Hvert tiende HK-medlem har været udsat for sexchikane
"Har du fået skaft i weekenden?" "Du kan da ikke komme igennem den dør, med de patter." Bemærkningerne er hentet fra det virkelige liv, og mange kvindelige HK'ere må lægge øre til den slags bemærkninger på arbejdet. Klap bagi og upassende kram hører også til dagligdagen mange steder.
Det viser en ny undersøgelse om sexchikane, som HK-bladet har foretaget blandt HK's medlemmer. Ifølge undersøgelsen har flere end 10 procent af HK's medlemmer oplevet sexchikane fra chefen eller kolleger på jobbet. Det er især de unge kvindelige medlemmer, som bliver udsat for chikane.
- Det er et overraskende højt tal - og det er også skræmmende, siger HK's næstformand Mette Kindberg til HK Bladet.
- Det svarer til at omkring 20.000 HK'ere har været udsat for sexchikane. Det undrer mig, at vi ikke har flere end otte-ti sager i HK om året, men det er et meget tabubelagt emne, siger hun.
Den mest udbredte form for sexchikane er bemærkninger med seksuelle undertoner om udseende, påklædning eller personlighed. To ud af tre sexchikanerede har mødt den type bemærkninger, mens omkring halvdelen af de forulempede HK'ere har oplevet »upassende fysiske berøringer« og »generel snak med seksuelle undertoner«.
Kollegastøtte hjælper
HK's undersøgelse viser, at ti procent har været vidne til at en kollega blev udsat for sexchikane. Den viser også, at 53 procent af dem undlod at gribe ind over for chikanen. Til gengæld hjælper det, hvis man har modet til at gribe ind: Undersøgelsen viser nemlig, at chikanen standsede i halvdelen af de tilfælde, hvor en kollega greb ind.
- Det kan være sin sag at turde sige fra og gribe ind - især hvis det er chefen, der udøver sexchikane, siger Mette Kindberg.
- Derfor vil jeg opfordre til, at man bruger tillidsmanden. Fortæl tillidsmanden om din mistanke, så han eller hun kan tage affære. Eller tag fat i din fagforening. Det gælder også, hvis du selv er udsat for chikane. Vi kan nemlig helt sikkert hjælpe dig med at få det stoppet, siger Mette Kindberg.
Undersøgelsen blev foretaget i december 2011 og har 2.200 respondenter.
Fakta:
HK kræver strengere straffe for sexchikane
For mange sager om sexchikane støder på grund i retssystemet, og erstatningerne er alt for lave. Det mener HK, der har gennemgået syv års retspraksis i sager om sexchikane.
I løbet af de syv år har retssystemet behandlet 18 sager, og i 11 af dem fik de sexchikanerede medhold. Erstatningerne lå i gennemsnit på 25.000 kroner.
- Det er alt for billigt sluppet. Skal vi dette problem til livs, skal erstatningsbeløbene sættes klækkeligt op. Erstatningerne skal være så høje, at det afskrækker arbejdsgivere fra at udøve eller tillade sexchikane på deres arbejdsplads, siger HK's næstformand Mette Kindberg.
Af de 11 vundne sager handlede kun én om verbal sexchikane. Resten handlede om fysiske og verbale overgreb. I dag er den gennemsnitlige erstatning på cirka 25.000 kroner, hvis ofret fx er blevet gramset på.
Hvis arbejdsgiveren "kun" har chikaneret verbalt, med billeder, via sms'er eller mail er erstatningsniveauet på maksimum 10.000 kroner til ofret.
- Selvom mange ofre bliver syge også af den verbale sexchikane, er det i dag næsten gratis at sexchikanere, hvis chikanøren ellers kan holde grabberne for sig selv, siger Mette Kindberg.
Information om HK Danmark
Følg pressemeddelelser fra HK Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra HK Danmark
Ny analyse: Hårdt psykisk arbejdsmiljø sender flere tidligere på pension22.5.2025 11:59:21 CEST | Pressemeddelelse
Dårlig ledelse, højt tempo og konflikter skaber et hårdt psykisk arbejdsmiljø – og det øger risikoen for tidlig tilbagetrækning med 50 pct., viser en ny analyse. ”Arbejdsmiljøet skal forbedres markant, hvis der skal være rimelighed i at hæve pensionsalderen”, understreger Anja C. Jensen, formand for HK.
Forberedt på fremtiden: HK holder speederen nede for stærke erhvervsuddannelser6.5.2025 20:59:01 CEST | Pressemeddelelse
HK Danmark er tilfreds med ny politisk aftale, som styrker erhvervsuddannelserne markant med op til 600 millioner kroner årligt frem mod 2030. "Det er en aftale, vi har ønsket os længe", siger Anja C. Jensen, formand for HK Danmark.
HK: Højesterets dom er en historisk sejr for alle, der arbejder hjemmefra2.5.2025 13:09:35 CEST | Pressemeddelelse
I dag har Højesteret afsagt dom i en principiel sag, der fastslår, at arbejdsskadesikringen også gælder, når arbejdet foregår i hjemmet. Afgørelsen er faldet i en sag, som HK Danmark har ført på vegne af et medlem, der kom til skade under hjemmearbejde.
Principiel sag i Højesteret i dag: Har du ret til arbejdsskadeerstatning, når du arbejder hjemmefra?23.4.2025 06:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Højesteret behandler i dag en principiel sag om hjemmearbejde og arbejdsskader, som har stor betydning for de mange lønmodtagere, der helt eller delvist arbejder hjemmefra.
Stress rammer skævt, og systemet svigter kvinder økonomisk14.4.2025 06:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Kvinder bliver ramt af stressrelaterede erhvervssygdomme over tre gange så ofte som mænd. Men kvinder har sværere ved at få økonomisk kompensation for deres arbejdsskader. Det er ikke bare en sundhedsudfordring, men en ligestillingsudfordring, mener HK.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum