Ny Epinion: Far vil gerne have mere barsel, men mor siger nej
Kvinder holder ni gange så meget barsel som mænd ifølge tal fra Danmarks Statistik. Men mændene er parate til at få den skævhed udlignet. Mere parate end kvinderne.
Seks ud af 10 mænd vil nemlig gerne have barslen fordelt mere ligeligt, hvor det er knap 4 ud af 10 kvinder, der mener det samme. Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for HK/Privat.
”Ligestillingen har det altså mere end skidt, når det gælder barselsorlov. Og det koster dyrt på kvinders livsløn og karriere. Derfor skal vi blive bedre til at dele orloven”, siger Simon Tøgern, som er formand for HK/Privat.
34-årige Jakob Riis Petersen er netop i fredags blevet far til nummer tre. Han ønsker at holde mere orlov og satser på seks uger denne gang. Han holdt to uger ved første barn, fire uger ved nummer to og satser på seks uger her ved nummer tre.
”Det er superdejligt at holde barsel, og jeg kan godt mærke, at det knytter stærkere bånd, som moderen måske i højere grad automatisk har fra start af. Men det koster en hård forhandling på hjemmefronten, og jeg kan slippe følelsen af, at jeg tager noget fra hende,” siger Jakob Riis Petersen, som er én af de 1.467 mellem 25 – 45 årige Hk/privat medlemmer, der indgår i Epinions undersøgelse. Han går i øvrigt ind for mere øremærket barsel til mænd, så alt ikke er op til forhandling ved spisebordet.
Både mænd og kvinder blandt HK/Privats medlemmer nævner de samme tre hovedårsager til, at fædre holder så markant mindre orlov end kvinder. Barriererne er økonomi, mødres ønske om mest mulig barsel til sig selv og manglende opbakning fra arbejdsgiverne.
”Der er for lidt fokus fra både arbejdsgivere og måske også os selv i fagforeningerne på mænds barsel. Vi skal sikre, at det er lige så naturligt at spørge en vordende far om, hvor meget barsel han vil holde og hvornår som det er at spørge den gravide kvinde. Vi skal gøre det til en selvfølge, at mænd tager orlov – og mere orlov. Vi skal have ændret kultur og adfærd,” mener Simon Tøgern.
51 % i undersøgelsen nævner økonomi som forklaring på, hvorfor mor tager mere end far. Da mænd typisk tjener mere end kvinder, koster det mere, når far ryger på barselsdagpenge, end vis mor gør. HK’ere på det private arbejdsmarked fik ved overenskomstforhandlingerne i 2017 ret til fuld løn under forældreorlov i 13 uger, altså uanset om man er mor eller far. Det har den store fordel, at det ikke længere er dyrere, når far tager orlov end mor. Indtil i år var der et loft på 145 kr. i timen, når man tog barsel, nu får man dækket sin løn fuldt ud, altså hvis man er dækket af en HK-overenskomst.
”Jeg håber og tror, at det vil få vores mandlige medlemmer til at tage flere uger, da det nu ikke koster på indtjeningen,” siger HK/Privat-formanden.
Kontakter
Simon Tøgern, sektorformand i HK/Privat, tlf. 5090 9642, simon.toegern@hk.dk
Anette Claudi, kommunikationschef, tlf. 3010 3291, anette.claudi@hk.dk
Information om HK Danmark
Følg pressemeddelelser fra HK Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra HK Danmark
HK: Højesterets dom er en historisk sejr for alle, der arbejder hjemmefra2.5.2025 13:09:35 CEST | Pressemeddelelse
I dag har Højesteret afsagt dom i en principiel sag, der fastslår, at arbejdsskadesikringen også gælder, når arbejdet foregår i hjemmet. Afgørelsen er faldet i en sag, som HK Danmark har ført på vegne af et medlem, der kom til skade under hjemmearbejde.
Principiel sag i Højesteret i dag: Har du ret til arbejdsskadeerstatning, når du arbejder hjemmefra?23.4.2025 06:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Højesteret behandler i dag en principiel sag om hjemmearbejde og arbejdsskader, som har stor betydning for de mange lønmodtagere, der helt eller delvist arbejder hjemmefra.
Stress rammer skævt, og systemet svigter kvinder økonomisk14.4.2025 06:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Kvinder bliver ramt af stressrelaterede erhvervssygdomme over tre gange så ofte som mænd. Men kvinder har sværere ved at få økonomisk kompensation for deres arbejdsskader. Det er ikke bare en sundhedsudfordring, men en ligestillingsudfordring, mener HK.
Ny reform rammer dem, der i forvejen har mindst26.3.2025 12:55:49 CET | Pressemeddelelse
Besparelser i den nye uddannelsesreform betyder – trods aftalens styrker – dårligere efteruddannelsesmuligheder for den gruppe, der i forvejen har de korteste videregående uddannelser. Og det er ildevarslende for dansk erhvervsliv og Danmarks evne til at stå stærkt i en uforudsigelig verden, advarer HK-formand Anja C. Jensen.
HK: Ankestyrelsen trækker tiden ud – men de skadelidte betaler prisen19.3.2025 05:45:00 CET | Pressemeddelelse
Ankestyrelsen nægter at acceptere Højesterets afgørelse og trækker en ny sag i langdrag. Det går ud over mennesker, der har fået en arbejdsskade og har ret til erstatning. HK kalder det en urimelig beslutning og kræver, at staten stopper med at spænde ben for de skadelidte.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum