Nu kan du se Danmark skråt fra oven

Fra i dag kan myndigheder, virksomheder og borgere se hver eneste plet af det danske landskab fotograferet skråt ovenfra fra alle fire verdenshjørner.
Danmark bliver dermed det første land i verden, der udstiller de såkaldte skråfotos som et frit landsdækkende datasæt.
Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet har produceret de landsdækkende skråfotos som en del af forvaltningsgrundlaget til de nye ejendomsvurderinger, men skråfotos vil kunne skabe værdi i mange sammenhænge:
”Landsdækkende skråfotos kan blive et værdifuldt redskab for mange grene af den offentlige forvaltning, men der er også store potentialer for brugen af skråfotos i den private sektor. Derfor har vi prioriteret, at skråfotos skal være frie data, så virksomheder og borgere frit kan hente og anvende dem uden begrænsninger,” siger Energi-, Forsynings- og Klimaminister Lars Chr. Lilleholt.
Skråfotos giver bedre overblik
De nye data vil typisk kunne bruges af kommunale sagsbehandlere indenfor eksempelvis lokalplaner eller byggesager, hvor det er nødvendigt at kunne se siderne af en bygning for at kunne træffe en afgørelse.
Skråfotos vil kunne bidrage med opgaveløsningen inden for alle forvaltningsopgaver, hvor der er behov for at have et overblik over en given lokalitet. Det kan være opgaver helt fra miljøplanlægning til beredskab.
”Helt grundlæggende giver skråfotos mulighed for, at de forskellige myndigheder kan få et bedre og mere rummeligt overblik over, hvordan der ser ud på en given lokalitet, uden rent faktisk at være på stedet rent fysisk. Det betyder, at mange opgaver vil kunne løses hurtigere og mere effektivt,” siger Energi-, Forsynings- og Klimaminister Lars Chr. Lilleholt.
Det er i sagens natur op til private virksomheder selv at finde ud af, hvordan de kan bruge de nye skråfotos, men man kan eksempelvis forestille sig, at arkitekter vil kunne få glæde af den mere rummelige visualisering, som skråfotos tilbyder, når der skal tegnes nye bygninger.
På samme måde kan ejendomsmæglere fremover give potentielle købere et bedre overblik over de huse, som de har til salg.
Data kan både ses og hentes
De i alt 1,3 millioner skråfotos er nu frit tilgængelige for alle. Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering har etableret en webløsning, hvor man kan søge i og kigge på samtlige fotos.
Det er også muligt at downloade skråfotos for områder, som man selv vælger. Det gøres via kortforsyningen.dk.
Fakta
- Skråfotos er flyfotos, som afbilleder jordoverfladen ”set skråt ovenfra”, så man kan se facader på bygninger mv. fra alle fire verdenshjørner.
- I alt er der taget 1,3 millioner skråfotos for at dække hele Danmark.
- Fotografering og produktion af skråfotos har stået på i 2017 hhv. i 2018.
- Der vil blive indsamlet et nyt sæt skråfotos i 2019.
- Link til skråfotovieweren skraafoto.kortforsyningen.dk
Kontakter
Christian Lietzen, 4172 3876, chrli@efkm.dk
Billeder



Information om Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.
Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Klimahandling: Mindst 34 millioner tons CO2 skal ned i undergrunden20.9.2023 08:27:15 CEST | Pressemeddelelse
Ny bred aftale baner vejen for fangst af mindst 34 millioner tons CO2. Aftalen skaber større sikkerhed for fuld fangst og lagring af CO2 allerede fra 2029 – og fjerner samtidig forhindringer og skaber klarhed om etablering af både rør og transport af CO2 og udvikling af CO2-lagre.
FFL24: Regeringen investerer i Danmarks fortsatte grønne omstilling31.8.2023 13:30:01 CEST | Pressemeddelelse
Der afsættes yderligere godt en milliard kroner til grøn omstilling med regeringens finanslovsforslag. Pengene skal blandt andet hjælpe boligejere af med gasfyret, få vedvarende energi op på land og gøre transporten grønnere.
Klimahandling: Nu skal CO2 hurtigere ned i undergrunden21.8.2023 10:06:24 CEST | Pressemeddelelse
CO2-fangst og lagring er et af flere nødvendige redskaber til at nå klimamålene i Danmark, Europa og resten af verden. I 2030 skal CO2-fangst skaffe reduktioner på mindst 3,2 mio. tons CO2. Derfor fremlægger regeringen nu et nyt udspil, som skal sikre klarhed for branchen, sætte fart på udviklingen af en dansk industri for fangst og lagring af CO2 og stille krav om fuld fangst allerede i 2029.
Presseinvitation: Regeringen præsenterer nyt CCS-udspil18.8.2023 08:02:43 CEST | Presseinvitation
Mandag d. 21. august vil klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard sammen med erhvervsminister Morten Bødskov og transportminister Thomas Danielsen præsentere regeringens nye udspil om CO2-fangst og lagring. Repræsentanter fra branchen vil også deltage. Pressen er velkommen. Det kræver tilmelding til frkve@kefm.dk senest fredag d. 18. kl. 14.00 med navn og telefonnummer. Det er af sikkerhedsmæssige hensyn ikke tilladt at færdes uledsaget på Avedøreværkets område. Ledsaget adgang sker fra hovedporten kl. 09.00 eller kl. 09.30. Det er ikke muligt at få køretilladelse på værkets område. Da værket er i drift, er det vigtigt, at man møder op i flade og lukkede sko og lange bukser. Ved hovedindgangen udleveres påbudt sikkerhedsvest- og hjelm, som skal bæres under hele besøget. Tid: Mandag den 21. august kl. 10 (dørene lukkes kl. 09.30) Sted: Ørsted Avedøreværket, Hammerholmen 50, 2650 Hvidovre Efter pressemødet vil man blive fulgt tilbage til hovedporten enten kl. 10.30, 10.45 eller
Nyt undervisningsforløb skal inspirere de unge med ny viden om energi og klimavenlig adfærd14.8.2023 10:25:00 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsen lancerer i dag et nyt undervisningsforløb til 7.-9. klasser, der hedder Mærk Energien. Materialet skal give de unge indsigt i, hvordan vi bruger energi i Danmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum