
Energimærke til andelsboligkøbere
Købere af andelsboliger, ideelle anparter, aktielejligheder og lignende skal fra og med 1. juli 2009 have udleveret energimærkning, inden købsaftalen indgås. Sælgere af disse boliger kan forlange energimærkningen udleveret af boligfællesskabet eller andelsboligforeningen i den ejendom, hvor boligen er beliggende. Ifølge DanBolig er det en ændring i lovgivningen, som andelsboligforeninger og boligfællesskaber skal være meget opmærksomme på.
- Det betyder i praksis, at andelsboligforeninger og boligfællesskaber har pligt til at udarbejde en energimærkning for hele ejendommen, som herefter skal udleveres til køberne af de enkelte ejendomme, siger Jens Meyer, kommunikationschef i DanBolig-kæden, og fortsætter: Der er dog en undtagelse for så vidt angår andelsboligforeninger, og andre boligfællesskaber med boliger, der har lodret skel (svarende til rækkehuse). Her kan der udarbejdes energimærke på den enkelte bolig.
Sælger har ret til energimærke
- Som sælger af en andel i en andelsboligforening eller boligfællesskab har man ret til at få ejendommens energimærkning udleveret fra andelsboligforeningen eller boligfællesskabet, så sælger over for køber kan opfylde denne forpligtelse. Hvis andelsboligforeningen eller boligfællesskabet ikke er i besiddelse af en gyldig energimærkning af hele ejendommen, skal en sådan udarbejdes for foreningens regning. Andelsforeningen eller boligfællesskabet kan beslutte at finansieringen af energimærket kan ske ved et ekstraordinært andelsboligforeningsbidrag eller bidrag til boligfællesskabet, fremhæver Jens Meyer.
Jens Meyer tilføjer, at hvis andelsboligforeningen eller boligfællesskabet ikke vil eller kan udarbejde energimærkning, har sælger ret til at lade energimærkningen foretage for foreningens regning.
- Der er en masse regler, undtagelser og overgangsregler inden for området, for eksempel gælder det som hovedregel, at bygninger over 1.000 kvadratmeter skal energimærkes hvert 5. år. De specifikke regler er dog meget forskellige i forhold til antal kvadratmeter, anvendelse, opvarmning, stand og så videre. Derfor er det en rigtig god ide at tage kontakt til en ejendomsmægler eller energikonsulent, der kan hjælpe med at finde ud af, hvilke regler der gælder for den konkrete ejendom, siger Jens Meyer og tilføjer, at prisen for en energimærkning af en ejendom i en andelsboligforening kan svinge mellem 12-14 kr. pr. kvadratmeter for mindre boligejendomme på for eksempel 800 kvadratmeter og ned til 6-7 kroner pr. kvadratmeter for store ejendomme på mellem 5.000-6.000 kvadratmeter.
Information om DanBolig A/S
Følg pressemeddelelser fra DanBolig A/S
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DanBolig A/S
Claus Vestergaard Bach er ny butikskonsulent i DanBolig10.5.2010 10:41:48 CEST | Pressemeddelelse
Med endnu en nyansættelse understøtter DanBolig-kæden sin ambitiøse vækststrategi.
Ny projektchef i DanBolig a/s13.4.2010 12:04:43 CEST | Pressemeddelelse
Jeanette Larsen er netop tiltrådt som projektchef i DanBolig a/s. Hun får det overordnede ansvar for alle kædens udviklingsprojekter og er dermed en væsentlig brik i kædens ambitiøse vækststrategi.
Ny kommunikationschef i DanBolig a/s13.4.2010 11:15:43 CEST | Pressemeddelelse
Uffe Vind (40) er udpeget som ny kommunikationschef i DanBolig a/s, hvor han skal øge kædens synlighed i pressen markant – såvel lokalt som på landsplan. Samtidig skal han stå i spidsen for at styrke den interne kommunikation, så DanBolig a/s’ ambitiøse vækstmål un-derstøttes både på de indre og ydre linjer.
Det er fortsat billigt at købe hus i hovedstaden2.4.2010 01:01:13 CEST | Pressemeddelelse
Huspriserne i hovedstadsområdet er i stigning, men ligger 17 pct. lavere, end da de toppede for ca. tre år siden. Samtidig er renten faldet markant, og derfor er det stadig meget billigere at købe hus i dag.
Prisfald og lav rente gør huskøbet billigt2.4.2010 01:01:13 CEST | Pressemeddelelse
De danske parcelhuse er i dag omtrent 10 pct. billigere, end da priserne toppede for knap tre år siden. Samtidig er renten faldet markant, og derfor er det stadig meget billigere at købe hus i dag.