
Færre får kejsersnit – men det er stadig for mange

Antallet af kejsersnit i Danmark er i de seneste årtier steget voldsomt. I 1974 fik 5% af de fødende kejsersnit, mens tallet fra 2017 er20%. Det viser en undersøgelse foretaget af Startpakke.com med tal fra Det Medicinske Fødselsregister.
Der kan være mange årsager til, at en kvinde får foretaget kejsersnit. Mange mødre ender med at føde ved kejsersnit af medicinske årsager. Det vil sige, at kejsersnittet foretages af hensyn til mor og barns ve og vel. Men der er en andel af de fødende for hvem kejsersnittet er et aktivt valg fremfor en vaginal fødsel. Og det kan blive et problem grundet de livslange mén for mor og barn.
Stor risiko for efterfølgende gener for mor og barn
Både mor og barn udsættes for betydelige risici ved udførelsen af et kejsersnit. Arvæv i livmoderen kan gøre det sværere for kvinden at føde naturligt ved fremtidige fødsler. Derudover kan der opstå problemer med etableringen af amningen.
Derudover har børn født ved kejsersnit stor risiko for lavere immunforsvar, da de ikke udsættes for moderens mælkesyrebakterier i fødekanalen. Det giver risiko for problemer med tarme og udvikling af allergi. Barnets nervesystem er også mere umodent efter et kejsersnit, end efter en vaginal fødsel.
”Et barn født ved kejsersnit får ikke de tryk og stimuli ”på vej ud”, som det får ved vaginal fødsel. Det kan gøre barnets system mere sensitivt, og gøre barnet mere uroligt, let til gråd og mere følsom overfor indtryk,”
udtaler Anne Ruby, medejer af Københavns Fødeklinik og jordemoderen bag Kejserinderne
Generne kan følge barnet hele livet. En naturlig fødsel vil derfor altid være det bedste valg, når det kan lade sig gøre, udtaler verlæge Jan Stener Jørgensen fra Odense Universitetshospitals fødeafdeling.
De kvinder, der aktivt vælger et kejsersnit er ofte bange for at føde, eller har en traumatisk fødsel bag sig.
Det er en uheldig udvikling. Flere børn og kvinder i Danmark døjer med efterfølgerne af kejsersnittet. Derfor er det en god ide at sætte sig grundigt ind i risici, inden man aktivt vælger at få kejsersnit frem for en vaginal fødsel.
Du kan se tal bag undersøgelsen her.
Fakta om kejsersnit
- Ca. 7 procent af de fødende får kroniske smerter i huden efter kejsersnit
- Børn født ved kejsersnit har større risiko for at udvikle astma, allergi, gluten-intolerance og diabetes 1
- Hvis der dannes meget arvæv, kan det give kvinden permanente skader i tarme og fordøjelsesproblemer
- Det engelske ord for kejsersnit ”ceasarean” kommer fra det latinske ord ”cadere”, der betyder ”at skære”.
- I årene 1813-1876 blev der i Danmark foretaget 9 registrerede. Kun 1 kvinde overlevede.
Kilder
Tal hentet og analyseret fra Det Medicinske Fødselsregister i årene 1974 – 2017. Kilder: Anne Ruby (Jordemoder), Det Medicinske Fødselsregister, Graviditet.dk, Jordemorderforeningen, WHO
Nøgleord
Billeder
Information om Startpakke.com
Startpakke.com er et websit for alle gravide og småbørnsforældre. På siden finder du nyheder, guides og informationer til gravide og forældre til små børn, så familier kan få den bedst mulige start på deres nye tilværelse.
Følg pressemeddelelser fra Startpakke.com
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Startpakke.com
Vær opmærksom på din baby i sommervarmen27.6.2019 16:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommeren er kommet til Danmark, og det er skønt for både store og små. Men de mindste kan have svært ved selv at regulere deres kropstemperatur og bliver dermed hurtig overophedet. Læs med her og vær godt forberedt, hvis sommeren bliver ligesom sidste år.
Sådan sover du godt i tropesommeren19.6.2019 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommeren har meldt sin ankomst i Danmark, og mange mærker allerede at det er sværere at sove om natten. Bliver sommeren ligesom sidste år, er det en god ide allerede nu at indrette dig, så du sover bedst muligt.
Sådan bliver bilferien med børn en succes11.6.2019 08:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Bilferie er både en klimavenlig og nem ferieform for mange børnefamilie. Men stemningen skulle jo helst være god på bagsædet, mens I triller afsted på eventyr. Læs her, hvordan i forbereder jer bedst muligt på bilferien.
Husråd mod skoldkopper kan forkorte sygdomsperioden29.5.2019 10:42:40 CEST | Pressemeddelelse
Det er hverken sjovt for forældre eller for de små, når de røde kopper bryder frem. Det betyder ikke kun klør og utilpashed, men også flere dage hjemme fra institutionen, hvilket kan være svært for det arbejdende folk. Heldigvis kan simple husråd gøre forløbet nemmere.
Sov godt og tab dig – Sådan påvirker søvn din vægt30.4.2019 10:48:50 CEST | Pressemeddelelse
Sov dig til en lavere vægt – det lyder næsten for godt til at være sandt. Men ikke desto mindre, så passer det. Undersøgelser viser nemlig, at dårlig søvn øger din trang til hurtige kulhydrater, samt gør at din krop nemmere tager på. Læs her hvordan du kan sove dig til en lavere vægt.