
Fremleje uden lejekontrakt kan koste dig flere tusinde kroner

Grundet manglen på små boliger i studiebyerne er mange unge tvunget til at flytte sammen i deleboliger. Ifølge Akutbolig.dk er det vigtigt, at man slår koldt vand i blodet og ikke glemmer at få styr på det juridiske.
Bedre stillet med lejekontrakt
Det kan være fristende at fremleje et værelse, da der er flere økonomiske fordele ved at deles om huslejen og fællesudgifterne. Hvad mange glemmer er dog, at man forpligter sig på samme vis som udlejere til at overholde reglerne. Dette var tilfældet for Hjalte, der endte i Huslejenævnet og skulle betale 15.000 kr. til sin tidligere lejer.
“Jeg havde ikke undersøgt reglerne for fremleje på forhånd og tænkte ikke, at det var særlig vigtigt, da jeg fremlejede til en bekendt. Mit fokus var desuden på at have en lejekontrakt med den overordnede udlejer, så jeg var sikker på, at min roommate og jeg ikke blev snydt.”
Det er således ikke nok udelukkende at have en lejekontrakt med udlejeren af boligen. Lige så snart du fremlejer et værelse, forpligter du dig nemlig på samme vis som udlejeren - og din lejer kan derfor gøre dig ansvarlig, hvis huslejen er for høj, eller hvis du på anden vis ikke overholder reglerne for fremleje.
Det var netop den manglende lejekontrakt, der gjorde udfaldet, som betød at Hjalte fik en efterregning på 15.000 kr., som skulle betales til den tidligere lejer. Da Huslejenævnet skulle vurdere sagen, var den eneste dokumentation for betalt husleje nemlig den tidligere lejers overførsler. I disse indgik forbrugsomkostninger, men da dette ikke kunne dokumenteres gennem en lejekontrakt, blev huslejen vurderet som urimelig.
Hvad er en rimelig husleje?
Hjalte fik i 2016 fat i en delevenlig bolig på Frederiksberg, hvor han selv flyttede ind i på det ene værelse og fremlejede det andet. Den nye lejer var en bekendt, som var i bolignød på daværende tidspunkt. Da lejeforholdet begyndte, blev Hjalte og hans lejer enige om at dele huslejen samt forbrugsomkostningerne i boligen. Efter at have boet sammen et år, hvor lejeren kun en enkelt gang havde betalt sin husleje til tiden, valgte Hjalte at opsige lejeren for at flytte sammen med sin kæreste. Omkring udflytningen kontaktede lejer Hjalte og mente pludseligt, at huslejen havde været for høj, og han ville nu tage sagen til Huslejenævnet. Hvis du fremlejer et værelse, kan du derfor ikke regne med, at huslejen til den oprindelige udlejer er korrekt. Vurdering af husleje er generelt kompliceret, da adskillige faktorer om boligen og dens placering er afgørende for, hvordan du må fastsætte huslejen. Du kan mod betaling få huslejen forhåndsgodkendt ved Huslejenævnet. En sådan vurdering koster 514 kr., der er godt givet ud for at undgå klagesager og en eventuel tilbagebetaling til lejer.
Hjalte mener dog stadig, at der er mange fordele ved at fremleje, så længe man sørger for at have styr på lejekontrakten og de juridiske vilkår:
“Det er ikke så meget de 15.000 kr, som selvfølgelig er bitre penge at miste som studerende. Men det er derimod meget mere det, at jeg gav ham tillid som en ven, og jeg følte han misbrugte den fuldstændigt.”
Ifølge Akutbolig.dk er derfor vigtigt at sætte sig ind i de regler, der gælder for fremleje, inden man vælger at fremleje et eller flere værelser. Det kan gøres på informationssider såsom Lejeloven.dk. Så kan du ånde lettet op og ikke mindst undgå at få store efterregninger.
Nøgleord
Kontakter
Daniel Juhl
Adm. direktør, Akutbolig.dk
daniel@kodyl.com / + 45 22 68 22 48
Billeder
Links
Information om Akutbolig.dk
Akutbolig.dk blev lanceret i 2011 og er i dag en af landets største boligportaler for ledige lejeboliger. Akutbolig.dk er det sted, hvor danskerne går hen for at finde hjem, uanset om de søger i nord, syd, øst eller vest. På Akutbolig.dk annonceres dagligt nye ledige lejeboliger på tværs af landet fra en lang række af udlejere - både private og professionelle, store og små udlejere.
Følg pressemeddelelser fra Akutbolig.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Akutbolig.dk
Coronas påvirkning på lejeboligmarkedet: Det har sjældent været nemmere at få en bolig som studerende23.9.2020 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerens lejeboligmarked har sjældent været bedre. Årsagerne til dette er flere, men corona situationen spiller muligvis en rolle.
Boligløse studerende har større risiko for at droppe ud19.8.2020 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Frederik var boligløs ved studiestart og endte med at droppe ud. I år frygter boligportalen Akutbolig.dk at flere havner i samme situation.
Louise sparede over 45.000 kroner på at pendle til studiet i Aarhus3.8.2020 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det behøver ikke at være dyrt og besværligt at finde en bolig inden studiestart, hvis man gør som Louise. Louise har sparet mere end 45.000 kr. i husleje ved at bosætte sig i Horsens og pendle til Aarhus.
Så meget bolig kan du få for en SU27.7.2020 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse viser, hvor mange kvadratmeter man kan få for en SU i hver af Danmarks 36 studiebyer. Forskellen mellem den dyreste og billigste studieby er på hele 69,1 kvadratmeter.
Dårligt nyt til kommende studerende: Der er langt mellem de studievenlige boliger22.7.2020 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 28. juli får de unge at vide, om de er kommet ind på deres drømmeuddannelse eller ej. Boligjagten for de kommende studerende ser dog ikke ud til at blive en dans på roser. En ny undersøgelse viser nemlig, at udbuddet af de mest efterspurgte boliger, har afviget med hele 45% i 2020.