Strammere krav om uddannelse og beskæftigelse skaber psykisk mistrivsel hos unge
Antallet af skandinaviske unge, som mistrives, stiger. Ifølge mange politikere, meningsdannere og medier er forklaringen på den negative udvikling social arv og en ungdomskultur præget af selv-realisering, mange valgmuligheder, præstationskultur og perfektionisme. Nu peger ny forskning fra Aalborg Universitet på, at årsagen til de unges mistrivsel skal findes i de seneste års reformer af uddannelsessystemet og det sociale sikkerhedsnet.
- På den ene side har vi en stærk fortælling om, at de unge har alle muligheder, og at det derfor er deres egen skyld, hvis de ikke lykkes uddannelses- og jobmæssigt. Samtidig har vi over de seneste 10-15 år strammet uddannelsessystemet og det sociale sikkerhedsnet så kraftigt, at de unges muligheder faktisk ikke er så mange. Og når de så først falder igennem systemet, er der ikke megen hjælp at hente. Vores undersøgelse viser, at fortællingen om mulighederne og de unges ansvar for egen succes ikke matcher den virkelighed, de møder, siger postdoc Iben Nørup, Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, Aalborg Universitet, der sammen med adjunkt Betina Jacobsen, Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, Aalborg Universitet, forsker i unge og deres mentale trivsel.
Rammer ganske almindelige unge
De to forskere har blandt andet interviewet en gruppe unge fra Aalborg og København, der alle har det til fælles, at de er eller har været i udsatte situationer som fx hjemløshed, isolation, kriminalitet og psykisk sygdom. Ifølge adjunkt Betina Jacobsen er det ”ganske almindelige” unge, der ikke kommer fra svært socialt belastede familier eller har en baggrund, der kan forklare de vanskelige situationer, de er havnet i. På den måde ligner de mange af de unge, der ender på kanten af samfundet i dag.
- Forskningen viser, at det er blevet lettere at falde igennem, selvom man ikke kommer fra socialt udsatte hjem. Det betyder, at presset på de unge er blevet markant større og deres præstationer tilsvarende vigtigere. For lykkes de ikke, er vejen til samfundets bund faktisk ikke længere ret lang. Og det ved de unge udmærket godt. Det handler med andre ord ikke ”bare” om ungdomskultur eller om børn, der er blevet curlet frem og derfor ikke kan stå på egne ben. Tværtimod afspejler de unges stigende mistrivsel nogle ret grundlæggende ændringer i vores velfærdsstat – særligt i forhold til uddannelse og arbejde, fortæller adjunkt Betina Jacobsen.
Kontakt
Adjunkt Betina Jacobsen, Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, Aalborg Universitet Tlf. 9940 8323 | Email: betina@socsci.aau.dk
Postdoc Iben Nørup, Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, Aalborg Universitet Tlf. 9940 8169 | Email: ibenn@socsci.aau.dk
Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Ekstraordinære studerende fra Aalborg Universitet udgiver videnskabelig artikel allerede på andet semester14.5.2025 06:07:00 CEST | Pressemeddelelse
Efter blot to semestre på Aalborg Universitet kan en gruppe studerende nu kalde sig forfattere til en videnskabelig artikel om elektrospinning.
Døde bakterier kan redde mange liv9.5.2025 11:13:33 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aalborg Universitet og Aalborg Universitetshospital kan ved hjælp af en ny metode hurtigere diagnosticere blodforgiftning, som er en alvorlig og ofte dødelig infektion. Ved hjælp af DNA fra døde bakterier i blodet kan den nye metode på potentielt få timer identificere hvilken behandling, patienten har brug for.
Nye tal for integration: Danskerne blander sig mere og mere7.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning viser, at befolkningen i stigende grad blander sig på tværs af etnisk baggrund.
Danmarks bedste unge hackere tørner sammen til De Danske Cybermesterskaber 20253.5.2025 06:13:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er kamp om titlen som Danmarks bedste hacker under 25 år og en plads på det danske Cyberlandshold ved De Danske Cybermesterskaber d. 3. maj 2025
Ny dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet30.4.2025 16:31:08 CEST | Pressemeddelelse
Cheflæge og forskningsleder ved Sygehus Lillebælt, Karina Dahl Steffensen, ansættes som dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet. Hun leder i dag Center for Fælles Beslutningstagning og er også professor ved SDU. Hun tiltræder den 1. august 2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum