Onsdag d. 30. marts var bare en RIGTIG uheldig dag for Matti!
Lige nu står Matti på Dyreværnets internat i Rødovre. Han er dømt til at skulle aflives, fordi han i leg kom til at give en anden hund en flænge med sin hjørnetand! Hunden blev efterfølgende tilset af en dyrlæge, som valgte at give hunden smertestillende og indlægge et dræn for at forhindre infektion. Hunden blev også syet – men det var ikke pga. skrammerne – det var pga. drænet.
Kan det være rigtigt, at Matti på denne baggrund kan dømmes til aflivning uden yderligere vurdering af, hvad der rent faktisk skete?
Mattis ejere har anket dommen, og afgørelsen ligger nu hos rigspolitiet, som ifølge den nye hundelov egenhændigt kan træffe afgørelse i sagen uden at konsultere en dyrlæge.
Matti er ikke en farlig hund, og det ville kunne bevises af en af politiets udpegede hundesagkyndige, som sagligt og reelt kunne vurdere Mattis temperament og tendens til aggressivitet. Men denne mulighed får Matti ikke!
- Som det er i dag, er det politiet alene, der vurderer, hvornår der er tale om skambidning. I politiets vejledning er skambidning defineret som en alvorlig bidskade, der kræver læge/dyrlægebehandling, suturering og eventuel sygemelding. Ordret lyder den som sådan:
” Som skade anses bl.a. sår eller flænger, der kræver syning. Skader på et menneske vil almindeligvis have nødvendiggjort lægehjælp eller længere tids sygeleje eller uarbejdsdygtighed, og skader på andre hunde vil almindeligvis have nødvendiggjort dyrlægehjælp. Hvis det er nødvendigt at aflive den angrebne hund på grund af dens skader eller hunden dør i forbindelse med angrebet, vil der ligeledes være tale om skambidning”.
Denne definition er for upræcis, den har ikke baggrund i faglighed og den kan medfører at hunde, der ikke reelt er farlige kan aflives. Den Danske Dyrlægeforening har sammen med Dansk Kennelklub udarbejdet en mere præcis og fagligt begrundet beskrivelse af, hvornår en hund kan siges at være farlig alene ud fra dens måde at bide på. Denne er indsendt til Rigspolitiet, siger Pernille Hansen der er en af de dyrlæger justitsministeriet har udpeget som hundesagkyndig.
Politiet træffer afgørelse uden at rådføre sig med sagkyndige
Ifølge den nye hundelov, der blev vedtaget d. 1. juli 2010, kan politiet dømme en hund til aflivning uden yderligere vurdering af, hvordan og hvorfor den har bidt.
- Tænk, hvis det er din hund, det går ud over næste gang? Det er netop det her, vi har frygtet, siden den nye hundelov trådte i kraft, siger direktør for Dyreværnet Anne Marie Tiedemann.
- Matti er en ganske almindelig familiehund, der nu skal bøde med livet. Før den nuværende hundelov blev formodede farlige hunde også beslaglagt af politiet, men de blev adfærdstestet og fik en saglig vurdering af deres sag, før de blev dømt. Sådan er det ikke mere! Ifølge den nye lov kan politiet lade en hund aflive uden videre, hvis der er tale om ’skambidning’ af et menneske eller en anden hund. Men hvornår der er tale om skambidning? Er en 4 cm lang flænge nok til at være et ’skambid’?
Skøn hund - men en rottweiler
Matti er til daglig den skønneste familiehund, han har et dejligt temperament og viser ikke den fjerneste aggressivitet over for andre hunde – heller ikke andre hanhunde. Han er bare en stor ung hund, der gerne vil lege. Desværre er han en rottweiler! Har det mon haft en indflydelse på politiets beslutning? I forbindelse med revisionen af den nye hundelov er der nemlig udarbejdet en observationsliste over racer, der kan overvejes at komme ind under raceforbuddet. En sag som denne med Matti tæller med i statistikken over bidepisoder, og det kan få katastrofale konsekvenser for alle rottweilere i Danmark - rottweileren står nemlig allerede på denne liste. Og nu er der - tilsyneladende - endnu en ”bidsk” rottweiler!
Forskellig politikreds – forskellig dom
Tidligere denne måned er en labrador blevet ’frikendt’, efter at have bidt en hvalp ihjel. Labradoren og dens ejer slap med et påbud om at gå med hunden i snor. Hvorfor skal Matti så aflives på grund af en flænge på 4 cm, der blev skabt i leg?
Det her handler ikke bare om Matti – det handler også om hr. og fru. Danmarks retssikkerhed!
For nærmere information og uddybning kontakt: Dyrlæge Pernille Hansen 44 91 90 77 fra Dyreklinikken Skovlunde-Herlev (Hundesagkyndig, Den Danske Dyrlægeforeningsrepræsentant i ”hundeudvalget”, ”forfatter” til Dyrlægeforeningens og Dansk Kennel Klubs definition af skambidning), Dyreværnets direktør Anne Marie Tiedemann på tlf. 40 30 66 15, Mattis ejer Søren Christensen på telefon 20 20 02 59 eller Mattis ”private” dyrlæge Stig Felballe fra Dyreklinikken Skovlunde-Herlev 44 91 90 77
Billeder
Information om Dyreværnet
Følg pressemeddelelser fra Dyreværnet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyreværnet
Dyreværnet holder Åbent Hus 30. august14.7.2025 08:00:00 CEST | Nyhed
Traditionen tro åbner Dyreværnet dørene for offentligheden lørdag den 30. august fra kl. 12.30-15.30. Alle er meget velkomne til at lægge vejen forbi i Rødovre og få indblik i Dyreværnets arbejde med at redde kæledyr i nød.
Dyreværnets Frynseklinik er på Ferie Camp 20253.7.2025 07:30:00 CEST | Nyhed
Igen i år besøger Dyreværnets mobile dyreklinik, Frynseklinikken, Ferie Camp 2025, som er et gratis ferietilbud for værestedsbrugere i Danmark. Frynseklinikken vil være til stede både den 9. og 10. juli og tilbyde dyrlægehjælp til de udsattes dyr, hvis de har behov for det.
Dyreværnet indgår aftale med Københavns Politi30.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Med start i juni 2025 har Dyreværnet og Københavns Politi indgået en ny fireårig rammeaftale om håndtering, afhentning og husning af dyr fra politisager. Aftalen bygger på et eksisterende, langvarigt samarbejde.
14 krybdyr overdraget til Dyreværnet i trist sag23.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
I samarbejde med politiet fik Dyreværnet den 17. juni overdraget i alt 14 krybdyr, herunder slanger, edderkopper og firben.
Kaniner egner sig ikke som kæledyr til børn12.6.2025 07:30:00 CEST | Nyhed
Hos Dyreværnet er der i øjeblikket ekstra fyldt i stalden med kaniner. I maj og juni har Dyreværnet nemlig modtaget i alt 34 kaniner, som ikke fik den nødvendige pleje og omsorg, der hvor de var.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum