Åbent brev til justitsminister Lars Barfoed om massedrab af hunde i Danmark
Kære justitsminister Lars Barfoed
Tillykke med vedtagelsen af den nye hundelov med forbud mod tretten navngivne hunderacer. Desværre rammer din nye lov helt ved siden af! Den kan nemt komme til at koste mange tusinde hunde livet - også hunde, der ikke har skyggen af en forbudt race i sig.
I Dyreværnet er vi voldsom bekymrede for de 400.000 blandingshunde, der rammes af loven, og for de fatale konsekvenser, den vil få for mange sunde og raske blandingshunde, hvis eneste fejl er, at de ikke har en stamtavle. For uden en stamtavle kan deres ejer umuligt bevise, at de ikke bærer gener fra en ulovlig race - og dermed er de i reel livsfare, hvis de skal skifte hjem eller er født efter 1. juli! Internaterne i Danmark formidler tilsammen ca. 2.300 hunde årligt. Hvad skal der ske med disse hunde, hvor under 1% har en stamtavle? Og får vi en bøde, hver gang vi overdrager en hund til mennesker, der gerne vil hjælpe et dyr i nød?
5. maj 2010 sendte Dyreværnet et brev til justitsministeriet for at få svar på en række essentielle spørgsmål vedrørende håndhævelse af den nye hundelov. Vi fik et brev tilbage - men uden svar på vores spørgsmål. Derfor rettede vi endnu en henvendelse. Vi afventer stadig svar på denne.
Som ejer af ca. 600 ”nye” blandingshunde årligt vil Dyreværnet gerne have at vide, hvor vi skal henvende os for at få racebestemt vores hunde. Justitsministeriet må have gjort sig nogle overvejelser omkring, hvorledes den nye lov kan håndhæves. Jeg tillader mig derfor – for tredje gang – at stille justitsministeren følgende spørgsmål:
- Da det ikke er muligt at anvende DNA-test i forbindelse med racebestemmelse af hunde, hvor skal Dyreværnet (og alle andre ejere af blandingshunde i Danmark) så henvende sig i fremtiden for at få en hund korrekt racebestemt?
- Hvem er kvalificeret til at kunne racebestemme hunde, således at det kan vurderes, om det er en ulovlig eller lovlig hund?
- Hvad anses for at være ”tilstrækkeligt bevismateriale”, når Dyreværnet (og alle andre ejere af blandingshunde i Danmark) skal bevise, at en hund uden stamtavle er lovlig?
- Hvornår må en hund uden stamtavle videreformidles, og hvornår er eneste mulighed aflivning?
Overnævnte er essentielle spørgsmål, som vi bliver nødt til at få svar på for at kunne varetage formidling af blandingshunde og rådgive nye hundeejere efter d. 1. juli 2010, hvor den nye hundelov træder i kraft.
Jeg vil afslutningsvis gerne pointere, at Dyreværnet er her for at tage sig af værgeløse dyr og dyr i nød. Vi ønsker ikke at aflive sunde og raske dyr. Vi arbejder målrettet med vores formidlingsarbejde, og derfor adfærdstester vi alle hunde, hvor vi skønner det nødvendigt. Ligeledes lægger vi et stort arbejde i at finde de helt rigtige nye ejere, som har den fornødne viden og racekendskab, når vi formidler vores hunde.
Er det her dyrevelfærd, eller er det massedrab?
Dyreværnet ser frem til at høre fra Dem, hr. justitsminister.
Med venlig hilsen
Anne Marie Tiedemann
Direktør for Dyreværnet
Information om Dyreværnet
Følg pressemeddelelser fra Dyreværnet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyreværnet
22 racekatte hentet fra uautoriseret opdrætter9.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med politiets specialiserede dyrevelfærdsenhed hentede Dyreværnet i april måned i alt 22 racekatte hos en uautoriseret opdrætter på Midt- og Vestsjælland.
Dyreværnet på Roskilde Dyrskue for første gang6.5.2025 07:00:00 CEST | Nyhed
Som led i at udbrede budskabet om Dyreværnets arbejde og indgå flere dialoger med befolkningen om dyrevelfærd skal foreningen for første gang på Dyrskuet i Roskilde i 2025.
Tidl. formand for Dyreværnet Mogens Klausen udnævnt til æresmedlem af foreningen23.4.2025 18:10:17 CEST | Nyhed
Mogens Klausen er dags dato udnævnt til æresmedlem af Dyreværnet efter mere end 50 års tjeneste, bl.a. som mangeårig bestyrelsesformand for foreningen og juridisk rådgiver i forbindelse med arvesager m.v.
Dyreværnet og All Ears arbejder sammen for dyrene2.4.2025 07:00:00 CEST | Nyhed
Dyreværnet har arbejdet sammen med telemarketingvirksomheden All Ears siden 2023. For Dyreværnet har det været vigtigt at finde en partner med samme udgangspunkt og værdisæt, og det handler først og fremmest om at tage aktivt ansvar – og have fokus på samtale fremfor salg.
Dyreværnet overtager hunde- og kattepension i Kolding3.3.2025 07:30:00 CET | Pressemeddelelse
Dyreværnet har netop købt Søndergaard Hunde- og Kattepension i Kolding, som fremover skal drives som internat for hunde, katte og smådyr samt pension for hunde, præcis som Dyreværnets internat og pension i Rødovre.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum