Ulla Tørnæs og Kofi Annan værter ved konference i København fredag
Fordrivelsen skete umiddelbart efter, at Rakhine-Kommissionen under ledelse af Kofi Annan kom med anbefalinger til at løsne op for konflikten i området.
Medlemmer af kommissionen samt repræsentanter fra FN og regeringen i Myanmar og en række eksperter inden for freds- og forsoningsdagsordenen mødes i København i dag fredag for at drøfte erfaringerne fra kommissionens arbejde, og hvordan man kan få sat skub i implementeringen af dens anbefalinger.
”Etniske spændinger løses ikke med etnisk udrensning. Vejen frem er dialog og støtte til gennemførelse af Rakhine-Kommissionens anbefalinger, ligesom de, der har gjort sig skyldige i overgreb må drages til ansvar. Der er lang vej igen, men Danmark er klar til at støtte regeringen i Myanmar, de internationale partnere og nødhjælpsorganisationerne i at finde bæredygtige løsninger på den langvarige konflikt i Rakhine. Det er en af forudsætningerne for, at de mange flygtninge kan vende hjem til et sikkert liv i værdighed, og at alle befolkningsgrupper i Rakhine kan leve fredeligt sammen,” siger Ulla Tørnæs.
Seneste positive fremskridt kom denne uge, da Myanmars regering, UNHCR og UNDP underskrev en aftale om at styrke grundlaget for frivillig, sikker og værdig tilbagevenden af rohingyaerne fra flygtningelejren i Cox Bazar i Bangladesh til deres hjem i Myanmar. Det betyder også, at FN’s organisationer for første gang siden konfliktens udbrud får adgang til det nordlige Rakhine.
Rakhine-kommissionen blev nedsat af Myanmars politiske leder Aung San Suu Kyi i september 2016 med Kofi Annan som kommissionsformand og blev støttet finansielt af bl.a. Danmark. Formålet med kommissionen var at komme med anbefalinger til Myanmars regering til løsninger på årsagerne til den langvarige konflikt i Myanmars Rakhine-stat.
Umiddelbart efter at Kommissionen var kommet med sine endelige anbefalinger i august 2017, eskalerede krisen i det nordlige Rakhine, hvilket medførte omfattende ødelæggelser, vold, overgreb og fordrivelse af op imod 700.000 etniske rohingyaer til nabolandet Bangladesh. Overgrebene har modtaget massiv kritik fra det internationale samfund. FN’s Generalsekretær har blandt andre beskrevet dem som et klart eksempel på etnisk udrensning.
Rakhine-Kommissionens anbefalinger udgør en omfattende plan for fred, udvikling og mellemfolkelig forståelse i Rakhine. Efter flygtningestrømmen til Bangladesh ses implementering af Kommissionens anbefalinger også som en forudsætning for en frivillig, værdig og sikker tilbagevenden af flygtningene til Rakhine.
Udsigterne for implementeringen af Rakhine-Kommissionens anbefalinger og for tilbagevenden af de mange rohingyaer til Myanmar er formentlig lange. Ikke desto mindre er anbefalingerne et afgørende grundlag for en mulig freds- og forsoningsproces i Rakhine – og dermed også for samarbejdet mellem regeringen i Myanmar og det internationale samfund, der bredt har anerkendt anbefalingerne som vejen frem for etablering af fredelig sameksistens og udvikling i staten Rakhine.
Kontakter
Karen ClementPresserådgiver
Tlf:+4522610968karcle@um.dkInformation om Udenrigsministeriet
Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Møde i Det Udenrigspolitiske Nævn25.4.2025 11:13:16 CEST | Pressemeddelelse
Det Udenrigspolitiske Nævn holder møde mandag den 28. april 2025 kl. 12.30.
Europaministeren besøger Kosovo23.4.2025 09:27:59 CEST | Pressemeddelelse
Onsdag den 23. april er europaministeren i Kosovo.
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen ledsager H.M. Kongen under tiltrædelsesbesøg til Japan23.4.2025 06:22:09 CEST | Pressemeddelelse
Udenrigsministeren vil under besøget mødes med den japanske udenrigsminister og promovere danske virksomheder på verdensudstillingen Expo 2025 i Osaka.
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen rejser til Indonesien for at styrke partnerskab21.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et stærkere samarbejde mellem Danmark, Indonesien og de øvrige lande i det sydøstlige Asien er på toppen af dagsordenen, når udenrigsministeren besøger Jakarta den 21.-22. april.
Udnævnelse af arktisk ambassadør11.4.2025 17:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen udnævner Kenneth Høegh som ny arktisk ambassadør for Kongeriget Danmark. Udnævnelsen sker efter indstilling fra Grønland.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum