
Støtten til udsatte børn og unge forbedres i fire kommuner
Dét spørgsmål tager SPUK, Socialt og Pædagogisk Udviklings og Kursuscenter, under kærlig behandling, når de i løbet af de næste to år gennemfører et metodeudviklingsprojekt på kontaktpersonsområdet.
Er det forebyggende arbejde godt nok?
I løbet af det sidste år har Danmark været vidne til mange uroligheder. Biler, skoler og andre bygninger er blevet brændt af rundt om i landet, der er blevet kastet med sten imod politiet og der har været adskillige skyderier på åben gade. København har været centrum for en del uroligheder, men også andre mellemstore og mindre danske kommuner har stået for skud. Børn og unge helt ned i 13-14-års alderen har været deltagere i mange af urolighederne.
På baggrund af disse uroligheder – og på baggrund af et generelt behov for ekstra støtte blandt udsatte børn og unge – melder spørgsmålene sig naturligvis: Er det forebyggende og støttende arbejde, som udøves over for landets udsatte børn og unge, godt nok? Og hvis ikke det er det, hvad kan vi så gøre for at opkvalificere arbejdet rundt omkring i kommunerne?
Disse spørgsmål har fire danske kommuner sat sig for at forsøge at besvare. De har nemlig sagt ja til at deltage i SPUK’s metodeudviklingsprojekt på kontaktpersonsområdet. De deltagende kommuner er Hillerød, Brøndby, Københavns (Socialcenter Valby) og Frederikssund Kommune.
Metodeudvikling på kontaktpersonsområdet
En af de forebyggende foranstaltninger, som i stadigt stigende omfang benyttes af kommunerne, er ordningen med faste kontaktpersoner. Når kontaktpersonsordningen tages i anvendelse som forebyggende foranstaltning forventes kontaktpersonen at kunne hjælpe barnet eller den unge med at agere på en (i samfundets øjne) acceptabel måde – i forhold til eksempelvis skolegang, fritidsliv og arbejde. Det samme er tilfældet, når kontaktpersonsordningen anvendes som opfølgende foranstaltning efter døgnanbringelse eller som led i en Ungdomssanktion.
Det er dermed ikke nogen lille opgave, som samfundet pålægger kontaktpersonerne at varetage. Ud fra en samfundsmæssig (såvel som økonomisk) betragtning viser den aktuelle situation på børne- og ungeområdet da også, at der er behov for at styrke de forebyggende og opfølgende indsatser over for udsatte børn og unge. En styrkelse af det forebyggende og opfølgende kontaktpersonsarbejde handler imidlertid ikke kun om at styrke kontaktpersonernes kompetencer til at varetage kontaktpersonsopgaven. Det handler også i høj grad om at styrke de organisatoriske rammer for kontaktpersonsarbejdet.
Derfor gennemfører SPUK i perioden 01.11.08 – 31.10.10 et metodeudviklingsprojekt på kontaktpersonsområdet. Metodeudviklingsprojektet fordeler sig i to spor, henholdsvis et pædagogisk og et organisatorisk spor. Projektet er finansieret af BG Fonden. For yderligere information om projektet se www.spuk.dk eller kontakt Klaus Goldschmidt Henriksen på tlf.nr. 26 18 26 84.
Information om SPUK
Følg pressemeddelelser fra SPUK
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.