13 forslag skal gøre boliger i landdistrikterne grønnere
Grønt håndværkerfradrag i landdistrikterne og grønne screeninger af huse uden fjernvarme er blandt de 13 konkrete forslag i et nyt energiudspil, som Landdistrikternes Fællesråd og Finans Danmark lancerer i dag. Initiativerne i udspillet skal bidrage til at gøre boliger i landdistrikterne grønnere og hjælpe Danmark med at blive uafhængig af russisk olie og gas.

Hvis det skal lykkes Danmark at blive uafhængig af Ruslands energikilder og leve op til klimamålet om 70 pct. CO2-reduktion i 2030, er der behov for at sætte mere skub i energirenovering af den danske bygningsmasse. Sådan lyder meldingen fra Landdistrikternes Fællesråd og Finans Danmark, der præsenterer et fælles energiudspil.
Vores huse, lejligheder og erhvervsejendomme udgør 40 pct. af Danmarks samlede energiforbrug. Dermed er der et stort grønt potentiale i at bringe de eksisterende bygninger i bedre energimæssig stand og nedbringe deres klimaaftryk. Det gælder især i landdistrikterne, hvor over 40 pct. af boligerne er i energimæssigt dårlig stand, og hvor boligejerne ikke altid har adgang til grønne energiformer som f.eks. fjernvarme. Her er der behov for en ekstra indsats.
Derfor indeholder udspillet 13 konkrete forslag, der baner vejen for grønnere boliger i landdistrikterne og en grønnere fremtid. Blandt forslagene er indførelsen af et grønt håndværkerfradrag til energibesparende håndværksydelser i landdistrikterne, flere midler til nedrivning af faldefærdige huse og grønne screeninger af huse uden fjernvarme.
- Danmark skal være grønnere. Og et vigtigt skridt i den retning er, at vores bygninger får et grønt løft. Det gælder især i landdistrikterne, hvor potentialet for CO2-reduktioner er særligt højt. Grønnere og mere bæredygtige boliger vil ikke alene gøre en positiv forskel i CO2-regnskabet og i kampen om at gøre Danmark uafhængig af russisk olie og gas. Det kan tilmed gøre en positiv forskel for den enkelte boligejers økonomi og give sundere boliger at bo i. Derfor er jeg glad for, at vi nu kan præsentere 13 forslag, der - hvis de indfries – kan bringe Danmark tættere på en grønnere fremtid, siger Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.
- Som samfund har vi et fælles ansvar for at skabe en grønnere fremtid for alle – både på landet og i byerne. Det kræver, at vi i fællesskab rækker en ekstra hånd ud til de boligejere, for hvem en gennemgribende energirenovering ikke nødvendigvis er rentabel. Derfor lancerer vi i dag en række forslag til indsatser, der kan bidrage til at gøre boligerne i landdistrikterne mere energieffektive og baner vejen mod en grønnere fremtid. Men det kræver politisk vilje, så vi håber, at det nye Folketing og den nye regering er klar til at tage fat, siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.
Se hele udspillet her.
Nøgleord
Kontakter
Signe Lauge BachPublic Affairs Konsulent
Tlf:53850127sba@landdistrikterne.dkBilleder

Information om Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikternes Fællesråd er en partipolitisk neutral interesseorganisation, der arbejder for at skabe bedre rammevilkår for landdistrikter og yderområder i Danmark.
Vi tæller 55 kommuner og fire regioner, der tilsammen repræsenterer over 4 millioner danskere. Medlemmerne er tillige en række landsdækkende organisationer, de lokale aktionsgrupper samt et større antal landsbyer og landdistriktsråd.
Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
»Mange unge er vokset op med idéen om, at hvis du blev på landet, er du en af dem, der ikke lykkedes«10.1.2023 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Sociolog Eva Mærsk har skrevet ph.d. om dem, alle kommuner vil have flere af: De unge. Hendes bedste råd lyder kort og godt: Lad de unge rejse væk, men hold kontakten til dem, mens I bygger et godt sted, de kan vende hjem til.
Forskningsstudie fra Nakskov: Mellem decentralisering og centralisering4.1.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
I 2019 flyttede Nota fra Østerbro til Nakskov som led i udflytningsaftalen Bedre Balance 2. Antropolog og lokalsamfundsforsker Birgitte Romme Larsen rejste med for at studere mødet mellem en statsinstitution og lokalsamfundet i Nakskov. Her mødte hun en udflyttet institution i et konstant limbo mellem lokale normsæt og centrale regelsæt.
Landdistrikter: Trods justeringer rammer Bredbåndspuljen geografisk skævt23.12.2022 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fordelingen af tilskudsmidlerne i dette års Bredbåndspulje er ifølge Landdistrikternes Fællesråd et vidne om, at den bør styrkes med yderligere midler målrettet land- og yderområder.
Ny analyse: Indsatsen for tilflytning har fart på i mange landdistriktskommuner22.12.2022 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Optimismen over tilflytningen spirer i en lang række af de kommuner, som har deltaget i en ny bosætningsanalyse lavet af Landdistrikternes Fællesråd. Det tegner et billede af, at udviklingen flere steder så småt begynder at vende, mener formanden for Landdistrikternes Fællesråd.
Tillykke med posten som landdistriktsminister, Louise Schack Elholm15.12.2022 12:13:07 CET | Pressemeddelelse
Landdistrikternes Fællesråd ønsker ny landdistriktsminister tillykke med posten og glæder sig til det tværgående samarbejde om et Danmark i bedre balance.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum