Danskerne: Dårlige ledere skal fratages retten til at lede mennesker
Der findes for mange dårlige ledere.
Det mener 6 ud af 10 danskere ifølge en ny undersøgelse, som Gallup har lavet for fagforeningen Krifa. Og knap 8 ud af 10 har selv haft en af de dårlige ledere, som ifølge de adspurgte aldrig burde have haft titlen og ansvaret i første omgang.
Nyt forslag
Derfor foreslår Krifa nu, at dårlige ledere skal kunne fratages retten til at lede andre mennesker, hvis de i lange perioder skaber mistrivsel og ikke ændrer adfærd. Og det er 76 procent af danskerne enige i.
- Selvom der findes flest gode ledere i Danmark, oplever vi også eksempler på ledere, der ikke løfter deres ansvar godt nok. Og de skal stoppes. Det kan ikke være rigtigt, at en leder igen og igen kan ødelægge liv uden konsekvenser, siger Søren Fibiger Olesen, der er formand i Krifa.
Han fortsætter:
- Det er præcis det samme som med læger og advokater, der jo kan få frataget deres praksis, hvis de misligholder deres ansvar. Det er jo heldigvis sjældent, det er nødvendigt, men konsekvensen er nødt til at være der. Sådan bør det også være for ledere.
Søren Fibiger Olesen mener, at det skal gøres obligatorisk, at virksomheder årligt skal lave en anonym trivselsmåling på arbejdspladsen og specifikt spørge medarbejderne ind til lederens indsats. Det bakker 73 procent af danskerne op om.
Ødelægger liv
Krifa foreslår desuden, at der oprettes et register, hvor man kan slå ledere op. Her skal de registrere målingerne og blandt andet dokumentere relevant erfaring og uddannelse i forhold til ledelse – eller planer om opkvalificering.
-Vi har hverken menneskeligt eller samfundsmæssigt råd til at se til, mens dårlig ledelse stortrives i modsætning til mange lønmodtagere, lyder det fra Søren Fibiger Olesen, der påpeger, at det kan koste os dyrt, når ledere ikke lever op til deres ansvar.
For eksempel koster arbejdsrelateret stress staten 27 milliarder kroner om året ifølge Stressforeningen.
- Det værste er de liv, der bliver ødelagt på grund af dårlig ledelse. Mennesker, som aldrig helt bliver sig selv igen. Vi skylder dem og den næste generation at sikre, at disse ledere bliver stoppet, siger formanden.
Det vil være Arbejdstilsynets opgave at holde øje og ”anmelde” de dårlige ledere, som efter en række advarsler og påbud skal en tur i retten, hvor de i sidste ende kan få frataget deres ret til at lede mennesker. Krifa har udformet et konkret forslag til lovkrav, som præsenteres for forskellige folketingspolitikere.
- Vi taler og taler om dårlig ledelse. Nu er det altså tid til at handle, fastslår Søren Fibiger Olesen.
Nøgleord
Kontakter
For yderligere spørgsmål, kopi af undersøgelse og forslag eller kommentar fra formand Søren Fibiger Olesen kontakt pressekoordinator Fie Rødkjær Møller, tlf. 51381898 / frn@krifa.dk
Information om Krifa
Undersøgelsen er lavet af Kantar Gallup for Krifa, og der er i alt gennemført 1044 interviews.
Følg pressemeddelelser fra Krifa
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Krifa
Krifa: Vigtigt princip om individuel indsats til ledige knæsættes9.4.2025 12:39:18 CEST | Pressemeddelelse
Den netop indgåede aftale om en ny beskæftigelsesreform indeholder en banebrydende og meget principiel ændring i beskæftigelsesindsatsen. For første gang introduceres en individuel tilrettelagt beskæftigelsesindsats, der tager udgangspunkt i den lediges egne forudsætninger for hurtigt at komme tilbage på arbejdsmarkedet, pointerer Jane Heitmann, formand for Krifa.
Regeringen vil ikke digitalisere og sender milliardregning til a-kassemedlemmerne20.3.2025 14:40:49 CET | Pressemeddelelse
Digitale samtaler er lige så effektive som fysiske, når det gælder om at få dagpengemodtagerne tilbage på arbejdsmarkedet. Alligevel fastholder regeringen i sit udspil til de igangværende forhandlinger om fremtidens beskæftigelsessystem, at dagpengemodtagernes første samtale med a-kassen skal gennemføres som et gammeldags fysisk møde. Det politiske krav om fysiske møder med alle ledige dagpengemodtagere tvinger a-kasserne til at opretholde et fintmasket net af filialer, hvilket koster op mod 400 millioner kroner årligt i mistede produktivitetsgevinster, viser ny Krifa-analyse.
Betalt frihed til fertilitetsbehandling er nybrud i ny overenskomst19.2.2025 11:07:00 CET | Pressemeddelelse
Ny overenskomst indeholder familiemæssigt nybrud på arbejdsmarkedet med betalt frihed til fertilitetsbehandling.
Krifa: Obligatoriske samtaler giver underskud – ny reform må sikre individuelt kontaktforløb og metodefrihed til a-kasserne18.2.2025 06:07:00 CET | Pressemeddelelse
Fundamentet i den danske beskæftigelsesindsats har været samtaler. Under mantraet ”samtaler virker” har jobcentre og a-kasser i årtier holdt millioner af obligatoriske samtaler med ledige. Men hovedparten af samtalerne har været en decideret underskudsforretning for samfundet, viser ny Krifa-analyse, baseret på tal fra Beskæftigelsesministeriet gældende for alle a-kasser.
Regeringen sætter en halv million lønmodtagere uden for indflydelse19.12.2024 13:46:21 CET | Pressemeddelelse
Regeringen har sammen med et flertal i Folketinget sendt den danske model mod sit endeligt. Med vedtagelsen af et nyt magtfuldt Arbejdsmarkedsråd, der skal rådgive regeringen om beskæftigelsespolitikken generelt, sættes en halv million organiserede lønmodtagere i strid med intentionerne bag den danske model uden for indflydelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum