BUPL

Nye tal: Færre pædagoger i skole og fritid efter skolereformen

Del
Flere kommuner planlægger besparelser på pædagoger i skolen i det nye år. Dybt kritisabelt at nedskæringerne fortsætter, mener BUPL-formand Elisa Rimpler

Der bliver færre og færre pædagoger til de børn, der går i de danske folkeskoler og fritidsinstitutioner. Det viser de seneste tal fra KRL, Kommunernes og Regionernes Løndatakontor.

I januar 2009 var der ansat 15.170 pædagoger på skole- og fritidsområdet. I januar 2018 er tallet faldet til 13.659 pædagoger. Et fald på 10 procent. Det ærgrer BUPL-formand Elisa Rimpler.

“Vi skal have bremset udviklingen nu. På skolerne løber pædagogerne i forvejen alt for stærkt og kæmper for at etablere et tættere samarbejde med lærerne, men vores rammer er ganske enkelt for dårlige”, siger Elisa Rimpler.

“På fritidsområdet flyttede politikerne to milliarder kroner til skolerne under skolereformen, og i dag må børnene kigge langt efter pædagogerne i SFO’en og klubben”.

BUPL har lige gennemført en stor undersøgelse blandt medlemmerne på skole- og fritidsområdet. 46 procent af pædagogerne i skolen svarer, at de ikke har tilstrækkelig tid til at forberede sig til undervisningen. Og kun hver fjerde pædagog svarer, at de har tilstrækkelig tid til at forberede sig med de lærere, som de har opgaver med. Konsekvensen er en skoledag uden tilstrækkelig variation og bevægelse for børnene.

Tilsvarende nedslående er resultatet i SFO’en. Her svarer 46 procent af pædagogerne, at normeringerne er blevet forringet det seneste år. Og der rammer især sårbare børn og unge.

“Det er på tide, at politikerne skaber bedre vilkår i vores folkeskoler og fritidsinstitutioner. Der skal investeres nu. Ikke søsættes nye forsøg med selvstyrende skoler, der efterlader folkeskolens børn på perronen”, siger Elisa Rimpler.

Hun henviser til undervisningsminister Merete Riisagers forslag om at etablere en selvstyrende skole i hver kommune over en 10-årig periode som en forsøgsordning. Et forsøg der kører uden om det brede politiske skoleforlig på Christiansborg.

Lige er kommunerne ved at lægge budgetterne for 2019. BUPL vil i løbet af september få et endeligt overblik over, hvor meget kommunerne planlægger at spare på pædagoger i skole og fritid, men allerede nu er der flere konkrete spareforslag på vej. F.eks. I Aalborg Kommune man vil spare 13,6 mio. kroner i skolen - blandt andet ved at skære ned på antallet af pædagoger i klasserne.

”Der er flere besparelser på vej i skole og fritid, og det kommer i sidste ende til at ramme børnene. Vi har brug for, at lokalpolitikere og folketingspolitikere bakker op om både folkeskolen og fritidsinstitutionerne. Ikke flere nedskæringer og pludselige indskydelser”, lyder opfordringen fra Elisa Rimpler.

For yderligere oplysninger

Elisa Rimpler, formand for BUPL, tlf 40232069

Michael Andersen, pressechef i BUPL, tlf 22774090

Se tallene fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor

Se BUPL’s medlemsundersøgelse i skolen

Se BUPL’s medlemsundersøgelse i fritidsinstitutionerne 

Skoleelever ønsker pædagoger på alle klassetrin

Forældre roser pædagoger i skolen

Nøgleord

Kontakter

Elisa Rimpler, formand for BUPL, tlf 40232069


Michael Andersen, pressechef i BUPL, tlf 22774090

Links

Information om BUPL

Følg pressemeddelelser fra BUPL

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra BUPL

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum