1,3 millioner kræver landbrugsdyr ud af burene

Søer fikseres i bøjler, spædkalve isoleres i enkeltbåse, kaniner, vagtler og høns tilbringer hele livet i bur, ænder og gæs holdes i bure for at blive tvangsfodret til produktion af foie gras.
Sådan er livet for 300 millioner dyr i Europa. 160 dyreorganisationer har samlet 1,3 millioner underskrifter i borgerinitiativet ’Ud af buret’, som Europa-Kommissionen i dag får overdraget.
Alene i Danmark er knap en million søer fastlåst mellem tremmer. Mange søer fikseres allerede under brunsten og i starten af deres drægtighed. De er også fastlåst, når de små pattegrise kommer til verden, og mens de dier. Det svarer til mindst en femtedel af deres voksenliv, og for langt de fleste er det meget længere tid.
”Fiksering er et stort overgreb på soen, som stort set ikke kan bevæge sig. Man fratager hende helt basale behov og muligheder for at udleve naturlig adfærd, såsom at bygge rede og udvise moderadfærd over for sine pattegrise. Det er overordentlig vanskeligt at se, hvordan dyrevelfærdslovens formål om at beskytte dyr som levende og sansende væsener kan siges at være opfyldt her,” siger Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse.
Underskrifterne er nu valideret, og det er derfor pålagt kommissionen at tage stilling til hvorvidt den nuværende måde at holde landbrugsdyr i bur i skal forbydes. Det glæder den globale dyrebeskyttelsesorganisation World Animal Protection Danmark.
”Vi kan simpelthen ikke tillade, at landbrugsdyr lever under så uacceptable vilkår, som vi ser i dag. Heldigvis har danskerne nu bidraget markant til at få de indespærrede landbrugsdyr på den politiske dagsorden i EU. Og det glæder mig som repræsentant for en global organisation, at vi kan bane vejen for reelle løsninger – globalt som lokalt. Nu er det på tide, at politikerne handler,” siger Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Danmark.
Et europæisk borgerinitiativ kræver en million validerede underskrifter fra borgere i EU-landene inden for et år. Det lykkedes sidste år at få indsamlet 1,6 millioner underskrifter, hvoraf 1,3 millioner nu er valideret. I Danmark har de tre organisationer Dyrenes Beskyttelse, World Animal Protection Danmark og Dyrenes Venner stået i spidsen for at få indsamlet over 60.000 validerede underskrifter.
”Vi er stolte over, at så mange danskere har vist deres opbakning for at sikre landbrugsdyrene bedre levevilkår,” siger Peter Mollerup fra Dyrenes Venner.
Nøgleord
Kontakter
Medievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
World Animal Protection DanmarkLisbeth Kjær Larsen, pressechef
Tlf:26136935lisbethkjaer@worldanimalprotection.dkDyrenes VennerPeter Mollerup
Tlf:70273717dv@dyrenes-venner.dkBilleder



Information om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Din nysgerrighed får sælunger til at sulte ihjel: Lad dem være i fred9.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
To sælunger er døde. Det er konsekvensen af, at mennesker er kommet for tæt på og har udvist manglende respekt for dyret. Derfor tør moderen ikke nærme sig, og sælungerne har sultet. Dyrenes Beskyttelse kommer med kraftig opfordring til at lade dem være i fred.
Dyrenes Beskyttelse: Sejr for ålen, men torsken kan ikke vente2.7.2025 16:02:09 CEST | Pressemeddelelse
En bred forligskreds om fiskeriaftalen har lyttet til de grønne organisationer og udpeget store beskyttede områder, samtidig med ålen beskyttes bedre.
Skrald fra sommerens fester bliver dødsfælder for dyrene27.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerens mange festivaler og udendørsarrangementer betyder hvert år mere skrald i den danske natur. Skraldet skæmmer ikke blot landskabet, men kan også være livsfarligt for vilde dyr. Dyrenes Beskyttelse opfordrer danskerne til at rydde op efter sig, når festen er forbi.
Landbrugets løftebrud: Fortsat 25.000 døde pattegrise om dagen26.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal afslører status quo i dansk svineproduktion. Hver dag dør over 25.000 pattegrise i Danmark – det samme niveau som sidste år, trods løfter om forbedringer. Dyrenes Beskyttelse kritiserer den manglende handling og efterlyser konkret regulering frem for frivillige hensigtserklæringer.
Opråb til hundeejere: Disse halsbånd må du ikke længere bruge25.6.2025 14:33:44 CEST | Pressemeddelelse
Fra 1. juli bliver pighalsbånd forbudt for hundeejere i Danmark. Dyrenes Beskyttelse glæder sig over de nye regler og minder om, at stødhalsbånd allerede har været ulovlige i mange år – selvom de stadig formodes brugt i det skjulte.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum