Hver anden husstand grænsehandler i Tyskland
48 % af de danske husstande har foretaget indkøb i de tyske grænsebutikker i perioden fra påske til september i år. Det viser en undersøgelse, der er gennemført af Epinion for De Samvirkende Købmænd. Undersøgelsen offentliggøres tirsdag i forbindelse med DSK’s medlemsmøde.
Hele 47 % af de grænsehandlende – altså næsten hver fjerde danske husstand - har købt ”fødevarer og andre dagligvarer i Tyskland det seneste halve år. Sodavand og øl er dog fortsat trækplastre, når Familien Danmark sætter kurs mod de tyske grænsebutikker. 85 % af de grænsehandlende har købt sodavand i Tyskland siden påske. 82 % har købt øl, mens 72 % har købt slik.
”Danskerne grænsehandler for milliarder af kroner i udlandet, og særligt de tyske butikker trækker mange danskere. Det er en folkesport at undgå de høje danske afgifter, og det forstår vi godt. Men vi forstår ikke, hvorfor politikerne hellere vil se arbejdspladser i Tyskland end i danske butikker. Den kommende afgift på fedt i fødevarer vil blot skabe endnu mere grænsehandel,” siger underdirektør Claus Bøgelund Nielsen hos De Samvirkende Købmænd.
DSK foreslår, at der nedsættes et udvalg bestående af de berørte ministerier og de berørte brancher til at analysere konsekvenserne af grænsehandelen, herunder omfanget, betydningen for detailhandelen og producenterne samt de nationaløkonomiske konsekvenser.
”Danskerne bliver ikke sundere af at handle i Tyskland. Når der grænsehandles, fyldes bilen til bristepunktet, og det må alt andet lige medføre et højere forbrug af de ”kontroversielle” varer end, hvis forbrugerne i stedet handlede lokalt,” siger Claus Bøgelund Nielsen.
Derfor mener DSK, at grænsehandelen har taget overhånd:
- Varer købt i udlandet er ikke sundere end varer købt i Danmark. Ofte købes der til lager, når der grænsehandles. Dermed øges forbruget.
- Danmark mister arbejdspladser, når dagligvarehandelen flytter til Tyskland og Sverige.
- Danmark mister indtægter fra afgifter, moms og skat fra virksomheder og ansatte, når handelen flytter til udlandet.
- Grænsehandelen skaber endnu vanskeligere vilkår for udkants-Danmark. Især det syd- og sønderjyske område samt Lolland og Falster er hårdt ramt med færre butikker end det øvrige Danmark.
- Grænsehandelen medfører unødige miljøproblemer, når danskerne kører frem og tilbage i stedet for at handle lokalt.
- Højere afgifter flytter efterspørgslen fra høj-kvalitet til lav-kvalitet.
- Høje afgifter medfører illegal handel.
- Detailhandelen tilbyder jobs til unge, der kommer direkte ud af skolen, og har plads til ikke-faglærte, mange på deltid og er gode til integration. Når omsætningen flytter ud af landet, er det de svageste på arbejdsmarkedet, der først mister deres job.
Yderligere oplysninger kan fås hos underdirektør Claus Bøgelund Nielsen, mobil 23 45 30 59.
DSK repræsenterer 1.500 købmandsejede supermarkeder, nærbutikker, minimarkeder og convenience-butikker i kæder som f.eks. SPAR, SuperBest, REMA 1000, 7-Eleven, Løvbjerg, KIWI minipris, ABC Lavpris, NærKØB, LetKøb, Go’on og Dagrofa S-Engros. Læs mere på www.dsk.dk.
Information om DSK - De Samvirkende Købmænd
Vi passer godt på de danske købmænd.
Med De Samvirkende Købmænd har danske købmænd en slagkraftig brancheorganisation, der sætter mange "fingeraftryk" i dansk erhvervslovgivning.
Medlemskredsen omfatter ca. 1.500 supermarkeder, discountbutikker, nærbutikker og convenience. DSK har også samtidig et tæt samarbejde med de to grossister i den frie sektor: Dagrofa og REMA Distribution.
I daglig tale siger vi, at DSK’s formål er at passe godt på den danske købmand. Mere formelt formuleret, så er DSK’s erklærede formål at skabe de bedst mulige vilkår for selvstændige forretningsdrivende i dansk dagligvarehandel.
Følg pressemeddelelser fra DSK - De Samvirkende Købmænd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DSK - De Samvirkende Købmænd
Formandsskifte hos De Samvirkende Købmænd23.4.2025 07:31:00 CEST | Pressemeddelelse
Max Skov Hansen fra REMA 1000 i Holbæk bliver ny formand for De Samvirkende Købmænd (DSK) og deres godt 1.500 medlemmer. Han afløser Torben Christensen fra MENY, som har siddet på posten de seneste fire år.
Danske afgifter holder liv i grænsehandlen6.3.2025 09:26:21 CET | Pressemeddelelse
Den danske moms på fødevarer og de mange punktafgifter holder fortsat gang i grænsehandlen i Tyskland – og skader samtidig folkesundheden.
Danskerne er klar til et statsligt klimamærke på fødevarer!4.3.2025 07:00:01 CET | Pressemeddelelse
Et overvældende flertal af danskerne på hele 81 procent synes, at et klimamærke på fødevarer er en god idé, viser en ny undersøgelse foretaget af Norstat for De Samvirkende Købmænd (DSK). Et resultat som også minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) påskønner.
Ny underdirektør hos De Samvirkende Købmænd3.3.2025 10:56:33 CET | Pressemeddelelse
Analysechef hos De Samvirkende Købmænd (DSK) Morten Jarlbæk Pedersen er udnævnt som underdirektør.
Antallet af butikstyverier stikker helt af!5.2.2025 08:52:16 CET | Pressemeddelelse
Danmarks Statistik har netop offentliggjort nye tal, der viser en alarmerende stigning i antallet af anmeldte butikstyverier. I 2024 blev der registreret 27.625 butikstyverier – en stigning på hele 13% i forhold til 2023, som i forvejen var et rekordår. Dette markerer for tredje år i træk en negativ rekord.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum