
Bosætningsmønstre i storkøbenhavn

Politiske tiltag som f.eks. store infrastrukturprojekter har uden tvivl en effekt på, hvordan en by udvikler sig. Men hvor store er effekterne? Hvem vælger at bosætte sig hvor? Og hvordan påvirkes eksempelvis boligpriserne, beboersammensætningen og antallet af biler?
Hidtil har det været vanskelig at forudse, hvilke effekter eksempelvis et metrobyggeri har for en by som København. Med forskningsrapporten ”Bosætningsmønstre i Storkøbenhavn” har forskerne fra Kraks Fond Byforskning udviklet og anvendt en ny efterspørgselsmodel – en såkaldt ligevægtsresidential-sorting-model – der kan beskrive og forudsige forskellige tiltags indflydelse på en husstands valg af boligkvarter, boligtype og bilejerskab.
Højere boligpriser ved metroens City-ring
”Metroens udvidelse betyder rigtig meget for priserne på de boliger, der ligger tæt på City-ringen”, siger Ninette Pilegaard, der er én af forskerne bag rapporten fra Kraks Fond Byforskning. Og ikke kun priserne vil ændre sig. Med metroudvidelsen vil beboersammensætningen også ændre sig.
”I takt med de stigende boligpriser vil det i langt højere grad være mere velstillede familier med højere uddannelse, der vil flytte ind i områder tæt på den nye city-ring”, siger Ismir Mulalic, der er ansvarlig for rapporten.
Færre biler i byen
Som et resultat af den forbedrede infrastruktur med metroens city-ring betyder det også, at antallet af biler i Storkøbenhavn vil falde med 2-3%.
”Antallet af biler vil falde i kraft af den forbedrede kollektive transport. Det medfører, at nogle familier vil opgive bilen, fordi de kan bo tættere på city-ringen”, siger Ismir Mulalic og fortsætter;
”Vi kan se, at når boligpriserne stiger omkring metroudvidelsen, så vil højtuddannede københavnere hellere gå på kompromis og flytte tættere på den nye metroring, også hvis det betyder, at de skal undvære bilen”.
Fremtidens Storkøbenhavn
”Bosætningsmønstre i Storkøbenhavn er et vigtigt forskningsbidrag til at forudsige fremtidens storby. Med den nye viden får politikere og byplanlæggere et redskab til at sikre, at de forskellige tiltag og den udvikling, de sætter i gang, når de tilsigtede effekter,” siger Lars Pico Geertsen, der er direktør for forskningsenheden, Kraks Fond Byforskning.
For yderligere oplysninger:
Ismir Mulalic Lektor Tlf. 22 81 10 15 E-mail: ismu@kraksfond.dk |
Ninette Pilegaard Seniorforsker, DTU Tlf.: 45 25 65 54 E-mail: nipi@dtu.dk |
Lars Pico Geerdsen Direktør, Kraks Fond Byforskning Tlf.: 53 63 59 19 E-mail: lpg@kraksfond.dk |
Pdf-version med illustrationer kan findes her.
Billeder
Information om Kraks Fond
Følg pressemeddelelser fra Kraks Fond
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kraks Fond
Gymnasieuddannelse flytter unge fra land til by25.6.2019 00:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt forskningsprojekt fra Kraks Fond Byforskning har undersøgt, hvilke faktorer der har betydning for, at unge flytter væk fra Danmarks mindste byer og landområder. Studiet dokumenterer, at det at tage en gymnasieuddannelse i sig selv, er langt den vigtigste årsag til, at de unge ”landsbyboere” flytter mod byen. Forskningsprojektet er det første af sin art både i international og dansk kontekst.
Lokale boligpriser påvirker dit kryds ved valget12.4.2019 00:00:00 CEST | Pressemeddelelse
It's the economy, stupid! Udsagnet stammer efter sigende fra James Carr, Bill Clintons kampagnestrateg, under den succesfulde præsidentkampagne i 1992. James Carr brugte udsagnet som en påmindelse til kampagnemedarbejderne om, at det er den oplevede økonomiske situation, der betyder noget for folk. Og som derfor også vil påvirke, hvem de stemmer på, når de først står i stemmeboksen.
Ny forskning i nabolagseffekter fra Kraks Fond18.9.2018 20:43:28 CEST | Pressemeddelelse
Dine naboer kan påvirke din mentale sundhed. Sandsynligheden for at tage psykofarmaka stiger, hvis du er mand og flytter til et udsat boligområde. Det viser ny forskning i nabolagseffekter fra Kraks Fond.
Økonomisk vækst i Danmark gør, at vi flytter tættere sammen i byerne14.12.2017 00:00:00 CET | Pressemeddelelse
Når velstanden stiger, vil de fleste hellere bo tæt på deres arbejde, end at bruge deres tid på at pendle.
Et nyt boligprisindeks25.9.2017 00:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt forskningsstudie fra Kraks Fond Byforskning viser, at det normalt brugte boligprisindeks ikke er tilstrækkeligt til at afdække prisudviklingen på boligmarkedet. Forskningsprojektet ”Et nyt boligprisindeks for Storkøbenhavn” afdækker mangler og udsving med op til 50% ved det traditionelle boligprisindeks.