Øl-drone kan genrejse dansk produktion af humle

Humle er uundværligt i bryggeprocessen af øl, men der er et stort, manuelt arbejde forbundet med at opbinde og høste rankevis af den slyngende urt. Humlen dyrkes på marker, hvor urten slynger sig på snore i op til seks meters højde.
Nu skal det danske droneprojekt Humledrone undersøge, hvordan droneteknologi kan hjælpe med at automatisere en dansk udviklet humleproduktion.
- I projektet skal vi sammen med de andre partnere demonstrere, hvordan droner med nye typer af robotværktøjer kan anvendes i humleproduktionen inden for avlspleje og høst, siger Troels Oliver Vilms Pedersen, der er programchef hos Teknologisk Institut.
Hejses op i lifte
Formålet med projektet er at finde frem til den nødvendige drone- og robotteknologi, som på længere sigt kan være med til at genrejse den danske produktion af de aromagivende klatreplanter hos det enkelte bryggeri og automatisere arbejdsprocesser i hele den globale humleproduktion.
Dyrket humle gror i adskillige meters højde op af snore, som er spændt op på stålwirer. I dag skal markarbejdere kravle op på stiger eller hejses op i lifte for at binde humlerankerne fast. I Humledrone skal man undersøge om en drone kan overtage det arbejde. Til høsten skal en anden drone i seks til otte meters højde klippe planterne, så de falder ned og i mere jordnær højde kan forarbejdes videre til at give øl dens karakteristiske bitre smag.
Genrejse dansk humle-produktion
Projektet er et samarbejde mellem Teknologisk Institut, Innovationsnetværket RoboCluster, Syddansk Universitet, Svendborgsund Bryghus, dronefirmaet Lorenz Technology og værktøjsmageren Produktionsteknik.
- Med projektet ser vi muligheder for nye, dronebaserede automatiseringsløsninger, som vil kunne være rentable for humleproducenter. De nye teknologier har potentiale til at genetablere en helt ny form for nichebaseret ølproduktion i Danmark og andre steder, hvor små bryggerier producerer øl med egne råvarer, siger Christina E. Wanscher fra Innovationsnetværket RoboCluster, som har bevilget projektet.
Teknologisk Institut og RoboCluster fortæller om deres foreløbige erfaringer og giver deres vurdering af, hvilken rolle droner kan spille i en fremtidig, dansk ølproduktion på et gå-hjem-møde den 6. december på Odense Adelige Jomfrukloster.
Nøgleord
Kontakter
Yderligere oplysninger: Programchef Troels Oliver Vilms Pedersen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2083, mail: tovp@teknologisk.dk
Samuel BrøggerSenior kommunikationskonsulent - Robotteknologi, Odense
Tlf:7220 1766lsbr@teknologisk.dkBilleder
Links
Information om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Nyt EU-projekt skal samle viden om avancerede materialer15.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut udvikler AI-værktøj, der skal forbinde aktører på tværs af Europa.
Ny asfalt skal mindske partikelforurening fra trafikken3.7.2025 10:46:16 CEST | Pressemeddelelse
Husumvej i København bliver første teststrækning i hovedstaden for ny asfaltteknologi, der potentielt kan reducere partikelforurening fra trafikken
CO2-reduceret forsøgsbeton anvendt med succes på vejanlæg ved Aarhus30.6.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Første fuldskala demonstration i Danmark viser vejen for udbredelse af CO2-reduceret beton i større skala.
Brugte medicinske engangsprodukter skal have nyt liv30.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danske hospitaler producerer 4,4 tons affald i timen. Et nyt samarbejde mellem industri, hospitaler og forskning vil etablere infrastruktur til genanvendelse af medicinsk engangsudstyr.
Frostbekæmpelse på byggepladser kan føre til misfarvninger og lugtgener i det færdige byggeri27.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut advarer mod brugen af tømidlet urea på indendørsarealer ved vinterbyggeri efter stigende antal henvendelser om ubehagelige lugtgener og misfarvede egetræsgulve.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum