
Mange kender ikke til hverdagens helte
De fleste brandstationer i Danmark har deltidsbrandmænd ansat. Og sidste år blev de kaldt ud til cirka 22.500 udrykninger. Men mange ved ikke, at deltidsbrandmændene spiller en helt central rolle i det danske redningsberedskab. Det viser en ny undersøgelse fra YouGov.
"Det har altid været rigtig svært at få folk til at forstå, hvad det her handler om. Den almindelige borger tror stadig, at der sidder ti mand nede på brandstationen og venter på at der skal ske noget. Generelt har befolkningen kendskab til vores kerneopgaver (brandslukning og redning), men de ved ikke, hvordan vi er organiseret, for at kunne løse disse opgaver. Og det er selvfølgelig ærgerligt. For så var der måske flere, der ville melde sig til at blive deltidsbrandmand", siger Sven Urban Hansen, Foreningen af Kommunale Beredskabschefer.
Mangel på deltidsbrandmænd
Og der er ikke nok, som melder sig. Der mangler i øjeblikket omkring 150 deltidsbrandmænd over hele landet.
"Det lyder måske ikke af mange. Og tallet er muligvis også større. Men jeg bliver lidt foruroliget, når så forholdsvis mange slet ikke kender til begrebet deltidsbrandmænd. Det kan jo i værste fald betyde, at man på sigt skal til at gøre op med deltidsbegrebet - og de økonomiske konsekvenser, det vil have for samfundet. For man skal jo have noget, der kan træde i stedet. Og det vil være omkostningskrævende," siger Karsten Andersen, formand for Landsklubben for Deltidsansatte Brandfolk.
Kampagnen - Fem minutter til forskel
For at imødegå manglen på deltidsbrandmænd sætter Beredskabsstyrelsen, Falck, Landsklubben for Deltidsansatte Brandfolk samt Foreningen af Kommunale Beredskabschefer nu gang i en kampagne, der skal få flere mænd og kvinder til at melde sig som deltidsbrandmænd. Kampagnen skal samtidig skabe stolthed i egne rækker, få arbejdsgivere til at acceptere, at ansatte også arbejder som deltidsbrandmænd - og så skal den fortælle danskerne om den store samfundsopgave, som deltidsbrandmændene løfter.
"Vi har en række engagerede mennesker, der smider, hvad de har i hænderne, når alarmen går. Vi redder liv og værdier i stor stil - og hjælper folk, der er i nød. Og vores deltidsbrandmænd gør en kæmpe indsats for at løse de opgaver. Men det er ikke alle indsatser, der er uden risiko. Så de vil jo gerne anerkendes, siger Sven Urban Hansen."
Yderligere information
For yderligere information kontakt beredskabschef Sven Urban Hansen på telefon 57 83 03 80, formand for Landsklubben af deltidsansatte Brandfolk Karsten Andersen på telefon 98 35 23 00 eller kontorchef Henrik G. Petersen, Beredskabsstyrelsen, på telefon 40 83 89 33.
Vedhæftede filer
Information om Beredskabsstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Beredskabsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Beredskabsstyrelsen
Drømmen lever8.11.2010 14:38:09 CET | Pressemeddelelse
Næsten hver fjerde voksne mand har overvejet at blive brandmand. Og næsten hver femte vil overveje at blive deltidsbrandmand i fremtiden. Det viser nye tal fra analysefirmaet YouGov.
Mænd tror på kvinder som brandmænd 2.11.2010 16:35:09 CET | Pressemeddelelse
Hele 94 procent af mændene mener, at kvinder efter deres opfattelse kan være brandmænd. Det viser en nye tal fra analysefirmaet YouGov. Alligevel er der i dag kun ganske få kvindelige deltidsbrandmænd. Det er ærgerligt, fordi det danske brandvæsen mangler deltidsbrandmænd.