, især her hvor det trods alt bliver koldere, tage dagen i brug, fordi de lunere dagstemperaturer kan betyde flere aktive byttedyr,” fortæller Michael Carlsen, biolog i Dyrenes Beskyttelse.
Det er en god idé at lade blade og andet ned- og henfaldet plantemateriale være i haven, da det er et godt levested for de byttedyr, som både pindsvin, solsorte og andre af havens dyr er afhængige af. Samtidig er de visne blade godt redemateriale til pindsvinets vinterrede, fortæller Michael Carlsen:
”Det kan fx være kvasbunker, som pindsvinene kan bygge rede i, et hulrum under brændestakken eller måske endda selv bygge et pindsvinebo. Det er vigtigt for pindsvinene, at der er flere tilgængelige redepladser, så de har noget at vælge imellem til deres første vinterrede og har steder at søge hen, hvis de føler trang til at skifte rede i løbet af vinteren.”
Pindsvinene har brug for ro omkring sig
Uanset hvornår på døgnet du måtte træffe et pindsvin, er det dog vigtigt, at du lader det være i fred. Pindsvinet har brug for ro til at æde sig fed til vinterens kulde, så hvis man samler det unødigt op fra jorden, kan det blive forstyrret og stresset.
”Undtagelsen er selvfølgelig pindsvin, som tydeligt viser tegn på at være syge eller tilskadekomne. Pindsvin skal fx ikke ligge passivt på siden, hoste hele tiden eller have synlige sår,” siger Michael Carlsen.
Hvis man har en mistanke om, at et pindsvin er sygt eller tilskadekommet, kan man holde øje med det, mens man ringer til vagtcentralen på 1812. Her får man kyndige råd og vejledning i, hvad der er den bedste hjælp for pindsvinet.
Kontakter
Michael CarlsenProjektleder biologi/fauna
Tlf:33287014mc@dyrenesbeskyttelse.dkMedievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Billeder
Information om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelse til ministeren: Hjælp os med at stoppe kattekaos2.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark har langt om længe fået et samlet katteregister, der skal gøre det nemmere at beskytte og finde savnede dyr. Men der er akut behov for obligatorisk mærkning og registrering af ejerkatte, hvis de massive problemer med dumpede, forvildede og misrøgtede katte skal løses.
Uerfarne rålam i trafikken: Maj byder på mange påkørsler25.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I slutningen af foråret begynder sidste års rålam at færdes rundt alene i søgen efter deres eget område at slå sig ned i. De er uerfarne og har derfor heller ikke helt styr på farerne i trafikken. Det medfører, at maj er en af de måneder med flest hjortepåkørsler.
Tre konkrete tiltag: Sådan sameksisterer vi med ulven23.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Paintballkugler, vogterhunde og en langt større anvendelse af ulvesikkert hegn skal være med til at sikre sameksistensen med ulve, lyder opfordringen fra Dyrenes Beskyttelse.
Kattekillinger i nød: Dyrenes Beskyttelse mangler plejefamilier til udsatte killinger16.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Udsigten til en sæson med tusindvis af efterladte og indleverede kattekillinger får Dyrenes Beskyttelse til at efterlyse plejefamilier, der kan være med til at sikre killingernes overlevelse.
Lange liv i mistrivsel: Forskning afslører voldsomme problemer hos papegøjer i fangenskab15.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
De er ensomme, lever i for små bure og har ingen mulighed for at udleve deres naturlige adfærd. Et nyt studie viser, at livet i fangenskab har store konsekvenser for papegøjer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum