Smertelindring gjorde gymnasieelev fra Asaa til Årets Naturtalent

Da Anders Smolinski mødte op til Aalborg Universitets kåring af Årets Naturtalent, en konkurrence for nordjyske gymnasieelever, havde han fornemmet, at det ville blive en særlig aften. Han var nomineret i kemi-kategorien, og var på forhånd blevet tippet om, at det ville være klogt at være til stede.
Det viste sig at overgå forventningerne for den unge gymnasieelev fra Asaa, da han dukkede op i Sparekassen Vendsyssels lokaler i det gamle posthus ved Budolfi Kirke i Aalborg, hvor priserne blev overrakt.
Stadig rundt på gulvet
Først vandt Anders Smolinski førstepræmien i Kemi for sin opgave om smertelindring. Og da hovedpræmien blev uddelt, var det igen Anders Smolinski, der løb med sejren for sin opgave.
”Jeg var helt sikker på, at jeg ikke havde nogen chance for at vinde hovedpræmien. Så jeg troede, det var løgn, da de råbte mit navn op for anden gang. Jeg er faktisk stadig lidt rundt på gulvet over det,” siger Årets Naturtalent, Anders Smolinski, der går på Dronninglund Gymnasium.
Priserne bliver uddelt i fire kategorier: fysik, matematik, biologi og kemi. Hver kategori har en første- og en andenpræmie på henholdsvis 2000 kr. og 1000 kr., og på tværs af kategorierne hædres Årets Naturtalent med hovedpræmien på 5000 kr. Præmierne er sponsoreret af Sparekassen Vendsyssel, der også lægger lokaler til arrangementet.
”Min vejleder foreslog at jeg gik ud over gymnasiepensum, så det prøvede jeg på. Jeg spurgte nogle universitetsstuderende om hjælp til at finde mere materiale og lærebøger, som vi ikke har på gymnasiet. Faktisk havde jeg slet ikke hørt om Nordjysk Naturtalent, men jeg havde afleveret opgaven, insisterede min lærer på, at jeg skulle sende den ind til konkurrencen. Og det viste sig jo at være en god ide,” siger Anders Smolinski.
Dommerne var imponerede
Dommerkomiteen, som består af forskere fra AAU, roste kvaliteten af opgaver fra årets vindere. Især var de begejstrede for Anders Smolinskis opgave om smertelindring. De kaldte den ambitiøs og kendetegnende for netop det særlige talent, som Nordjysk Naturtalent er sat i verden for at hylde.
”Grundigheden i arbejdet og i formidlingen af opgaven vidner om stor indsigt i de teoretiske og praktiske aspekter af hans opgave, som overstiger det almindelige gymnasiepensum,” står der i dommernes begrundelse for at tildele Anders Smolinski hovedpræmien som Årets Naturtalent.
Næste stop: Hjallerup Marked
”Egentlig ville jeg helst være kedelig og sætte alle præmiepengene ind på min opsparing, men jeg har lovet drengene at give øl, hvis jeg vandt hovedpræmien. Jeg troede jo ikke, det blev aktuelt,” siger Anders Smolinski.
Men det blev aktuelt, og den helt store vinder af Nordjysk Naturtalent i år må være Anders’ venner.
”Man må jo holde hvad man lover, så øllene på Hjallerup Marked må blive på min regning i år. Men hvis der stadig er penge tilovers bagefter, så kommer de altså på opsparingen.”
Selv om hæderen som Årets Naturtalent tyder på en strålende akademisk karriere, så har Anders Smolinski lige nogle andre ting, han skal nå først.
”Jeg vil gerne på universitetet og studere noget på ingeniørfeltet eller måske kemi. Men lige nu tænker jeg bare på at holde et sabbatår, hvor jeg skal ud og rejse og nyde verden lidt. Så må studiet vente et år.”
Dronninglund tog toppen – Hasseris vandt i bredden
I alt var 55 opgaver fra 12 forskellige gymnasier indstillet til Nordjysk Naturtalent 2018. Foruden hovedpræmien, som gik til Dronninglund Gymnasium, var der også priser til studerende fra Aalborghus Gymnasium, Nørresundby Gymnasium og HF, Hasseris Gymnasium, Mariagerfjord Gymnasium og Vesthimmerlands Gymnasium og HF.
Hasseris Gymnasium blev ’topscorer’ med hele tre priser – en førsteplads og to andenpladser – mens de øvrige fem vinder-gymnasier løb med én pris hver.
Alle vindere af Nordjysk Naturtalent 2018:
Hovedpræmie/Årets Naturtalent:
Anders Smolinski Holst fra Dronninglund Gymnasium for opgaven: ”Smerte og smertelindring”
KEMI
1. plads: Anders Smolinski Holst fra Dronninglund Gymnasium for opgaven: ”Smerte og smertelindring”
2. plads: Martina Bjørka Fosgaard fra Hasseris Gymnasium for opgaven: ”Smertelindrende medicin og differentialligningsmodeller”
BIOLOGI
1. plads: Rosa Kawa Farman Kawal Bassi fra Aalborghus Gymnasium for opgaven: ”Transport over cellemembran”
2. plads: Jeppe Støtt Bøjer fra Nørresundby Gymnasium & HF for opgaven: ”Epigenetik”
MATEMATIK
1. plads: Ebbe Michelsen fra Vesthimmerlands Gymnasium og HF for opgaven: ”Brachistochrone-Problemet”
2. plads: Mathilde Søgaard fra Hasseris Gymnasium for opgaven: ”Keplers love”
FYSIK
1. plads: Asger Waagepetersen fra Hasseris Gymnasium for opgaven: ”Aerodynamik”
2. plads: Emma Rostal Sørensen fra Mariagerfjord Gymnasium for opgaven: ”Elektronen i en endelig potentialbrønd”
Nøgleord
Kontakter
Pressekontakt, AAU: Hiva Ahmadi, 22 20 68 69
Billeder


Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Døde bakterier kan redde mange liv9.5.2025 11:13:33 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aalborg Universitet og Aalborg Universitetshospital kan ved hjælp af en ny metode hurtigere diagnosticere blodforgiftning, som er en alvorlig og ofte dødelig infektion. Ved hjælp af DNA fra døde bakterier i blodet kan den nye metode på potentielt få timer identificere hvilken behandling, patienten har brug for.
Nye tal for integration: Danskerne blander sig mere og mere7.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning viser, at befolkningen i stigende grad blander sig på tværs af etnisk baggrund.
Danmarks bedste unge hackere tørner sammen til De Danske Cybermesterskaber 20253.5.2025 06:13:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er kamp om titlen som Danmarks bedste hacker under 25 år og en plads på det danske Cyberlandshold ved De Danske Cybermesterskaber d. 3. maj 2025
Ny dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet30.4.2025 16:31:08 CEST | Pressemeddelelse
Cheflæge og forskningsleder ved Sygehus Lillebælt, Karina Dahl Steffensen, ansættes som dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet. Hun leder i dag Center for Fælles Beslutningstagning og er også professor ved SDU. Hun tiltræder den 1. august 2025.
Flest kvinder får KOL – men behandlingen bygger på mænd28.4.2025 09:32:23 CEST | Pressemeddelelse
Flere kvinder end mænd bliver ramt af KOL, men alligevel bygger det meste af den viden, vi har om sygdommen, primært på mandlige patienter. Det vil forskere fra Aalborg Universitet nu ændre med et nyt forskningsprojekt, der dykker ned i kønsforskelle i sygdomsforløbet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum