Istidsmose genopstår ved Farum

En gravemaskine lægger i disse dage de sidste læs jord på de gamle grøfter i Maglemoserne vest for Farum. Lukningen af grøfterne betyder, at der fremover bliver mere vand og dermed bedre vilkår for eksempelvis frøer, salamandre og snoge i området.
Maglemoserne ligger midt inde i den gamle skov Ganløse Ore og har siden sidste istid været en stor sø, senere en mose, der for cirka 200 år siden blev drænet og plantet til med træer. Nu dukker det tidligere vådområde igen frem fra fortiden.
- Hele idéen med at genskabe Store Maglemose begyndte ved grøfterne. Grøfterne var flere steder ved at lukke som følge af sammenskridninger og ophobning af grene og blade. Som en del af vores indsats for naturnær skovdrift valgte vi at fremskynde processen og aktivt lukke grøfterne i stedet for at rense dem. På den måde udnyttede vi en optimal mulighed for at skabe en naturperle, som både vil gavne planter og dyr og give skovens besøgende unikke naturoplevelser, siger Kim Søderlund, skovrider i Naturstyrelsen.
Nye naturtyper på vej
I forbindelse med genopretningen af mosen, er der blevet fældet træer og lukket, hvad der svarer til 1.800 meter åbne grøfter. På den måde er der igen skabt en naturlig bevægelse og fordeling af vand i skoven. Det vil med tiden betyde, at nye naturtyper, der er tilpasset de svingende vandmængder, kan udvikle sig – eksempelvis tørvemoser, hængesække og muligvis en højmose hist og pist.
- Der kommer ikke kun vand på stedet i form af søer og damme, men vi forventer også, at der vil dukke landtanger og småøer frem. Der vil i nogle områder være vådt og andre gange tørt afhængigt af, hvor meget det regner. Allerede nu er der kommet svaleklirer og grønne frøer til stedet, ligesom snoge og salamandre har indfundet sig. Det er en drømmesituation for mange af de mest sjældne og truede arter i Danmark, siger Kim Søderlund.
Naturstyrelsen forventer først, at der står blankt vand på hele arealet i løbet af de næste fire-fem år, da vandet skal komme som nedbør og flyde til. Nogle veje og stier bliver i perioder ikke mulige at færdes på, når vandet for alvor indtager den genskabte mose. Her vil Naturstyrelsen etablere nye stier, så det bliver muligt at komme rundt og gå på opdagelse i det nye vådområde.
Fakta: Ganløse Ore
Ganløse Ore ligger højt i landskabet lige vest for Farum. Skoven er gammel og har ligget på stedet gennem århundreder. Skoven er domineret af høje bøge, mange ege, ahorn og enkelte større områder med grantræer. I skovens sydvestlige hjørne, findes der en bøgebevoksning fra 1862 på små 5 hektar, hvor der ikke er fældet træer siden 1917
Maglemoserne består af to sammenhængende områder, Lille Maglemose og Store Maglemose. I de kommende år fældes der også træer i Lille Maglemose og grøfterne lukkes, så området i alt når op på 40 hektar.
Ganløse Ore udgør en del af et større sammenhængende skovområde, der foreslås udlagt til biodiversitetsformål som en del af Naturpakken. I alt udlægges 1083 hektar skov i Farumskovene til urørt skov eller anden biodiversitetsskov. Læs mere om skov til biodiversitetsformål.
Kontakter
Kim Søderlund
Skovrider
Naturstyrelsen Østsjælland
ksl@nst.dk
+45 21 21 97 00
Billeder
Information om Naturstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Naturstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Naturstyrelsen
Støtte til fornyelse af Opalsø-området på Bornholm16.12.2024 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Med en donation fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal på 8 millioner kroner vil det blive en bedre oplevelse at besøge en af Bornholms største turistattraktioner: Opalsøen.
Danmarks største klima-lavbundsprojekt på vej i Ribe: 2.700 hektar landbrugsjord kan blive våd natur9.12.2024 09:42:02 CET | Pressemeddelelse
I fremtiden skal området øst for Ribe danne rammen om et storstilet projekt, der har enorme miljø-, natur- og klimagevinster. I dag besøger minister for grøn trepart området.
Presseinvitation: Farligt træ i Dyrehaven sprænges væk med dynamit19.9.2024 15:01:20 CEST | Pressemeddelelse
Tirsdag formiddag den 24. september sprænger Naturstyrelsen trækronen væk på en af de gamle bøge nær Ulvedalen af sikkerhedsmæssige årsager.
Flertal i den lokale bestyrelse ønsker elge i Naturnationalpark Gribskov19.6.2024 21:14:39 CEST | Pressemeddelelse
Et flertal i den nyudnævnte lokale bestyrelse har på et netop afholdt bestyrelsesmøde stemt for elge i den kommende Naturnationalpark Gribskov i Nordsjælland.
Fynske Hindsholm får ny statsskov3.5.2024 14:01:52 CEST | Pressemeddelelse
Naturstyrelsen har sammen med Kerteminde Kommune og to lokale vandværker erhvervet 60 hektar jord til en ny skov. Det markeres ved et pressearrangement med parternes underskrift af samarbejdsaftale om skovrejsning tirsdag den 7. maj kl. 14.00, hvor også skovens navn vil blive offentliggjort.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum