
FL19 svækker arbejdsmiljøet: Hver 3. ansat i Arbejdstilsynet vil i 2022 være sparet væk
Vi skal blive længere på arbejdsmarkedet, før vi kan gå på pension, men alligevel svækker regeringen arbejdsmiljøet og Arbejdstilsynet med sit nye finanslovsudspil, der fortsætter de seneste års kraftige nedskæringer på arbejdsmiljøområdet.
Det viser nye beregninger fra hovedorganisationen FTF.
Den samlede bevilling til Arbejdstilsynet reduceres således med 9,1 mio. kr. (PL-reguleret) fra 2018 til 2019 samtidig med, at antallet af tilsynsførende og andre medarbejdere reduceres med 25 årsværk.
”Det er helt uforståeligt, at regeringen med finanslovsforslaget fortsætter de kraftige nedskæringer på Arbejdsmiljøet, samtidig med, at hver fjerde lønmodtager fremover må se frem til at skulle trække sig tilbage på førtidspension pga. fysisk og psykisk nedslidning”, siger formand for FTF, Bente Sorgenfrey.
”Der er brug for et stærkt tilsyn og en stærk forebyggelsesindsats, så der kan rettes op på de stigende antal ansatte, der belastes af dårligt fysisk og psykisk arbejdsmiljø.”, siger hun.
227 årsværk mindre i AT end i 2014
Arbejdsmiljøindsatsen og Arbejdstilsynet har været udsat for store nedskæringer de senere år. Hvis finanslovsforslaget vedtages vil der være en reduktion fra 2014 til 2019 på 130 årsværk, svarende til, at knap hver femte medarbejder (18,7 pct.) er sparet væk i løbet af de seneste 5 år.
Nedgangen i medarbejdere i Arbejdstilsynet vil ifølge forslaget fortsætte frem mod 2022, hvor der vil være 227 årsværk mindre end i 2014. Det svarer til, at hver tredje medarbejder til den tid vil være sparet væk, viser beregninger fra Hovedorganisationen FTF, der repræsenterer 450.000 offentligt og privat ansatte.
Bevillingen til den styrkede indsats under Videncenter for Arbejdsmiljø til indsamling og formidling af forskningsbaseret viden bortfalder med udgangen af 2018, og der er fra 2019 og frem ikke afsat midler på Finansloven til denne indsats i Videncenteret. Også indsatsen mod social dumping svækkes.
Samlet set er andelen af psykisk overbelastede steget med 17 procent fra 2012 til 2016, og Finansministeriet har for nylig vurderet, at op imod hver fjerde lønmodtager fremover må se frem til at skulle trække sig tilbage på førtidspension pga. fysisk og psykisk nedslidning mv. Denne udvikling er stærk bekymrende, mener hovedorganisationen FTF.
Nøgleord
Kontakter
Bente Sorgenfrey, mobil: 4045 2645 / beso@ftf.dk
Spørgsmål til tal, beregninger:
Lisbeth Kjersgård, konsulent i FTF, 2720 1045 / likj@ftf.dk
Nina Hedegaard, konsulent i FTF, 5168 0261 / nihe@ftf.dk
Information om FTF
Ekspertudvalg om arbejdsmiljø på vej med anbefalinger
Regeringen har nedsat et ekspertudvalg med henblik på at forbedre arbejdsmiljøindsatsen, som om kort tid fremlægger sine anbefalinger – men i modsætning til en række andre områder, fx opfølgning på Disruptionsrådets arbejde og opfølgning på Universitetsudvalget, er der ikke afsat midler i finanslovsforslaget til opfølgning på ekspertudvalgets arbejde. Det bør ske i forbindelse med de kommende finanslovsforhandlinger, mener FTF.
Nye tal fra FTF dokumenterer, at en lang række FTF-grupper fra især den offentlige sektor oplever et markant højere arbejdspres, end lønmodtagere generelt, og hver femte er stresset. Det øger sygefraværet og reducerer muligheden for at levere kvalitet i arbejdet inden for en række helt centrale velfærdsområder – skoler, daginstitutioner, hospitaler m.v.
FTF mener: Regeringen bør afsætte en del af råderummet og de 1,35 mia. kr., der afsættes årligt til ”højt prioriterede initiativer og temaer”, til at investere massivt i såvel tilsyn som forebyggelsesindsats og arbejdsmiljørådgivning. Konkret har FTF sammen med LO foreslået, at bevillingen til Arbejdstilsynet skal være på niveau med bevillingen i 2015, og samtidig bør der bl.a. afsættes midler til at understøtte brugen af arbejdsmiljørådgivning og til fortsat formidling af forskningsbaseret viden til arbejdspladserne.
Følg pressemeddelelser fra FTF
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra FTF
Vismænd: Der er råd til mere velfærd fremover – hvis politikerne vil det4.12.2018 12:02:00 CET | Pressemeddelelse
Vismændenes beregninger viser, at der inden for regeringens egen økonomiske 2025-plan, er råd til at prioritere vækst i det offentlige forbrug til gavn for både borgere og virksomheder.
Åbningstale: Ingen ambitioner for uddannelse og arbejdsmiljø2.10.2018 14:31:02 CEST | Pressemeddelelse
Løkke fremhævede væksten på sundhedsområdet, men var larmende tavs om de tusindvis af forsvundne job i bl.a. børnehaver, jobcentre og ældrepleje. Alarmerende udsigter for velfærden, mener FTF, der også efterspørger ambitioner for uddannelse og arbejdsmiljø.
Hver femte deltidsansatte vil gerne arbejde mere28.9.2018 10:55:39 CEST | Pressemeddelelse
Arbejdsgivere, der klager over mangel på arbejdskraft, bør starte hos sig selv og øge timetallet for de deltidsansatte, der ønsker at gå op tid. Det foreslår FTF i et nyt udspil om mere kvalificeret arbejdskraft. FTF har opgjort, at 83.000 ansatte på tvungen deltid står klar til at arbejde i snit 11 timer mere om ugen.
Ekspertudvalg anbefaler klare regler om psykisk arbejdsmiljø27.9.2018 12:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens ekspertudvalg har netop offentliggjort 19 anbefalinger til et bedre arbejdsmiljø. En ny bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø er en af de centrale anbefalinger. Nu må politikerne kridte skoene og handle fluks, mener FTF.
FTF: Lovende start på reform af den offentlige sektor4.9.2018 14:34:30 CEST | Pressemeddelelse
Glædeligt, at regeringen med Sammenhængsreformen sætter en ny kurs mod mere plads til faglighed for offentligt ansatte og dermed mere velfærd, mener FTF. Samtidig centralt at holde regeringen fast på løftet om, at effektiviseringsgevinsterne skal blive i den offentlige sektor.