HK: Ligeløn burde Danmark have haft for længst. Det har vi bare ikke
I Danmark er det gennemsnitlige løngab mellem kvinder og mænd så stort, at kvinder tjener 15% mindre i timen end mænd. Og derfor burde kvinderne kunne holde tidlig juleferie, mens mændene knokler videre, for det bliver de betalt for. Kvinderne tjener mindre, og derfor bør de også arbejde mindre.
Det er baggrunden for Kvindernes Sidste Arbejdsdag, som i år falder den 12. november. For hvis kvinder fik samme timeløn som mænd, skulle de trække stikket ud den 12. og holde fri resten af året for at få pengene til at passe. Og det viser med al tydelighed, at Danmark skal længere frem i skoene, når det gælder ligeløn, lyder det fra HK’s næstformand Martin Rasmussen:
- Det er mere end 40 år siden, loven om ligeløn blev vedtaget. Men fortsætter udviklingen med samme langsommelighed som nu, vil det vare mange, mange år, før vi har en reel ligeløn. Det er på tide, at vi kommer ud af starthullerne. Vi skal have en ligelønslov, der virker.
Uligheden findes i stort set alle fag og alle lag. Den kvindelige direktør tjener mere end den mandlige murer. Men den mandlige direktør tjener mere end den kvindelige ditto, og den mandlige tømrer tjener mere end sin kvindelige kollega.
- Det holder jo ikke. Lige løn for lige arbejde burde være en selvfølge i et land som Danmark, siger Martin Rasmussen.
Kampen for ligeløn og markeringen af Kvindernes Sidste Arbejdsdag er en del af noget større. Et af FN´s 17 verdensmål hedder ”opnå ligestilling mellem kønnene og styrk alle piger og kvinders rettigheder og muligheder”.
Nøgleord
Kontakter
Kommunikationschef
Søren Gisselmann
Telefon: 24 600 605
Information om HK Danmark
Følg pressemeddelelser fra HK Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra HK Danmark
HK: Højesterets dom er en historisk sejr for alle, der arbejder hjemmefra2.5.2025 13:09:35 CEST | Pressemeddelelse
I dag har Højesteret afsagt dom i en principiel sag, der fastslår, at arbejdsskadesikringen også gælder, når arbejdet foregår i hjemmet. Afgørelsen er faldet i en sag, som HK Danmark har ført på vegne af et medlem, der kom til skade under hjemmearbejde.
Principiel sag i Højesteret i dag: Har du ret til arbejdsskadeerstatning, når du arbejder hjemmefra?23.4.2025 06:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Højesteret behandler i dag en principiel sag om hjemmearbejde og arbejdsskader, som har stor betydning for de mange lønmodtagere, der helt eller delvist arbejder hjemmefra.
Stress rammer skævt, og systemet svigter kvinder økonomisk14.4.2025 06:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Kvinder bliver ramt af stressrelaterede erhvervssygdomme over tre gange så ofte som mænd. Men kvinder har sværere ved at få økonomisk kompensation for deres arbejdsskader. Det er ikke bare en sundhedsudfordring, men en ligestillingsudfordring, mener HK.
Ny reform rammer dem, der i forvejen har mindst26.3.2025 12:55:49 CET | Pressemeddelelse
Besparelser i den nye uddannelsesreform betyder – trods aftalens styrker – dårligere efteruddannelsesmuligheder for den gruppe, der i forvejen har de korteste videregående uddannelser. Og det er ildevarslende for dansk erhvervsliv og Danmarks evne til at stå stærkt i en uforudsigelig verden, advarer HK-formand Anja C. Jensen.
HK: Ankestyrelsen trækker tiden ud – men de skadelidte betaler prisen19.3.2025 05:45:00 CET | Pressemeddelelse
Ankestyrelsen nægter at acceptere Højesterets afgørelse og trækker en ny sag i langdrag. Det går ud over mennesker, der har fået en arbejdsskade og har ret til erstatning. HK kalder det en urimelig beslutning og kræver, at staten stopper med at spænde ben for de skadelidte.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum