DSK - De Samvirkende Købmænd

Slagsmålet om Bilka i Horsens er slut

Del
Højesteret har i dag afsagt dom i den 12 år lange strid om Bilka i Horsens. Højesteret slår fast, at Vejle Amts regionplantillæg, der muliggjorde en såkaldt retlig lovliggørelse af det ellers ulovlige lavprisvarehus, er i overensstemmelse med loven

Der er nu sat punktum i en af dansk planlovgivnings mest principielle, mest politiske og mest betydningsfulde sager. De Samvirkende Købmænd startede sagen i 1999 i Naturklagenævnet, og Bilka i Horsens blev i 2004 af Højesteret erklæret for ulovligt – både hvad angår byggeriet og anvendelsen. Varehuset blev derefter retlig lovliggjort i 2005 ved en højst mærkværdig politisk manøvre, hvor Vejle Amt fik godkendt et nyt regionplantillæg. DSK mente ikke, at Horsens Kommune havde en særlig planlægningsmæssig begrundelse for at tillade endnu et varehus og indbragte Vejle Amts regionplantillæg for Naturklagenævnet og Landsretten. I dag har Højesteret afgjort, at Horsens Kommune havde en særlig planlægningsmæssig begrundelse, da kommunen gav tilladelse til et Bilka-varehus.

- Vi er naturligvis ærgerlige over Højesterets dom. Lovens intention er jo at sikre en hensigtsmæssig butiksudvikling i hele landet, og vi havde håbet, at dommen i dag ville understrege, at en sådan lov ikke kan gradbøjes på grund af kommunale særinteresser, siger John Wagner, adm. direktør i De Samvirkende Købmænd.

- Sagen har været meget dyr og langstrakt, men den har alligevel været det hele værd. Den har nemlig betydet, at vi i dag har en bedre planlovgivning, der forhindrer lignende sager i at opstå. Jeg håber også, at sagen kan bruges konstruktivt til at sætte fokus på, at planloven skal sikre en bæredygtig udvikling af byer og detailhandel. Vi skal bruge de internationale erfaringer, der viser, at man nu går væk fra at bygge flere hypermarkeder og i stedet satser på lokale variationer og styrker udviklingen i bymidterne. Det vil være en sejr for alle, siger John Wagner.

Sagens forløb

DSK indbragte Bilka i Horsens for Naturklagenævnet i 1999 og for Landsretten i år 2000 med den påstand, at lavprisvarehuset var væsentligt forskelligt fra det butikscenter, der var beskrevet i den 10 år gamle lokalplan for området. DSK vandt, men Naturklagenævnet, der i første omgang havde sagt god for kommunens planer, ankede sagen til Højesteret. Højesteret stadfæstede den 22. april 2004 enstemmigt dommen fra Vestre Landsret.  DSK fik medhold i, at det 14.000 kvadratmeter store varehus er opført i strid med principperne i lokalplanen, og at Horsens Kommune ikke måtte give dispensation fra lokalplanen.

Dommen sagde ikke noget om, hvordan Bilka kunne lovliggøres.

Justitsministeren godkendte den 30. maj 2005 Vejle amts forsøg på en såkaldt retlig lovliggørelse, hvilket DSK betegnede som en juridisk og politisk skandale. Godkendelsen foregik ved, at daværende miljøminister Connie Hedegaard ved kongelig anordning blev afsat som miljøminister i dette spørgsmål, og daværende justitsminister Lene Espersen blev indsat som miljøminister for at afgøre denne sag .

DSK indbragte efterfølgende Vejle amts regionplantillæg for Naturklagenævnet med påstand om, at der ikke en særlig planlægningsmæssig begrundelse for at tillade endnu et varehus i Horsens. DSK tabte og indbragte sagen for Landsretten, der i marts 2008 frifandt Naturklagenævnet. Det er denne dom, Højesteret i dag stadfæster. Højesteret er enig med Naturklagenævnet og Vestre Landsret og vurderer, at Vejle Amts regionplantillæg er i overensstemmelse med loven.

Bilka i Fields er ulovlig og skal bygges om

For tre uger siden fastslog Østre Landsret - i en anden sag indbragt af DSK - at Bilka og de omkringliggende udvalgsvarebutikker i Fields ikke tilsammen udgør et stormagasin, og dermed er Bilka i Fields ulovlig. Naturklagenævnet har besluttet, at Østre Landsrets dom ikke ankes til Højesteret, og Københavns Kommune skal nu påse, at indretningen af Fields bringes i overensstemmelse med gældende planlovgivning.

”Fields-sagen er altså nu beviset for, at vi som følge af Horsens-sagen har fået en planlovgivning, hvor ulovligheder får konsekvenser”, siger adm. direktør John Wagner.

Se også oversigt over Bilka i Horsens-sagen her: http://www.dsk.dk/DSKmener/planloven/

Yderligere oplysninger kan fås hos adm. direktør John Wagner, mobil 20 23 26 16.

DSK repræsenterer 1.500 købmandsejede supermarkeder, nærbutikker, minimarkeder og convenience-butikker i kæder som f.eks. SPAR, SuperBest, REMA 1000, 7-Eleven, Løvbjerg, KIWI minipris, ABC Lavpris, NærKØB, LetKøb, Go’on og Dagrofa S-Engros. Læs mere på www.dsk.dk.

Information om DSK - De Samvirkende Købmænd

DSK - De Samvirkende Købmænd
DSK - De Samvirkende Købmænd
Islands Brygge 26
2300 København S

3962 1616http://www.dsk.dk/

Vi passer godt på de danske købmænd.

Med De Samvirkende Købmænd har danske købmænd en slagkraftig brancheorganisation, der sætter mange "fingeraftryk" i dansk erhvervslovgivning.

Medlemskredsen omfatter ca. 1.500 supermarkeder, discountbutikker, nærbutikker og convenience. DSK har også samtidig et tæt samarbejde med de to grossister i den frie sektor: Dagrofa og REMA Distribution.

I daglig tale siger vi, at DSK’s formål er at passe godt på den danske købmand. Mere formelt formuleret, så er DSK’s erklærede formål at skabe de bedst mulige vilkår for selvstændige forretningsdrivende i dansk dagligvarehandel.

Følg pressemeddelelser fra DSK - De Samvirkende Købmænd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DSK - De Samvirkende Købmænd

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye